Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Vēstnieka pirmā tikšanās ar Melburnas tautiešiem

No ozola līdz eikaliptam

Laikraksts Latvietis Nr. 681, 2021. g. 20. dec.
Anita Andersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latvijas Republikas vēstnieku sagaida Melburnas lidostā. No kreisās: LR vēstnieka kundze Sandra Krama, laikraksta „Latvietis“ redaktore Ilze Nāgela, LR goda konsuls Viktorijā, Tasmānijā un Austrālijas galvaspilsētas teritorijā Jānis Roberts Dēliņš, LR vēstnieks Austrālijā Marģers Krams. FOTO Marģers Krams.

LR vēstnieks Austrālijā Marģers Krams Latviešu ciemā Melburnā. No labās: Anita Andersone, Pēteris Saulītis, Dimis Pešudovs, Sandra Krama, Marģers Krams. FOTO Brigita Ozoliņa.

No kreisās: Melburnas Latvieši ev. lut. draudzes priekšnieka vietnieks Pēteris Saulītis, LR vēstnieks Austrālijā Marģers Krams, Melburnas Latviešu ev. lut. draudzes priekšnieks Kārlis Kasparsons. FOTO Sandra Krama.

LR vēstnieks Austrālijā Marģers Krams tikās ar ALT aktieriem mēģinājumā. Pirmā rindā no kreisās: Pēteris Saulītis, Jānis Kārkliņš, Valda Rube, Marģers Krams, Sandra Krama, Ieva Ozoliņa, Miķelis Stepaņuks. Otrā rindā no kreisās: Māra Kaziņa, Amanda Hirsta-Vaita, Inta Geberta, Ilze Nāgela. FOTO Anita Andersone.

Vēstnieks ar sievu un MLNK direktoru Henriju Paceru. FOTO Anita Andersone.

LR vēstnieks uzdāvināja Melburnas Latviešu organizāciju apvienībai Latvijas karogu. FOTO Nirs Cfatijs (Nir Tsfaty).

Greims Andersons piedalās maratonā ar Latvijas karogu. FOTO Anita Andersone.

Latvijas Republikas vēstnieka kungs ar kundzi, – Marģers un Sandra Krami, apvienoja savu pirmo Melburnas apciemojumu reizē ar mobilās pases stacijas darbību, vēstniecības komandai ierodoties Melburnā no Adelaides sestdienas, 11. decembra, vakarā. Ar Melburnas vizīti noslēdzies vēstniecības komandas pirmā apciemojuma cikls pa Austrālijas latviešu trīs lielākajiem centriem.

Vēstnieks bija izteicis vēlēšanos tikties ar tautiešiem Melburnā. Šī atbildība tika uzticēta Melburnas Latviešu organizāciju apvienības (MLOA) valdes priekšsēdei Anitai Andersonei, šo rindiņu rakstītājai. Kad neparedzētu iemeslu dēļ vēstniekam bija jāsaīsina Melburnas apmeklējums no divām dienām uz vienu, tika izveidota konspektīva, bet tomēr daudzveidīga programma, kas dotu ieskatu Melburnas latviešu sabiedrības vispārējā veidošanā un uzturēšanā – tikšanās ar sabiedrības iedibinātājiem, no kuriem ievērojama daļa dzīvo Latviešu Ciemā, apskate pirmās paaudzes celtajās – Sv. Krusta baznīcā un Melburnas Latviešu namā.

Goda viesiem zinīgs gids un šoferis piebiedrojas ilggadējais sabiedriskais darbinieks un iemīļotais ALT aktieris Pēteris Saulītis.

Latviešu Ciemā delegāciju sagaidīja Dimis Pešudovs, Ciema savrupmāju iedzīvotāju pārstāvis, kurš bija sarūpējis rīta launagu skaistā brīvdabas telpā – zem Ciema kuplā ozola. Par vēstnieka un kundzes tikšanos ar Ciema ļaudīm var lasīt Pešudova kunga rakstā Latvijas vēstnieks Ciemā, šī laikraksta Latvietis izdevumā.

Latviešu Ciema apmeklējumam sekoja Sv. Krusta baznīcas apskate. Baznīcas priekštelpā viesus sagaidīja Melburnas Latviešu ev. lut. draudzes priekšnieks Kārlis Kasparsons. Kārlis izrādīja viesiem baznīcas telpas, pievēršot uzmanību pie sienām izvietotajām fotogrāfijām, kurās redzami agrākie draudzes mācītāji un draudzes locekļi, dodot plašu pārskatu par draudzes dibināšanu un darbību.

