Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Zedelgemas piemineklis leģionāriem

Latvijas ārlietu ministrs rīkojas

Laikraksts Latvietis Nr. 680, 2021. g. 15. dec.
LR Ārlietu ministrija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

2021. gada 10. decembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs nosūtījis vēstuli Beļģijas Karalistes premjerministra vietniecei un ārlietu, Eiropas lietu, ārējās tirdzniecības un federālo kultūras iestāžu ministrei Sofijai Vilmesai (Sophie Wilmès), kurā pauž bažas par notikumiem Zēdelgemā saistībā ar pieminekli „Latvijas stāvstrops brīvībai“ un lūdz ministri pievērst jautājumam pastiprinātu uzmanību.

Ministrs vēstulē uzsver, ka saskaņā ar Latvijas Okupācijas muzeja un Zēdelgemas pašvaldības 2017. gadā noslēgto vienošanos piemineklim simboliski jāataino brīvības jēdziens un jāatgādina sabiedrībai par Otrā pasaules kara traģiskajām sekām – Zēdelgemas karagūstekņu nometnē 1945.–1946. gadā ieslodzītajiem vairāk nekā 12 tūkstošiem latviešu karagūstekņu, izrādot pienācīgu cieņu karavīru piemiņai.

Tādēļ E. Rinkēvičs izsaka dziļu nožēlu par pieminekļa plāksnes noņemšanu, Brīvības laukuma pārdēvēšanas procesa uzsākšanu un starptautiskās vēsturnieku grupas rekomendācijām pieminekli pārvietot. Latvijas ārlietu ministrs pauž bažas, ka Zēdelgemas pašvaldība varētu būt saskārusies ar spēcīgu dažādas izcelsmes dezinformāciju vietējā un starptautiskā līmenī. „Diemžēl jau labu laiku pret demokrātiskajām Eiropas nācijām, arī Latviju, tiek vērstas nomelnošanas kampaņas, un nedemokrātiski un agresīvi režīmi šo valstu sarežģīto vēsturi ļaunprātīgi izmanto saviem ģeopolitiskajiem mērķiem,“ norāda ministrs.

Ministrs aicina veidot dialogu starp Zēdelgemas pilsētu un tās sadarbības partneriem Latvijā, īpaši Okupācijas muzeju, un rast atbilstošu risinājumu, kas pauž cieņu Latvijas un Beļģijas ļoti atšķirīgajai, taču traģiskajai Otrā pasaules kara laika vēsturei.

Latvijas vēstniecība Beļģijā ir pastāvīgā saziņā ar Zēdelgemas pašvaldību, un 14. decembrī Latvijas vēstnieks Beļģijā Andris Razāns dosies vizītē uz pašvaldību. Patlaban no pašvaldības ir saņemts apliecinājums, ka lēmums par pieminekļa pārvietošanu vēl nav pieņemts.

Ārlietu ministrija turpinās pastiprināti sekot līdzi jautājuma attīstībai un to risināt sadarbībā ar Beļģijas valsts iestādēm. Ārlietu dienesta mērķis ir panākt, ka tiek nodrošināta cieņpilna un objektīva attieksme pret Latvijas valsts un tautas vēsturi, kā arī to simbolizējošām piemiņas zīmēm un pieminekļiem.

LR Ārlietu ministrija



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com