Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kori un kora mūzika AL58. Kultūras dienās

Spējuši darboties grūtajos pandēmijas ierobežojumu apstākļos

Laikraksts Latvietis Nr. 678, 2021. g. 1. dec.
Sandra Dragūna -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL58KD2021

Kora mūzika jau kopš pirmajām Austrālijas Latviešu Kultūras dienām ir bijusi neatņemama programmas sastāvdaļa. Arī šoreiz tik neparastajās Kultūras dienās skanēs kora mūzika gan klātienē, gan video ierakstos. Ne tikai Latvijā, bet arī Austrālijā latviešu koristi ir spējuši darboties grūtajos pandēmijas ierobežojumu apstākļos.

Pateicoties melburniešiem Sandrai un Robertam Birzēm, koristiem arī no citām pilsētām bija iespēja piedalīties viņu vadīto koru virtuālajos mēģinājumos un mācīties ne tikai KD programmu, bet uzsākt arī gatavošanos 2023. gada Dziesmu svētkiem.

Tā kā klātienē kori no citām pilsētām šoreiz nevar piedalīties un tradicionālais Kopkora koncerts neizskanēs, tomēr būs iespēja redzēt un dzirdēt korus ne tikai no Latvijas un divus austrāliešu korus, bet arī mūsu pašu Melburnas vīru kori Veseris, kurš ir sagatavojis brīnišķīgu skaņu un video priekšnesumu, kuru varēsim baudīt Kultūras dienu Atklāšanas pasākumā.

Vīru kora Veseris mākslinieciskie vadītāji Sandra un Roberts Birzes stāsta: „Melburnas vīru koris „Veseris“ virtuālajos mēģinājumos ir baudījis savu izaugsmi, apgūstot AL58.KD kopkora dziesmas, un arī lūkojoties 2023. g. Dziesmu svētku repertuārā. Papildus šiem plašajiem dziesmu krājumiem, „Veseris“ ir turpinājis iedziļināties Mārtiņa Brauna dziesmu ciklā „Daugava“, šajā gadījumā, vīru kora salikumā, izvilkumos „Skrobe“ („Dusmu dziesma“) un „Sarkanbaltais karodziņš“. Abas dziesmas ar Raiņa tekstu ir kontrastiem bagātas, ir rāmi, skaisti muzikālie momenti, ir dusmas un niknums. Kora ansamblim ir bijusi iespēja ieskaņot šīs, kā arī citas dziesmas virtuāli, jo klātienē nav bijis iespēja to izdarīt. Skaņu meistars, mūsu korists Justs Karantajers, kurš ir jau darbojies ar saviem muzikālajiem projektiem iepriekš, saskatīja jaunu izaicinājumu piestrādāt pie vīru ansambļa balsīm. Esam turpinājuši vadīt mēģinājumus ar īpašu nolūku ne tikai apgūt nošu materiālu, bet arī piestrādāt pie sīkākām muzikālām detaļām – izveidot izteiksmīgas frāzes, slīpēt intonāciju un apgūt precīzāku teksta izrunu. Ļoti ceram, ka klausītājiem patiks šie izvilkumi no M. Brauna un Raiņa cikla „Daugava“.“

Vēl tikai gribu pieminēt, ka šajā ciklā ir arī tautā tik iemīļotā dziesma Saule, Pērkons, Daugava.

Arī Kultūras dienu noslēgumam tiek gatavots interesants virtuāls video priekšnesums. Kopdarbībā ar diriģentu Intu Teterovski, Latvijas koriem un mūsu latviešu un austrāliešu koriem ceram noslēgt šīs Kultūras dienas ar leģendāro Jāzepa Vītola un Ausekļa Gaismas pili – mūsu tautas izturības, stipruma un vienotības simbolu.

Uz tikšanos Kultūras dienās!

Sandra Dragūna
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com