Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Austrālijas letiņi – uzmanību fonda konkursam!

Esiet sveicināti tālajā Austrālijā!

Laikraksts Latvietis Nr. 680, 2021. g. 15. dec.
Ilze Pētersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuFonds

Latviešu Fonds

Nāciet mūsu pulkā! Latviešu Fonda dalībnieki pilnsapulcē Bostonā. FOTO Latviešu fonds.

Gribu pastāstīt, ka Latviešu Fonda darbā, man bieži nācies internetā meklēt materiālus par LF dalībniekiem un latviskiem tematiem. Kādu laiciņu atpakaļ, nejauši uzklikšķināju uz interesantu vietni – laikrakstu Latvietis no Austrālijas. Biju pārsteigta un iepriecināta atrast tik pilnīgu informācijas avotu. Tai laikā (pirms desmit gadiem) Latvietis bija pirmā elektroniskā nedēļas avīze latviešiem pasaulē. Sāku to lasīt un tā drusku arī iepazīties ar Austrālijas latviešu pasākumiem un personalitāti. Bet mani mulsināja avīžu rakstos pieminētais termins – Kei Dīz. Kas tad ir tas Kei Dīz? Tikai nesen, lasot Latvietis izdevumu, apjēdzu, ka Kei Dīz attiecas uz Austrālijas Latviešu Kultūras dienām. (Laikam latviski izrunātas kultūras dienas ar austrāliešu akcentu!) Kultūras dienas ir rīkotas jau no 1951. gada, un kā apgalvots Latvietis 677. numurā, tās ir unikāls fenomens – „tik pat svarīgas latviešiem Austrālijā kā Ziemassvētki“.

Kei Dīz – Kultūras dienas – ir tagad dokumentētas un aprakstītas Daces Pūces un Ilonas Brūveres jaunajā filmā – Braucam uz Kei Dīz (operators Mārtiņš Jurevics). Lasu, ka pirmizrāde būs šīgada Kultūras dienu ietvaros (no 26. – 31. decembrim) Sidnejā. Un tagad apjēdzu, ka šī ir tā pati dokumentālā filma – Latviešu kultūras dienas Austrālijā, ko Latviešu Fonds atbalstīja ar $10 000 (faktiski $9 113) finansējumu. Cik maza tomēr ir pasaule! LF ir sajūsmināts par šo filmas tapšanu un cer, ka būs iespēja to izrādīt arī ASV un citur pasaulē. Ilona Brūvere pieteica šo projektu 2019. gadā; viņa izteica domu, kas tieši atspoguļo Latviešu Fonda būtību: „Filma domāta ne tikai kā izzinošs arhīva materiāls, bet arī kā viela, kas palīdz skatītājiem izprast savu latvietību un kultūras dzīves lielo lomu tās uzturēšanā. Tā nav tikai atmiņu stāsts, tā ir filma ar skatu nākotnē.”

Kultūras dienās būs arī citas filmas, ieskaitot tās, kas tiks godalgotas AL58.KD īsfilmu konkursā Kā Tu izdzīvo Covid-19 pandēmiju? Šeit jāpiemin, ka Latviešu Fonds arī palīdzēja izplatīt šo Austrālijas latviešu konkursu latviešu sabiedrībā Ziemeļamerikā.

Tagad, no savas puses, Latviešu Fonds lūdz jums, Austrālijas letiņiem, izplatīt informāciju un piedalīties atkal MŪSU gadskārtējā konkursā! Aicinām pieteikt jūsu daudzveidīgos projektus (jums noteikti tādi ir!) LF konkursam un turpināt bagātināt latvietības izpausmi. Pieteikumi ir iesniedzami elektroniski no 1. janvāra līdz 1. februārim. Mēs pieņemam izvērtēšanai projektus, kas ir saistīti ar latvisku izglītību, mākslu, zinātni, literatūru vai daiļamatniecību, kultūras pasākumus ar nozīmi latviskajā dzīvē, vai projektus, kas atspoguļo latviešu trimdas dzīvi. Detalizēta informācija par konkursa noteikumiem un norises kārtību ir atrodama LF mājaslapā www.latviesufonds.com. Fonda Lielie un Mazie projekti ir „logs caur kuru ieskatīties latviskajā vērtību pasaulē”. Mēs gribam šo logu atvērt, cik plašu vien iespējams! Pievienojaties mums gan kā dalībnieki, gan kā projektu veicēji!

Ja tik Omikronas variants nesalaiž atkal dzīvi dēlī, vēlam jums prieku un jautrību 58. Kei Dīz sarīkojumos, ģimenes un draugu pulkā pavadītus Ziemassvētkus un ražīgu, veselīgu (it sevišķi veselīgu) Jauno gadu!

Ilze Pētersone,
Latviešu Fonds
2021. g. 6. decembris
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com