Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


AL58.KD īsfilmu konkurss

Rezultāti

Laikraksts Latvietis Nr. 683, 2022. g. 3. janv.
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL58KD2021

Vēstule Ozolam (Letter to the oak tree). Kadrs no filmas.

Pandēmijas svētdiena (Pandemic Sunday). Kadrs no filmas.

Sudraba strīpas (Silver Linings). Kadrs no filmas.

Viss mainās (Everything is changing). Kadrs no filmas.

Kafejnīca (The Café). Kadrs no filmas.

Mūsu dēļ. Kadrs no filmas.

Šajās dienās filma ir kļuvusi par ļoti svarīgu komunikācijas mēdiju. TV un internetā, ja gribi pievērst uzmanību, ir nepieciešams lietot filmu!

Šī jau ir trešā reize, kad Kultūras dienās (KD) rīkojam īsfilmu konkursu. Šī gada tēma bija Latvietis pandēmijā ar noteikumiem, ka filma nevar pārsniegt 4 minūšu garumu un filmā jāparādās sarkanbaltsarkanam. Lai filmas būtu skatāmas plašākai publikai, lūdzu, lai filmām ir subtitri angļu valodā.

Konkursā bija divas kategorijas: jauniešiem līdz 17 gadiem ar godalgām – $350, $200, $100, un atvērtā kategorija ar godalgām – $750, $400, $200.

Konkursā piedalījās 9 filmas: 3 jauniešu kategorijā, 6 – atvērtā kategorijā; no Austrālijas – 5, no Amerikas – 2, no Īrijas –1 un Vācijas – 1.

Žūrijā piedalījās 23 personas: 7 nodarbojas profesionāli ar filmēšanu (režisori, operatori, montētāji), starp tiem Dace Pūce – autore filmai Braucam uz Kei Dīz, ko redzējām KD atklāšanas dienā. Pārējie bija filmu entuziasti Austrālijā un Latvijā.

Katrā kategorijā es lūdzu, lai filmas sarindo secībā: 1 – vislabākā, 2 – otrā labākā... 6 – sestā labākā. Visu žūrijas locekļu punktu skaitus saskaitīja – filma ar mazāko skaitli bija uzvarētāja.

Rezultāti vērtējumos bija tuvi. Žūrijas vērtējums atšķīrās pat starp profesionāliem filmētājiem! Tomēr par labākajām filmām bija skaidrs vērtējums.

Jauniešu kategorijā līdz 17 gadiem

1. Lars Sveilis  Vēstule Ozolam (Letter to the oak tree):

Vēstule ozolam ir īsfilma, kura izsaka cerību par nākotni. Šis tiek izteikts caur divu paaudžu viedokļa. Stāstā arī ir ievītas saites – tās starp pagātni un tagadni, tagadni un nākotni, starp vecmāti un mazdēlu, arī Austrāliju un Latviju. Vēstule ozolam ir skatiens uz pasauli ar jauna cilvēka acīm. Kaut pasaules notikumi un pandēmija ir esoši, jaunatnes skats ir uz priekšu ar cerību uz dzīves iespējām.

2. Ziemeļkalifornijas latviešu skola – Pandēmijas svētdiena (Pandemic Sunday):

Kā jau visur pasaulē pandēmijas laikā, arī Sanfrancisko apkaimes bērni svētdienas skoliņu apmeklēja Zooma vietnē. Vai Zooms var aizstāt gan mācīšanos, gan tikšanos ar draugiem klātienē? Ziemeļkalifornijas Latviešu skolas skolēni stāsta savu stāstu, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un veselīgu humora devu. (Piezīme: filmas režisore teica, ka filmas ideja nāca no skolēniem pašiem. Lielāko daļu filmēja skolēni paši. Bet montēšanu izdarīja klases skolotāja.)

3. Tālis un Zemene Greste Sudraba strīpas (Silver Linings):

Pandēmijas laikā mēs iemācījāmies novērtēt daudz tāda, ko uztvērām kā pašsaprotamu, it sevišķi pavadīt laiku dabā un, protams, ēst saldējumu.

Atvērtā kategorijā

1. Viktors Brenners – Viss mainās (Everything is changing):

Šī filma ir metafiziska mozaīka ar dziesmas pavadījumu par to, ko esmu piedzīvojis un jutis pēdējo divu gadu laikā. Katram bija tik daudz jautājumu par pandēmiju – citi tika atbildēti, citi ne, dažiem bija vairākas atbildes. Nemitīgi viss tik mainījās un atkal mainījās. Neviens īsti nezināja, kas būs, un bija vairāki nesagaidīt pārsteigumi. Pat kad es biju viens pats mājās lockdownā, elektroniskie mediji man turpināja bombardēt. Reizēm tas mani tiešām uztrauca. Reizēm – ne. Nu, lai ir! Būs, kas būs! Pēc vairākiem mēnešiem sapratu, ka šis periods ir tikai vēl viena fāze mūsu nemitīgi mainīgajās dzīvēs.

2. Lukas Elberts Kafejnīca (The Café):

Covid lockdown ir tik tikko beidzies. Visi gatavojās Melburnas Latviešu nama kafejnīcas pirmajai dienai, mēģinot ievērot jaunākos Covid-19 likumus. Lai iepazīstinātu mūs ar kafejnīcas darbaspēku, priekšnieks mums iedos kafejnīcas tūri un pastāstīs par jaunajām un unikālām lietām, kas notiek mūsu kafejnīcā.

3. vietu dalīja divas filmas:

Sanfrancisco Latviešu teātris – Mūsu dēļ:

2020. gada marta beigās Sanfrancisko Jaunajā teātrī bija paredzēta Dženas Silvermenas lugas Tīrelis pirmizrāde par izolētu ģimeni un tīfu. Pirmizrāde nenotika. Notika PANDĒMIJA. Vai mēs ar lugas izvēli esam piesaukuši nelaimi? Vai PANDĒMIJA sākās un turpinājās mūsu dēļ? „Es pasaules daļa atbildīgs par visu“ (Rainis).

(Piezīme: Filma piemin PLATS teātra meistarklases. PLATS ir Pasaules Latviešu Amatieru Teātra Savienība: meistarklasēs piedalījās teātrinieki no visas pasaules – dažiem tās notika dienā, dažiem nakts vidū.)

un Marika McCue – Latvietis pandēmijā:

McCue ģimenes laika pavadīšana... sēžot mājas pandēmijas laika esam iemācījušies, kā izcept maizīti ar pašu izaudzētu ieraugu bez piedevām, bez rauga, tikai lietojot miltus un ūdeni! Protams, galvenais maizes noslēpums ir mīlestība, audzējot ieraugu 6 dienas, mēs ar to runājam un sūtījām mīlestību! Iemācījāmies arī taisīt paši savu biezpienu un iemācījāmies skābēt paši savus kāpostus!!! Un labākais tas, ka visiem ļoti garšo – it īpaši vīram Danielam, kuram ļoti garšo latviešu ēdieni; pēc tautības viņš ir austrālietis!

Žūrija novērtēja VISAS filmas kā labas un piešķīra katrai no pārejām filmām speciālu uzslavas godalgu $100 vērtībā.

AL58.KD paziņos, kad filmas būs skatāmas internetā.

Paldies visiem konkursa dalībniekiem par interesantām un ļoti dažādām filmām! Paldies arī visiem, kas piedalījās filmu izvērtēšanā.

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com