Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Bērnu grāmatu izdevniecība „Liels un mazs“

Atkārtoti izdot trīs lasītāju iemīļotas grāmatas un nosauc savu 2021. gada pirktāko izdevumu topu

Laikraksts Latvietis Nr. 693, 2022. g. 16. martā
Alīse Nīgale -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LielsUnMazs

Izdevniecības „Liels un mazs“ 2021. gada pirktāko grāmatu tops.

2022. gadu izdevniecība Liels un mazs aizsākusi ar trīs lasītāju iemīļotu grāmatu atkārtotiem metieniem: atkal pieejams Ineses Zanderes dzejoļu krājums Iekšiņa un āriņa, kas pirmizdevumu piedzīvoja jau pirms 22 gadiem – 2000. gadā, kā arī igauņu autora Andrusa Kivirehka īsstāstu krājums Kaka un pavasaris. Atkārtoti izdota arī Anetes Meleces bilžu grāmata Kiosks. Melece 2021. gada decembrī saņēma Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Izcilības balvu par grāmatas Kiosks starptautiskajiem panākumiem. Līdz šim Liels un mazs pārdevis grāmatas tulkošanas un izdošanas tiesības jau 20 pasaules valodās. Grāmatas varones Olgas ceļojums turpinās arī Latvijas Leļļu teātra izrādē Kiosks un bērnu operā Vācijā.

Liels un mazs 2021. gadā izdoto grāmatu klāstā populārākais bijis Ineses Zanderes dzejoļu krājums Kaķis uz klavierēm ar mākslinieces Anitas Paegles ilustrācijām.

Pirmo vietu šajā topā ieņem Ineses Zanderes dzejoļu krājums Kaķis uz klavierēm ar Anitas Paegles ilustrācijām.

Grāmatā apkopoti 23 dzejoļi – no jautra skaitāmpanta līdz liriskai balādei, tādēļ tā ir saistoša visai ģimenei, gan pašiem mazākajiem bilžu grāmatu lasītājiem, gan arī pieaugušajiem.

Viens no nozīmīgākajiem tēliem Anitas Paegles daiļradē ir kaķis, ko māksliniece attēlojusi gan grāmatu ilustrācijās, gan Latvijas Bankas monētā, gan pastmarkās. Ineses Zanderes dzejoļos sastopamo kaķu daudzveidība ļāvusi māksliniecei radoši strādāt šī tēla visplašākajās robežās, kaķu spilgtos raksturus papildinot ar pilsētas ainavām, vēsturiskām ēkām, dažādām reālām detaļām.

Arī topa trešajā vietā un devītajā vietā ierindojušās Ineses Zanderes grāmatas.

Garstāsta Puika ar suni. Stāsts par nosargātu noslēpumu otrā burtnīca Bunkurs ar Reiņa Pētersona ilustrācijām ir topa 3. vietā. Grāmata turpina stāstu par mazo zēnu Zigi – Zigfrīdu Ojāru Lipki un viņa vecākiem Žani un Johannu, kuri Otrā pasaules kara laikā izglāba vismaz 55 nāvei nolemtos ebrejus. Viens no glābējiem bija arī Zigis, kurš kopā ar savu draugu – suni Džeri sargāja slepeno bunkuru savās mājās Ķīpsalā. Stāsta otrajā daļā astoņgadīgais Zigis palīdz rakt paslēptuvi, iemācās brīdināt par briesmām un tuvāk iepazīstas ar bunkura iemītniekiem, kuriem nav viegli izturēt saspiestību un neziņu. Zigim jābūt ļoti uzmanīgam, lai nejauši neizpaustu bīstamo noslēpumu kaimiņu bērniem. Kad traģiski beidzas tēva iecere ar jahtu vest izglābtos uz Zviedriju, zēnu pārņem bailes un vainas apziņa – varbūt tieši viņa netīšām izmestie vārdi ir šīs nelaimes iemesls?

Savukārt 9. vietā esošās grāmatas Divas Almas ar mākslinieces Anetes Bajāres-Babčukas ilustrācijām galvenais adresāts ir pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni. Tā ir tuva bilžu grāmatai – dāsni ilustrēta, teksta daudzums lappusēs salīdzinoši neliels. Savukārt grāmatas tēma un stils var uzrunāt arī pieaugušos lasītājus. Meitenītes Almas dzīvē starp realitāti un iztēli nav novilkta stingra robeža, kā tas mēdz būt daudziem bērniem. Almai, vasaru pavadot laukos, līdzās mazai ciema kapsētai, kur šad un tad notiek bēres, nav grūti uz sevi attiecināt pār kapu sētu sadzirdētos vārdus: „Mūsu Alma ir mirusi. Mēs vairs neredzēsimies!” un iztēloties sevi par nomirušu. Viņa cenšas saprast atšķirību starp dzīvajiem un mirušajiem, cilvēka attiecības ar savu vārdu, dažādu ar miršanu un piemiņu saistītu izteicienu nozīmi. Autore par šīm eksistenciālajām lietām raksta ar gaišu humoru, kurā nopietnība un smaids nav viens no otra atdalāmi.

Topa 2. un 6. vietā ir divas igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka grāmatas. Otrajā vietā ierindojies ilgstoši iemīļotais īsstāstu krājums Kaka un pavasaris, savukārt, sestajā vietā latviski pirmo reizi izdotais īsstāstu krājums Ērms un feisbuks, ko tāpat kā grāmatu Kaka un pavasaris no igauņu valodas tulkojis Guntars Godiņš, bet ilustrējis Edmunds Jansons.

