Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejas latviešu senioru saiets martā

Interesanta programma un atspirdzinājumi

Laikraksts Latvietis Nr. 694, 2022. g. 23. martā
Valdis Krādziņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Seniori klausās. FOTO Valdis Krādziņš.

Senioru saiets Sidnejā notika piektdien, 11. martā, plkst.11.00 Sidnejas Latviešu nama Mārtiņa Siliņa zālē. Piedalījās ap 15 klausītāju. Jānis Grauds paskaidroja par izmainīto programmu namā 19. martā, kad plkst. 14.00 runās Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams. Būs arī mobilā pasu stacija.

Senioru programmu iesāka ar video no sērijas Daudz laimes, jubilār! par aktrisi, mūziķi un keramiķi Sigitu Pļaviņu. Viņas vārds agrāk bija Sigita Jevgļevska. Sigita ir dzimusi 8. martā – Starptautiskajā sieviešu dienā. Andrejs Volmārs, kas viņu intervēja, uzdāvināja viņai Latvijas Televīzijas vārdā grezno Laimas Slavas monogrāfiju par gleznotāju Džemmu Skulmi (1925-2019), ko viņa saņēma ar lielu prieku. Par sevi Sigita stāstīja, ka viņai nav bijusi aizmugure, pirms viņa kļuva par aktrisi, un viņai pašai bija jāizcīna ceļš filmās. Milzīgu dāvanu viņa saņēma no režisores Virdžīnijas Lejiņas, kas viņai piedāvāja spēlēt Ievas lomu Likteņa līdumniekos (2003-2008). Sigita atzīstas, ka bija arī daudz emocionālu sāpju piedzīvots, tēlojot šo lomu. Virdžīnija stāstīja, ka Sigitai ir liels siltums, kas piemīt retam kuram aktierim. J. Lūsēna rokoperā Kaupēn, mans mīļais viņa spēlēja mātes lomu. Sigita ļoti ciena Zigfrīdu Muktupāvelu, pie kā viņa mācījās dziedāt. Lielākais laimes brīdis dzīvē bijis, kad viņa apprecējusies. Viņa asociējas ar kaķi, jo kaķis vienmēr kritīs uz kājām. Par pamātes lomu Sniegbaltīte un septiņi rūķīši Sigita smiedamies teikusi, ka par lomu te viņai pienāktos Oskars. Viņai žēl, ka neiemācījās dziedāt. Viņa agrāk nezinājusi, vai būt par aktrisi, vai dziedātāju. Lielu lomu Sigitas dzīvē spēlējusi viņas vecmāmiņa, kas bijusi saimnieka meita. (No vecmāmiņas dzimšanas dienā vienmēr saņēmusi biskvītu kūku.) Līdzīgu lomu Sigita spēlēja Likteņa līdumniekos. No mātes puses ģimene nāk no īstiem saimniekiem, bet vecaistēvs ir bijis no lībiešiem. Padomju vara visu to, ko viņi veica Latvijas laikā, noslaucīja. Tēvs bijis Kubaņas kazaks. Sigitai tagad ir ģimene, māja un dārzs Pērkonē. Viņas moto ir: dzīvot!

Nākošais video bija no Vides faktiem 2022. gada 26. februārī, ko vadīja Elīna Kolāte. Vispirms diskutēja par mākslīgo sniegu. Sniega ģenerators sajauc gaisu ar ūdeni, to izšķīdina, un ventilators maisījumu izmet gaisā. Gaisā tas sasalst un rodas sniegs. Ja temperatūra ir zem -12°C, var saražot maksimālo sniega daudzumu. Var arī iemaisīt slāpekli siltākā laikā. Tas sacietina sniegu. Viesturs Melecis, LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu profesors, stāsta, ka mākslīgais sniegs, kas ir ļoti blīvs, veido ledus garozu, kas neļauj gaisam cirkulēt zem sniega un baltie āboliņi iznīkst. Klimatoloģe Maija Kiršteine stāsta, ka, kopš 1961. gada, ik pa diviem gadiem, Latvija zaudē vienu sniegotu dienu. Sala dienas Latvijā, kad temperatūra slīd zem 0°C samazināsies vēl par 50-80 sala dienām līdz gadsimteņa beigām. Kad temperatūra ir ap 0°C var būvēt sniega vīru, bet ne no mākslīgā sniega.

