Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Andra Ritmaņa radošas nākotnes piemiņas balva 2021.g.

Piešķirta AL58KD Sidnejā komponistei Ellai Mačēnai

Laikraksts Latvietis Nr. 685, 2022. g. 12. janv.
Juris Ķeniņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
PBLA_KFunP

Ella Mačēna. FOTO Dārvens Gomezs (Darwen Gomez).

Andris Ritmanis. FOTO PBLA.

Dr. Andris Ritmanis (1926-2018) pēc amata bija ārsts, bet dvēselē – dedzīgs latvietis. Šī dvēsele izpaudās ne tikai aktīvā sabiedriskā darbā, to starpā rīkojot 2x2 nometnes un ASV Rietumkrasta dziesmu svētkus, bet arī patriotiskā dzejā. No simtiem darbu, varam izcelt pazīstamāko – Manai tautai. Dzeja, ietērpta vecākas meitas Brigitas mūzikā, Ievas Akurāteres izpildījumā kļuva par Latvijas atmodas laika himnu.

Palīdzi, Dievs, palīdzi, Dievs,
Visai latviešu tautai,
Saved to mājās pie Daugavas krastiem,
Saved to mājās.

Pēc Andra Ritmaņa nāves, ģimene un labvēļi saziedoja līdzekļus, lai nodibinātu Andra Ritmaņa radošās nākotnes piemiņas fondu, kurš piešķir balvas daiļradiem ārpus Latvijas dzejā un mūzikā. Balva atrodas PBLA Kultūras fonda un padomes paspārnē, un par laureātu izraudzīšanu gādā Andra un Asjas Ritmaņa bērni Brigita, Alberts un Lolita, komitejā kalpojot arī trim pārstāvjiem no PBLA KF&P. Bez diploma un naudas balvas, laureāti saņem ASV rotkaļa Andra Rūtiņa darināto nozīmi sudrabā.

Pirmās balvas tika pasniegtas XV Latviešu Dziesmu un Deju svētku Kanādā (2019. g.) Kopkora koncertā komponistam/čellistam/rīkotājam Jurim Ķeniņam un dzejniecei/māksliniecei/sabiedriskai darbiniecei Sarmai Muižniecei Liepiņai.

2021. g. balva būs piešķirta Austrālijas Latviešu 58. Kultūras dienās Sidnejā komponistei Ellai Mačēnai.

Apdāvinātā un ražīgā Austrālijas latviete Ella Mačēna ir dzimusi 1991. g., un viņas skaņdarbi ir jau pieredzējuši pirmatskaņojumus Austrālijā, Latvijā un Kanādā. AL58. Kultūras dienās arī bija jauns Ellas skaņdarbs. Ellai šobrīd ir rokas pilnas ar pasūtījumiem, bet viņa arī māca kompozīciju un mūzikas teoriju Sidnejas Universitātē un Sidnejas Konservatorijā (Sydney Conservatorium of Music).

Ellas daiļrade uzrunāja komponistus Lolitu Ritmani un Juri Ķeniņu, PBLA KF&P valdes priekšsēdi, kā aizkustinoša, skanīga, krāšņa, svaiga, un pirmklasīgi nostrādāta.

Komponiste pati par latviskumu savos skaņdarbos saka: „Latvijas melodijas, folkloras melodijas ietek manās mūzikas kompozīcijās. Cilvēki bieži saka – manā mūzikā varot sajust īstu latviešu sajūtu, un ne vienmēr tā ir mūzika ar vārdiem.“

PBLA Kultūras fonds un padome apsveic Ellu Mačēnu par šo izpelnīto godu, un novēl ražīgu nākotni, sevišķi komponējot latviešiem. Turpini spīdēt!

Juris Ķeniņš
PBLA Kultūras fonda un padomes priekšsēdis

Red. Garāku Ingunas Grietiņas Dārziņas interviju ar Ellu Mačēnu varat lasīt laikrakstā „Latvietis“ Nr.656: https://laikraksts.com/raksti/10632



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com