4.  ietā ierindojas Ērikas Bērziņas dzejoļu krājums Mammas dzejoļi, ko krāšņi ilustrējusi Anna Vaivare. Krājums veidojies kā poētiski vērojumi par attiecībām kuplā ģimenē, izmantojot gan bērnu, gan vecāku skatpunktus, lai radītu dzīvu ģimenes kopības izjūtu. Savā ziņā tā ir ģimenes dienasgrāmata, bērni dzimst, aug, veidojas savstarpējās attiecības, tiek piepildīta, atklāta un aizvien paplašināta viņu pasaule. Taču dzejoļu tēlainība un autores spēja iejusties jebkurā ikdienas situācijā, kas tik pazīstama visām ģimenēm ar maziem bērniem, padara šo ģimeni par savējo ikvienam lasītājam. Mammas dzejoļi iekļauti lasīšanas veicināšanas programmas Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija kolekcijā.

Topa 5. vietu ieņem Signes Viškas un Elīnas Brasliņas bilžu grāmata Kate, kas gribēja kļūt par vectēvu. Grāmata ir Signes Viškas debija bērnu literatūrā un jau guvusi ievērojamus starptautiskus panākumus – Liels un mazs pārdevis grāmatas tulkošanas un izdošanas tiesības vācu, franču un čehu valodā. Grāmata stāsta par aizrautīgo un apņēmīgo Kati un viņas mierpilno vectēvu. Mazajai meitenei piemīt temperaments un vēlme nekavējoties rīkoties, lai piepildītu savas ieceres. Lēmumu pieņemšana viņai neprasa lielas pārdomas. Taču viņa apbrīno vectēva prasmi dzīvot rāmi un mierīgi, ieturot nemainīgu dzīves ritmu.

Topa 7. un 8. vietā ir tulkojumi no zviedru valodas: Ulfa Starka stāsts Bēguļi, ko tulkojusi Jolanta Pētersone, ar Kitijas Krauzeres ilustrācijām ierindojies 7. vietā. Sāpīgā slimību, vecuma un aiziešanas tēma, kurā gaismu ienes cilvēku savstarpējā mīlestība, ir ļoti aktuāla saspringtajā mūsdienu situācijā, kurā par šiem jautājumiem jādomā gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ulfs Starks par to prot runāt ģeniāli vienkāršā, bet precīzā veidā un uzticību raisošā intonācijā.

Bēguļiem topa 8. vietā seko Tūves Jānsones bilžu grāmata par muminiem Kas notika pēc tam? Mudītes Treimanes un Ineses Zanderes atdzejojumā grāmatiņas notikumi un raksturi šķiet neprognozējami un brīžiem pat skarbi, tomēr mīļuma apgaroti.

Topu noslēdz bērnu un jauniešu iemīļotie spoku stāsti. 10. vietā ierindojas Māra Runguļa Pārupes spoku stāstu trešā grāmata Asins lietus.

Triloģijas noslēdzošajā grāmatā Asins lietus skolotāja iesaista bērnus skolas žurnāla veidošanā. Sestklasnieki nolemj žurnālā ievietot savas apkaimes nostāstus. Izrādās, ka baisus notikumus ir piedzīvojusi arī viņu klases audzinātāja, kuras mājās notiek spoku stāstu vakars. Vai gliemeži tiešām var apēst cilvēku? Kāpēc no ķīmijas kabineta griestiem pil asins lietus, uz kurieni katru nakti pa sliedēm traucas spoku vilciens? Kāds spoks vēstulē viņiem pats atklāj savu noslēpumu... Arī šo grāmatu, tāpat kā pirmo un otro triloģijas grāmatu, ilustrējis Kristians Brekte.

Grāmatas izdotas ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Eiropas Savienības programmas Radošā Eiropa, Igaunijas Kultūrkapitāla atbalstu.

Liels un mazs ierosmes materiāli par grāmatu izmantošanu mācību procesā skolās, bibliotēkās un mājās, atrodami, uzspiežot uz katras grāmatas mājaslapas sadaļā Ierosmes materiāli, pie apraksta atrodama saite uz materiālu pdf formātā.

Izdevniecība Liels un mazs jau kopš savas darbības pirmsākumiem 2004. gadā ir centusies attīstīt un bagātināt Latvijas bērnu grāmatniecības nozari, radīt alternatīvu bērnu grāmatu piedāvājumā Latvijā gan grāmatu satura nozīmē (augstvērtīgs teksts, mūsdienīga ilustrācija), gan dizaina un poligrāfijas risinājumos, cenšoties paplašināt attīstītas literārās un vizuālās gaumes teritoriju.

Tāpat Liels un mazs regulāri iepazīstina latviešu lasītājus ar izcilu pasaules bērnu literatūras darbu tulkojumiem. Izdevniecības izdotās grāmatas ir saņēmušas gan nacionālā grāmatu mākslas konkursa Zelta ābele balvas, gan Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu, gan Latvijas literatūras gada balvu.

Kopš 2014. gada veiksmīgi aizsākusies arī Liels un mazs izdoto grāmatu tulkošana un izdošana pasaulē jau teju 40 nosaukumi tulkoti un izdoti 20 pasaules valodās.

2018., 2019., 2020. un 2021. gadā izdevniecība tika nominēta Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvai Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs Eiropā, kuru piešķir, izceļot izdevēju augsto profesionalitāti, ar kādu tie iepriekšējā gadā īstenojuši inovatīvus un intelektuāli augstvērtīgus bērnu grāmatu projektus.

Izdevniecības Liels un mazs grāmatas par vislabāko cenu var iegādāties izdevniecības mājaslapā lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālo tīklu kontos: facebook.com/lielsunmazs un instagram.com/lielsunmazs.

Alīse Nīgale,
izdevniecības „Liels un mazs“ direktore



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com