Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

„...jo tie nezina, ko dara“?

Laikraksts Latvietis Nr. 693, 2022. g. 16. martā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Vai muļķis ir atbildīgs par savā muļķībā nodarītajiem nedarbiem? Mēs lasām bībelē: „Bet Jēzus sacīja: Tēvs, piedod viņiem, jo tie nezina, ko dara.“ (Lūkas 23:34).

Šajos informācijas kara laikos ir viegli „nezināt, ko dara“. Cilvēki uzsūc un izplata tālāk visādus melus un maldus. Daži dezinformācijas upuri varētu būt salīdzinoši nekaitīgi, kā, piemēram, augošais „plakanās zemes“ teorijas piekritēju bars. Bet citi, pārliecināti par savu taisnību, tīšām dara citiem pāri. Viņu domās ir izveidojies atšķirīgs pasaules modelis, kas liek rīkoties pēc labākās sirdsapziņas, pat slepkavot pilnīgi svešiniekus.

Kā rīkoties ar tiem, kas„prāta neceļos“ nomaldījušies? Par nekaitīgākajiem varam vienkārši pasmieties. Bet ko darīt ar citiem?

Saūda Arābija pirms 20 gadiem negribēja atzīt, ka tai ir tāda nopietna problēma, kā pašmāju teroristi. Bet tas mainījās pēc spridzināšanas kampaņas 2003. gadā, kad pašnāvnieku uzbrukumos ārzemnieku dzīvojamām pilsētiņām gāja bojā kādi 60 cilvēki. Tika apcietināti tūkstošiem cilvēku. Galvenajiem nocirta galvas, bet ar daudziem veica „pārmācīšanu“. Neradikālie imāmi ilgstoši runāja ar apcietinātajiem, cenšoties tiem pierādīt, ka viņi „nezināja, ko dara“, jo ir nomaldījušies no patiesības ceļa.

Bet mums ir citi apstākļi. Aptaujas rāda, ka Latvijā atbalsts Krievijas agresīvam karam Ukrainā ir vērā ņemams. Pašā Krievijā, par spīti demonstrācijām, ir skaidrs, ka Putinam atbalsts ir liels. Var lasīt par gadījumiem, kad kāds Ukrainā telefoniski sazinās ar tuviem radiem Krievijā, kuri vienkārši netic, ka Ukrainā notiek karš.

Ja esam pārliecināti par cilvēku fundamentālo labumu, tad varam pieņemt, ka kara atbalstītāji vienkārši „nezina, ko dara“, jo nav bijis iespējams iegūt objektīvu informāciju. Tomēr jājautā – vai ir mēģināts iegūt objektīvo informāciju? Vai vienkārši noklausās tendenciozo Krievijas oficiālo mediju raidījumu, un nekritiski pieņem sacīto?

Te ir vietā mūžīgais jautājums – kā argumentēt ar tādu, kurš nav gatavs nekādos apstākļos mainīt savu viedokli?

Diemžēl, šis nav tikai „akadēmisks“ jautājums – tam ir reālas sekas. Kara atbalstītāji veicina Putina pavēlēto masu slepkavību Ukrainā. Vai mums jāpiedod tiem, kuri ne tikai „nezin, ko tie dara“, bet arī „negrib zināt, ko tie dara“? Manuprāt, nē.

GN
2022. g. 16. martā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com