Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijas Goda konsuli Austrālijā (1)

Aldis Birzulis – Emeritus Goda konsuls Jaundienvidvelsā un Ziemeļu teritorijā

Laikraksts Latvietis Nr. 686, 2022. g. 19. janv.
Ilze Nāgela -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latvijas Goda konsuli Austrālijā 2014. gadā Rīgas pils dārzā. No kreisās: Aleksandrs Gārša, Aldis Birzulis, Edīte Birzule, Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Valdis Tomanis, Jānis Purvinskis, Jānis Roberts Dēliņš. FOTO Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.

10. Saeimas vēlēšanas Sidnejā 2011. gadā. No kreisās: Aldis Birzulis, Ināra Graudiņa, Imants Līcis, divi vēlētāji. FOTO no Alda Birzuļa personīgā arhīva.

Latvijas Goda konsulāta atklāšana 2008. gada 5. aprīlī, Sidnejā. No kreisās stāv: Dagnija Greste, Viktorija Mačēna, Jānis Ronis, Andrejs Mačēns, Inese Rone, Andrejs Andersons, goda konsuls Aldis Birzulis, LR vēstnieks Indulis Bērziņš, māc. Kolvins Makfersons (Colvin MacPherson), Lietuvas goda konsuls Viktors Šliteris, Ivars Šeibelis, Laura Skrābāne, Aarvo Tinni, Jānis Daliņš, Vita Ruņģe, Juris Ruņģis. Sēž: Šliteris kundze, Edīte Soboļevska, Ilga Nirādija, Igaunijas goda konsuls Malle Tohver-Tinni, Ilze Daliņa. FOTO Ojārs Greste.

No kreisās: Goda konsuls Aldis Birzulis, Eiropas parlamenta deputāts, vēlāk LR Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, tā laika LAAJ priekšsēdis Juris Ruņģis Sidnejas Latviešu namā 2011. gada 18. novembrī. FOTO Ojārs Greste.

No kreisās: Inga Ozola, Eduards Stiprais, Jānis Grauds, LR ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Aldis Birzulis, Ivita Burmistre un Judīte Dobele pie Sidnejas Latviešu namu 2015. gada jūnijā. FOTO Ojārs Greste.

Intervija laikrakstam „Latvietis“

Kad pagājušā – 2021.  gadā Kanberā sāka darboties Latvijas vēstniecība Austrālijā, man radās vēlēšanās, lai Latvijas Goda konsuli Austrālijā – gan bijušie, gan esošie pastāsta par savu darbu. Piedāvāju lasītājiem mūsu sarunas. Kā pirmais par savu darbu stāsta Aldis Birzulis.

Kurā no Austrālijas pavalstīm Jūs esat Latvijas goda konsuls?

Aldis Birzulis: Esmu bijis Latvijas Goda konsuls Jaundienvidvelsā un Ziemeļu teritorijā.

Cik ilgi jau?

Aldis Birzulis: Biju Latvijas Goda konsuls no 2007. gada līdz 2017. gada janvārim.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas pirmais Latvijas Goda konsuls Jaundienvidvelsas un Kvīnslandes pavalstīs no 1994. gada februāra bija Vidvūds Koškins (1935-2001). Pēc viņa aiziešanas mūžībā Latvijas Goda konsula pienākumus pārņēma Jānis Daliņš, bet atstāja šo amatu, jo 2007. gadā pārcēlās uz dzīvi Melburnā.

Kas pamudināja Jūs uzņemties šo pienākumu/darbu kļūt par Latvijas Goda konsulu?

Aldis Birzulis: 2006. gadā Sidnejā viesojās Latvijas Ārlietu ministrijas delegācija, ko es uzņēmu, jo biju LAAJ vicepriekšsēdis. Jau deviņus gadus biju pildījis vicepriekšsēža amatu. Delegācijas vadītāja Jansona kundze, kas toreiz bija viena no Ārlietu ministrijas direktoriem, izaicināja mani kandidēt šim amatam. Arī mani draugi un paziņas Sidnejā, ieskaitot SLB (Sidnejas Latviešu biedrība) valdi, mani musināja pieteikties šim amatam.

