Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Taktilais Brīvības piemineklis

Neredzīgie varēs arī „redzēt“ Rīgas Brīvības pieminekli

Laikraksts Latvietis Nr. 698, 2022. g. 20. apr.
Osvalds Freibergs -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Nac_lidzas

aktilā Brīvības pieminekļa modelēšana vidē. FOTO Fonds „Nāc līdzās!“.

Neredzīgie jaunieši testē maketu. FOTO Fonds „Nāc līdzās!“.

Tēlnieks Ivars Miķelsons un arhitekte Ilze Rukmane-Poča. FOTO Fonds „Nāc līdzās!“.

Pirmā tikšanās. No kreisās prezidents Valdis Zatlers, arhitekte Ilze Rukmane-Poča, tēlnieks Ivars Miķelsons. FOTO Fonds „Nāc līdzās!“.

Daudzās pasaules valstīs ir prakse, ka viņu ievērojamākās arhitektūras būves vai pieminekļi ir atveidoti miniatūrā formātā, lai tos ar taktilās taustes palīdzību varētu redzēt arī neredzīgi un vājredzīgi cilvēki. Taktilie modeļi sniedz iespēju izprast vietas, telpas, ēkas vai pieminekļa kopskatu. Un neredzīgiem cilvēkiem tas ir ļoti svarīgi, jo tikai ar tausti viņi spēj aptvert kāda objektu telpiskumu, figūru kontūras, novietojumu u.c. Vai jūs spējat iedomāties, cik daudz un kā vajadzētu kādam aprakstīt Brīvības pieminekli, lai kaut cik spētu iedot patieso informāciju, bet nekad nevar iedot sajūtas. Un tās varam iedot, ja ļaujam neredzīgam cilvēkam aptaustīt. Neredzīgam cilvēkam acis ir pirkstu galos.

Fonds Nāc līdzās! ir uzsācis projektu par taktilā objekta – miniatūra Brīvības pieminekļa atveidi bronzā un novietošanu netālu no lielā Brīvības pieminekļa. Brīvības piemineklis ir mūsu valsts simbols un apliecinājums mūsu neatkarībai un brīvībai. Brīvības piemineklim jābūt pieejamam arī neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem. Uz takstilā objekta pamatnes braila rakstā būs vārdi BRĪVĪBAS PIEMINEKLIS un TĒVZEMEI UN BRĪVĪBAI.

Esam saņēmuši konceptuālu atbalstu projekta uzsākšanai no Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu padomes. Ir izveidota projekta radošā komanda, kurā strādā tēlnieks Ivars Miķelsons, arhitekte Ilze Rukmane-Poča, Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu padomes priekšsēdētājs Valdis Zatlers un Fonda Nāc līdzās! valdes priekšsēdētāja un idejas autore un projekta vadītāja Sarma Freiberga.

Ir tapuši miniatūrā Brīvības pieminekļa 3D izprintētie modeļi, tos jau notestējuši neredzīgie jaunieši – neredzīgie jaunieši tos aptaustīja, jo neredzīgo acis ir viņu pirksti, un atzina par ļoti labiem, teica, ka var visu informāciju var ļoti labi nolasīt. Esam izveidojuši vides objekta 3D vizualizāciju, kuru varat apskatīt attēlos. Esam jau veikuši maketēšanu dabā, pārbaudot objektu vislabāko izvietojumu to novietošanas laukumā.

Patlaban vēl notiek iztrūkstošo detaļu izgatavošana pirms pieminekļa nodošanas atliešanai bronzā. Šo procesus var redzēt LTV ziņu sižetā https://www.youtube.com/watch?v=0mk8NfS8HVo un TV3 sižetā: https://zinas.tv3.lv/latvija/aicina-ziedot-taktila-brivibas-pieminekla-modelim, paralēli notiek darbs pie dažādu iesaistīto dienestu atļauju saskaņošanas novietošanai un vadlīniju izbūvei no invalīdu autostāvvietas līdz piemineklim.

Taktilā Brīvības pieminekļa izveidei, tāpat kā K. Zāles Brīvības piemineklim, tiek vākti ziedojumi. Aicinām ikvienu, savu iespēju robežās, atbalstīt ieceri ar ziedojumu!

Ziedojumu varat ieskaitīt Fonda Nāc līdzās! bankas kontā:

Swedbankā LV35HABA0551031999299
ar mērķi: taktilajam Brīvības piemineklim

vai portālā Ziedot.lv:

https://www.ziedot.lv/brivibas-piemineklis-neredzigiem-cilvekiem-4198

Ziedotāju vārdus publicēsim Fonda Nāc līdzās! mājas lapā projekta noslēgumā jeb pieminekļa atklāšanas brīdī. Mēs ticam, ka mums izdosiet palīdzēt neredzīgajiem un vājredzīgajiem cilvēkiem ieraudzīt mūsu valstij un tautai tik īpašo Brīvības pieminekli!

Pieminekļa atklāšana paredzēta 15. oktobrī, kad Pasaulē atzīmē Baltā spieķa dienu.

Sekojiet līdzi jaunākajai informācijai: www.naclidzas.lv vai https://www.facebook.com

Sarma Freiberga
Fonda „Nāc līdzās!“ vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com