Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Lec, saulīte, spīdi spoži!“

Latvijas Valsts svētku atzīmēšana Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 679, 2021. g. 8. dec.
Anita Andersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
MLOA

Melburna_Valsts_svetki_1

Anna Švalbe.

Anita Andersone.

Melburna_Valsts_svetki_3

Pēteris Saulītis.

Latvijas vēstnieks Marģers Krams.

Rīgā 2019. gada augustā. No kreisās: Pēteris Elferts, Māra Vītola-Hrgetiča, Josips Hrgetičs, Anita Andersone, Gunārs Nāgels.

MLB Daugavas skolas skolēni

Aija Dragūna diriģē Sidnejas Mūzikas konservatorijas kamerkori.

Sofija Kirsanova.

Kori „Daina“ un „Veseris“.

Koris „Veseris“.

Otru gadu pēc kārtas Valsts svētku sveiciens ar filmas starpniecību

Melburnā šajā gadā ir bijušas ļoti ierobežotas latviešu sabiedrības pulcēšanās iespējas. Latvijas Valsts neatkarības proklamēšanas dienai tuvojoties, Melburnas latviešu organizāciju apvienībai (MLOA) bija jāpieņem lēmums, kādā veidā Valsts svētkus atzīmēt, un tā vēlreiz iznāca, ka jau otro gadu pēc kārtas Melburnas latviešu kopiena arī Latvijas valsts gadadienu pieminēja attālināti – ar filmas ierakstu.

Sarīkojuma ierakstā Lec, saulīte spīdi spoži! tiek atspoguļotas ierastās Valsts svētku akta tradīcijas – apsveikumi un uzrunas, apbalvojumi sabiedrības darbiniekiem un organizācijām par atdevi sabiedrībai, un virkne priekšnesumu.

Filmā ir iekļauti vairāki simti atsevišķu sastāvdaļu savienojumi – teksti, ieraksti un attēli. Kopīgo montāžu veica Lija Andersone, kura jau ceturto reizi uzņēmusies atbildību par MLOA attālināto sarīkojumu filmu montēšanu. Ar lepnumu tiek apliecināts filmas beigu titros: „Šī filma tika veidota pilnībā ar brīvprātīgo piesaisti bez jebkādas atlīdzības vai maksas un bez izdevumiem. Lai to panāktu, tas prasīja daudz personu un organizāciju dāsnumu un sadarbību.“ Liela pateicība ik vienam, kas atbalstīja ieraksta veidošanu!

Valsts svētku atzīmēšanu ievada kadrs ar pagājušā gada Karoga ceļa izskaņas, mūsu jaunākās paaudzes karoga nesējām, māsām Kasparsonēm nonākot Melburnas pilsētas pludmalē, skatoties tālumā pāri jūrai. Šoreiz ar Pūt, vējiņi pirmā panta vārdiem, tiekam mudināti aizdomāties uz Kurzemi. No jūras ainavas skatītājs tiek aizvest uz Melburnas Latviešu ciemu, kur gados viscienīgākā vecuma Ciema iemītniece, 102 gadus vecā kurzemniece Anna Švalbei, stingrā balsī deklamēja savu veltījumu Latvijai – dzejoli Dzimtene.

Annas Švalbes aizkustinošajam veltījumam seko Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita vēstījums un Valsts himna.

MLOA valde priekšsēdētāja Anita Andersone, šo rindiņu rakstītāja, atklāja sarīkojumu, sveicot apmeklētājus un piesakot Latvijas diasporas vēstnieces Elitas Gavelas, Viktorijas goda konsula Jāņa Roberta Dēliņa un PBLA priekšsēdētājas Kristīnes Saulītes sveicienus. Nesen ieceltais un pirmais rezidējošais Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams tiek iepazīstināts un sniedz apdomīgu pārskatu par Latvijas ģeopolitisko vietu pasaulē un kā ir iecerēts veidot Latvijas vēstniecības darbinieku mijiedarbību ar vietējo latviešu kopienu Austrālijā. Ļoti novērtējam iespēju ar vēstnieka kungu iepazīties virtuāli un mīļi gaidām tikties klātienē!

Ieraksta otrā daļa ir pārsvarā veltīta PBLA, PBLA KF&P un LAAJ 2021. gadā piešķirto sabiedrisko darbinieku – apbalvojumu saņēmēju paziņošanai. PBLA balvas saņēmēja, mūžībā aizgājušā Pētera Elferta un Melburnas balvas ieguvēju biogrāfijas kopā ar pārējo pavalstu balvas ieguvēju citātiem lasīja Pēteris Saulītis un Anita Andersone. Visi balvas saņēmēji tika sumināti arī laikraksta Latvietis Nr. 676.: PBLA Balva, PBLA KFunP apbalvojumi, LAAJ Atzinības raksti.