Vēl bija diskusija par dāvaniņām, ko pircēji saņem, ja nopērk produktus līdz zināmai naudas summai. Būtu labi, ja pircēji varētu izvēlēties uz vietas, vai dāvaniņas ņemt vai neņemt. Par citām klimata maiņu ietekmēm, kas viņu satrauc, Agnese Alksne-Bensone, no Latvijas korporatīvās sociālās atbildības platformas, stāstīja, ka latviešiem ir iestāstīts, ka Latvija ir zaļākā valsts pasaulē, un nekas nav turpmāk jādara. Kad saimnieki vairs nespēj izaudzēt ziemājus tik bagāti, kā pieraduši, un koki, kurus izaudzē, vairs nav tik kvalitatīvi, latvieši nesaista to ar klimata maiņu. Viņi netic zinātniekiem un ekspertiem. Bērni maksāšot par klimata pārmaiņām.

Sekoja vēl video no sērijas Daudz laimes, jubilār! Šoreiz Andrejs Volmārs intervēja ģitāristu, komponistu un pedagogu Kasparu Zemīti. Kaspars Zemītis ir dzimis 14. februārī, Sv. Valentīna dienā. Viņš esot mūzikā neglābjams romantiķis. Ar mīlestību viss sākas un beidzas. Latvijas Televīzijas vārdā viņam uzdāvināja G. Prāņa grāmatu Missale Rigense Livonijas garīgajā kultūrā. Gregoriskie dziedājumi viduslaiku Rīgā. Dzirdējām Kasparu spēlējot Melanholisko valsi uz ģitāra, kā arī dzirdējām dziesmu Gods, Dievam augstībā/R. Kaupera, aranž. K. Zemītis, I. Ziedonis. Skolēna gados iestājās Priekuļu lauksaimniecības tehnikumā, jo tur bija vokāli instrumentāls ansamblis. Cēsnieku smagā roka grupa Ferrum spēlēja dziesmas ballītēs, piemēram Dzērvenīte. Kaspars nolēma pievērsties mūzikai. Viņš sastāv Torņakalna draudzē. Tur ir uzcēluši draudzes centru. Kaspars ir mācījis ģitāras spēli svētdienas skolā. Draudzē ir Renārs Kaupers un dziedātāja Linda Leen, kas viņu nosauc par meistarīgu mūziķi. Jaunībā Kasparam svarīgi bija Čikāgas piecīši, kuru dziesmas ģimene dziedāja. Kaspara lielākais dārgums ir viņa ģimene. Viņu apsveicot dzimšanas dienā, ģimenes ansamblis Zemīši dziedāja, un kundze Anda teica, ka mīlot vīra humora izjūtu.

Video Zaļgalvis. Dārzs pret vientulību raidījuma vadītājs intervēja pensionēto Teresforu Bogdānovu, kas dzīvo ar sunīti dzīvoklī netālu no Rīgas centra. Viņai kādreiz bijis dārzs. Vaļas brīžos Teresfora tagad nodarbojas ar dārzniecību Sporta pils laukumā. Laukums bija nolaists, un cilvēki nāca talkās to attīrīt no gružiem. Pašvaldība atļāva cilvēkiem iekārtot dārziņus. Viņiem iedeva koka kastes, melnu zemi, un ir tagad ūdens piegāde. (Senioriem par brīvu, bet citiem ir kaut kāda nauda jāmaksā.) Diemžēl pēc trīs gadiem te cels kvartālu. Teresfora audzē tomātus, gurķus, ķirbjus, dilles, zemenes un rozes. Citiem ir bišu stropi, jo tur audzē arī puķes. Laukumā ir krēsli un drīz arī būs kiosks. Tas ir vaļasprieks, no kā rodas labas emocijas.

Paldies Jānim Graudam par interesanto programmu un biedrības dāmām Edītei Birzulei un Inārai Krūmiņai par atspirdzinājumiem.

Valdis Krādziņš
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com