Devāmies tālāk uz Latviešu namu, kur darbojās Latvijas vēstniecības mobilā pasu stacija Vinetas Freimanes, Vēstniecības otrās sekretāres, vadībā. Kaut oficiālu sarīkojumu tajā dienā Namā nebija, vietējam teātra ansamblim, Austrālijas Latviešu teātrim (ALT), paredzētajā vizītes laikā bija lugas mēģinājums. Par ALT darbību pastāstīja ALT valdes priekšniece Ieva Ozoliņa, ilggadējā ALT režisore un aktrise Valda Rube un citi ansambļa dalībnieki. Vēstnieks ar kundzi izmantoja iespēju arī mazliet noskatīties topošās izrādes – Reija Kūnija Glābjies, kas var! mēģinājumu un tika uzaicināti apmeklēt lugas izrādi nākamgad janvārī.

Tūres noslēgumā Henrijs Pacers, Melburnas Latviešu nama kooperatīva direktors, ar ievērojamu atslēgu saišķi rokās, izrādīja vēstniekam ar kundzi Latviešu Nama daudzās telpas, kā arī atsevišķo skolas namu blakus īpašumā. Tāpat kā Sv. Krusta baznīcā, arī Latviešu namā bija aplūkojamas fotogrāfijas no Nama pirmajiem darbiniekiem un lietotājiem – no ziedojumu vācējiem un būvēšanas talciniekiem, kuriem pirms 70 gadiem bija vīzija par sabiedrības nākotnes nepieciešamību Melburnas tautiešiem iegādāties pašiem savu namu – sabiedrisko pulcēšanos centru, un to daudzu gadu garumā pilnveidot līdz ar sabiedrības attīstību.

Vakara izskaņā Melburnas tautieši tikās ar vēstniecības komandu neformālā gaisotnē, privātās viesībās, noslēdzot dienu arī brīvdabas telpā – šoreiz zem eikalipta. Latviešu dziesma kārtējo reizi apliecināja savu vienotības spēku, un, pateicoties ievērojamam skaitam koristu klātbūtnē, daudzbalsīgi skanēja vairākas dziesmas, tostarp Rīga dimd un Gaismas pils.

Kaut vakara tikšanās nebija oficiāls vizītes pasākums, bez uzrunām neiztika gan no vēstnieka puses, gan citu. Noslēgumā, sabiedrības vārdā izteicu pateicību vēstniekam par apciemojumu un pasniedzu velti, ar kuru atcerēties savu pirmo tikšanos ar Melburnas tautiešiem. Vēstnieks ar sirsnīgiem vārdiem pateicās tautiešiem Melburnā un Latvijas Republikas vēstniecības Austrālijas Savienībā vārdā uzdāvināja Melburnas Latviešu organizāciju apvienībai Latvijas karogu.

Dienā bija viens neparastāks programmas piedāvājums. Tas norisinājās uz mūsu viesu viesnīcas sliekšņa – St. Kildas ielā. Svētdienas rītā notika Melburnas Maratona festivālā noslēguma programma, maratona un pusmaratona maršrutam ejot gar viesnīcu gan turpceļā, gan atpakaļceļā, kopā piedaloties ap 13 000 skrējējiem, tostarp Greimam Andersonam, manam vīram. Par godu Latvijas Vēstnieka apmeklējumam, Greims bija pievienojis savai muguras ūdenssomai mazu Latvijas karogu, kas, viņam skrienot, plīvoja vējā.

Plkst. 6.30 no rīta pēc 5 km Greims noskrēja viesnīcai garām pirmo reizi, kur viņu uzmundrināju es kopā ar Raiti Freimani, vēstniecības otrās sekretāres Vinetas vīru. Atpakaļceļā, nepilnas trīs stundas vēlāk, pēc 32 km, karogam joprojām plīvojot un Greimam garām skrienot, bija iespēja piestāt, lai spiestu roku vēstnieka kungam ar kundzi un Pēterim Saulītim. Bija aizkustinoši pēkšņi dzirdēt starp angļu valodas līdzjutēju saukļiem, latviešu valodā skanot Sandras izsauktajam „Sarauj, Greim!” Atbalstītāju uzmundrināts, Greims nobeidza skrējienu 4 stundās 25 minūtēs, iegūstot 3. vietu sava vecuma kategorijā.*

Melburnas tautieši ļoti īsajā laikā ieslēguši sirdīs vēstnieka gaišo starojumu. Silti gaidīsim abus ar Sandru atkal ciemos!

Anita Andersone,
MLOA valdes priekšsēde
Laikrakstam „Latvietis“

*Red.: Maratona garums ir 42,2 km



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com