Vēlreiz izsakām atzinību par sabiedrisko darbu balvas saņēmējiem, īpaši Melburnas laureātiem: PBLA KF&P saņēmējiem: Evai Brennerei, Jānim Kārkliņam un Ievai Kainai, kā arī LAAJ laureātiem: Vilmai Puķei, Ērikai Riemerei, Aldim Sveilim, Markusam Dragūnam un MLB „Daugavas“ skolas vadībai un saimei.

Ierakstam caurvijas Melburnas kopienas – bērnu, jauniešu un pieaugušo priekšnesumi. Jau minētais Annas Švalbes patriotiskais dzejolis Dzimtene, kas tika ierakstīts īpaši šim sarīkojumam. Paldies Annai par sirsnīgo atsaucību! Pateicamies arī mūsu visjaunākajai paaudzei – guntiņām un mazskautam Amandas Hirst-Vaitas vadībā par Pētera Brūvera dzejoļa Kur? un MLB Daugavas skolai – skolotājiem, audzēkņiem un ģimenēm par priekšnesumu sagatavošanu par tēmu Mani Latvijas dārgumi.

Ierakstā tika iekļauti vēl pieci izcili sniegumi. Trīs jau senāk ierakstīti priekšnesumi: Sidnejas jaunā komponiste Aija Dragūna diriģēja savu skaisti mistisko skaņdarbu Situ koku pirmatskaņojumu Sidnejas Mūzikas konservatorijas kamerkora izpildījumā, (2020. gada 21. novembrī, Sidnejā); ALT producētais dramatiskais sniegums – reklāmas video par Annas Brigaderes lugu Karaliene Jāna, gatavotu šī gada starptautiskam latviešu īsfilmu konkursam, ar mērķi popularizēt Annas Brigaderes daiļradi, un filmas izskaņā – Indras Rišas klavieru trio Punatorija (I daļa) ar vijolnieci Sofiju Kirsanovu. (Atskaņots šī gada maijā, Melburnas festivāla Music, She Wrote.)

Divi muzikāli sniegumi bija īpaši veidoti Valsts svētku atzīmēšanai. Ļoti novērtējam Sandras un Roberta Birzes milzīgo piestrādāšanu, lai varētu Melburnas korus iecelt gaismā vēlreiz, šajos virtuālos Valsts svētkos. Sandra un Roberts Birzes ir abu koru mākslinieciskie vadītāji un Sandra ir kormeistare. Roberts ir vīru kora Veseris dibinātājs un vadītājs. Birzes vadībā abi kori gada garumā ir iestudējusi kā AL58.KD, tā arī 2023. gada Dziesmu svētku koncerta Tīrums. Dziesmas ceļš repertuārus.

Vīru koris Veseris iedziedāja dziesmu Sarkanbaltais karodziņš no Mārtiņa Brauna dziesmu cikla Daugava, un, abiem koriem apvienojoties, tika sagatavots Raimonda Tigula un Rasas Bugavičute-Pēces skaņdarbs Lec, saulīte, iejūtīgi diriģējot Edgara Vegneram. Abi komponisti deva savu svētību priekšnesumiem.

Justs Karantajers meistarīgi miksēja atsevišķos balss ierakstus abiem skaņdarbiem. Vizuālo ietērpu Sarkanbaltam karodziņam veidoja Roberts Birze, bet Lec, saulīte – Lūkas Elberts.

Ar skumjām dzirdējām, ka Mārtiņš aizgājis mūžībā drīz pēc Latvijas Neatkarības dienas. Viņu ļoti sirsnīgi atceras arī Melburnā, kur 1989. gadā, kad mums bija privilēģija viņu iepazīt un būt starp pirmajiem pasaulē dzirdēt nesen komponēto – mūsu tautas dārgumu – Saule, Pērkons, Daugava.

Vesera priekšnesums filmā pārtapis par veltījumu izcilā latvieša, komponista un skatuves mākslinieka Mārtiņa Brauna piemiņai. Tiek plānots īpašs koncerta veltījums brīnišķīgajam komponistam.

2021. gadā apritēja MLOA dibināšanas 70. gadadiena. Neskatoties uz gandrīz pastāvīgo mājsēdes stāvokli, Melburnas latviešu kopiena ir turpinājusi rosīgi darboties!

Šī gada Melburnas Valsts svētku sveiciens Lec, saulīte, spīdi spoži! atver skatu uz Melburnas latviešu sabiedrības sirsnīgās darbības lodziņu. Filmā centāmies iecelt gaismā mūsu kopienas individuālos darbiniekus, kā arī organizācijas, kuras palīdzējušas uzturēt latvisko kultūras garu un identitāti mūsu tālienes dzimtenē.

Ieraksts ir latviešu valodā ar angļu valodas subtitriem: https://vimeo.com/648068730

Aicinām ik vienu pabūt kopā ar mums!

Anita Andersone,
MLOA valdes priekšsēde
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com