Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Vīndaris no Latvijas Austrālijā pirms 133 gadiem

Malkoma Freizera sievas vectēvs

Laikraksts Latvietis Nr. 678, 2021. g. 1. dec.
Aldis Putniņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Vindaris_1

Džons Zīks ar savu meitu Eda 1907. gadā (foto: State Library of South Australia, B 58419).

University of Newcastle Library.

Latviešiem ir labi pazīstams bijušais Austrālijas Ministru prezidents Malkoms Freizers (Malcolm Fraser), kura valdība 1975. gadā atcēla iepriekšējā leiboristu valdības lēmumu atzīt de iure Baltijas valstu inkorporāciju Padomju Savienībā. Ne tik plaši zināms ir Freizera ģimenes saites ar Latviju. Malkolma Freizera sievas Temijas (Tamie) vectēvs bija no Latvijas. Kas ir īpaši interesants, ir viņa gaitas vīnu darināšanā Austrālijā.

Temijas vectēva Austrālijā lietotais vārds bija Džons Aleksandrs Zīks (John Alexander Seeck). Pēc tautības baltvācietis, no naturalizācijas dokumentiem ir zināms, ka viņš piedzima Rīgā 1867. gadā. Ieradās Austrālijā 1888. gadā un naturalizējās 1911. gadā. Sīks apprecējās Austrālijā, un viņa ģimenē auga divas meitenes un viens zēns. Viņš bija vīndaris un vīnu eksperts. Senākās ziņas par Džonu Zīku Austrālijā atrodas Jaundienvidvelsā izdotajā laikrakstā Freeman's Journal (26.10.1895). Raksta autors apmeklēja Orlbrijas vīnu noliktavu (Albury cellars), kur iepazinās ar tās vīniem. Viņš piezīmēja, ka Marijas ielejas vīna lauka (Murray Valley Vineyard) vadītājs bija Džons Zīks, kurš bija apguvis vīndara mākslu mācoties Geisenheimas (Geisenheim, Vācijā) enoloģijas institūtā. Rakstā ir pieminēts, ka Zīks agrāk strādāja slavenajā T. Hardy and Son vīnotavā Adelaidē. No citiem avotiem ir zināms, ka viņš arī kādu laiku strādāja kādā vīnotavā Raterglenā (Rutherglen) Viktorijā.

Ap 1902. gadu Zīks atgriezās Adelaidē, sākumā atkal strādājot T. Hardy vīnotavā, kas atradās priekšpilsētas rajonā. Ir ziņas (The Advertiser, 17.10.1904), ka 1904. gadā tur izcēlās ugunsgrēks un vīnotava nodega. Ūdens trūkuma dēļ, ugunsdzēsēji bija spiesti lietot vīnu, lai dzēstu liesmas! Ugunsgrēks notika neilgi pēc tam, kad īpašnieks Tomas Hardījs (Thomas Hardy) un Zīks bija dedzinājuši sēru, lai dezinficētu vīna mucas. Vai tas bija cēlonis ugunsgrēkam, vai tikai sagadīšanos, nav zināms.

Kad izcēlās revolūcija 1905. gadā, Sīks saņēma telegrammu, lai atgriežas Latvijā, ko viņš arī darīja, bet tikai uz neilgu laiku, jo nākamajā gadā viņš jau bija atpakaļ Adelaidē (ziņas no raksta „Life-time in wine“, Adelaides laikrakstā News, 18.6.1937).

Pēc atgriešanos no Latvijas, Džons Zīks uzsāka darbu Reynella Winery dienvidos no Adelaides, kur strādāja apmēram 25 gadus, vēlāk dalot laiku starp Reynella Winery un Hamilton's Winery, kas atradās Adelaides priekšpilsētas rajonā Glenelga (Glenelg). Darbā Hamilton's Winery viņš veica savu nozīmīgāko vīnu darināšanas panākumu – Zīks attīstīja Hamilton's Ewell Moselle, kas savā laikā bija populārākais vīns Austrālijā.

Zīks aizgāja pensijā 1936. gadā un pārcēlās uz Viktorijas laukiem (Willaura), kur dzīvoja savas meitas Helēnas (Helen) ģimenē, kurā auga viņa mazmeita Temija (vēlākā Malkoma Freizera sieva). Viņš turpat nomira 1942. gadā. Adelaides laikraksts The Advertiser (2.9.1942), ziņojot par viņu nāvi, viņu apzīmēja kā vienu no Austrālijas izcilākajiem vīnu ekspertiem („...one of Australia's foremost wine eksperts...“).

Zīka meita Helēna savā laikā bija Dienvidaustrālijas tenisa čempione. Zīka dēls Džeks Oskars Zīks (Jack Oscar Seeck) dienēja Austrālijas bruņotajos spēkos Pirmajā pasaules karā, Francijā gūstot smagu galvas ievainojumu. Tāpēc viņš tika repatriēts uz Austrāliju pirms karš beidzas.

Roberts Hamiltons (Robert Hamilton), 2004. gadā īsā rakstā par Džonu Zīku atcerējās, ka „Viņš Austrālijā ieveda vienu ļoti nozīmīgu vīna darīšanas tehnoloģijas sasniegumu – sistēmu, kā pagatavot vieglus, svaigus vīnus ar zemu alkohola saturu, kurus varētu dzert agri (6 mēnešus veci) – bez ilgstošas glabāšanas koka mucās, un ar lietoto vīnogu raksturīgo buķeti un garšu.“ Hamiltons piezīmēja, ka Zīks bija gara auguma vīrietis (ap 186 cm), kurš katru dienu izdzēra pusgalona flakonu mozeles vīnu.

Nākamreiz, kad kādā jautrākā brīdi dziedam dziesmu Vēstule no Sorento, pie vārdiem „Makaroni, špināti, karbonārdo, puspudele mozeles vīns... atcerēsimies vīna darināšanas celmlauzi no Latvijas – Džonu Zīku.

Dr. Aldis L. Putniņš
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com