Kādi pienākumi Jums ir bijuši jāpilda kā Latvijas goda konsulam Austrālijā? Kādi spilgtākie notikumi Jūsu darbības laikā?

Aldis Birzulis: Tā kā Austrālijā tajā laikā nebija Latvijas vēstniecības, darbs saistījās ar Latvijas reprezentāciju vietējā valdībā, darbību konsulārā korpusā un administratīvu darbu pildīšanu, kas bija saistīti ar Latvijas pilsonības iegūšanu, pagaidu pases izdošanu, vēlēšanu organizēšanu un, protams, palīdzības sniegšanu latviešiem, kas bija nonākuši grūtībās.

Sidnejā ir 94 valstu konsuli vai goda konsuli, kas ir otrais lielākais konsulu skaits pasaulē tūdaļ pēc Ņujorkas. Tas nozīmēja, ka bija jāapmeklē daudz pieņemšanas un citi pasākumi, kas saistīti ar dažādu zemju Nacionālām dienām, kā arī celt Latvijas vārdu pasaulē.

Spilgtākais bija sagaidīt mūsu nerezidentējošos Latvijas vēstniekus viņu retajos Austrālijas apmeklējumos. Bija arī ļoti interesanti satikties ar citiem Goda konsuliem katru otro gadu konferencē Rīgā, Latvijā. Bija interesanti dzirdēt par Latvijas ārlietu politiku un ekonomiskām interesēm.

Satiku arī ļoti patīkamus Latvijas valsts ierēdņus, kad tie darbojās Sidnejā kā pilsonības ministrijas ārlietu un citām valsts organizācijām. Bija arī sekmīga tirdzniecības delegācija, un es varēju palīdzēt sameklēt potenciālus sadarbības partnerus.

Pildot šo amatu, kādi ir bijuši lielākie sasniegumi? Vai bijusi varbūt kāda vilšanās, kāds darbs nav izdevies tik labi, kā būtu vēlējušies?

Aldis Birzulis: Spilgtākie ir nepatīkami pienākumi. Bija nepatīkami apmeklēt tautiešus apcietinājumā pirms deportācijas, vai piedalīties policijas intervijās ar krimināli apsūdzētiem tautiešiem, vai apmeklēt divus tautiešus psihiatriskajā slimnīcā, kur viņi tika apzāļoti un pēc tam aizsūtīti uz Latviju.

Bet noteikti bija daudz vairāk patīkami un ar prieku izpildīti pienākumi.

Prieks bija palīdzēt kādiem 250 cilvēkiem iegūt Latvijas pilsonību, neskatoties uz to, ka dažreiz mūsu birokrātija nebija saprotama.

Vai tagad, pēc 9 šai darbā pavadītiem gadiem, kaut ko darītu savādāk?

Aldis Birzulis: Pēc deviņiem gadiem būdams Goda konsuls es neko nedarītu citādāk, visu darīju pēc labākās sirdsapziņas.

Jūsu lielākais gandarījums par padarīto?

Aldis Birzulis: Saņemt Sidnejas latviešu atzinību par padarīto darbu mūsu sabiedrībai, proponējot mani saņemt Order of Australia medaļu par šo darbu. Arī Ārlietu ministrija man piešķīra Emeritus Goda konsula titulu.

Ar godu varēju aiziet pensijā, jo izdevās ieteikt spējīgu darba turpinātāju.

Kā ir mainījušies Goda konsulu pienākumi tagad, kad Austrālijā ir Latvijas vēstniecība un konsulārais departaments?

Aldis Birzulis: Goda konsulu dzīve tagad būs daudz vieglāka, jo viss administratīvais darbs kā pilsonība, pases, dzimšanas apliecības, vēlēšanas tagad veiks profesionāla komanda Kanberā.

Novēlu vēstniekam izturību un uzturēt ciešas attiecības ar šejienes latviešu sabiedrību.

Liels paldies par intervijai ziedoto laiku!

Interviju sagatavoja Ilze Nāgela.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com