Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Melburnas Stīgas“ – „Melbourne Strings“

Pētera Vaska vijoļkoncerts „Tālā gaisma“ / Sandras Birzes jaundarba pirmatskaņojums

Laikraksts Latvietis Nr. 698, 2022. g. 20. apr.
Sofija Kirsanova -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

„Melbourne Strings“. FOTO Lūkas Elberts.

Soliste Sofija Kirsanova. FOTO Pia Džonsona (Johnson).

Vokālais kvartets Balādei. No kreisās: Sandra Birze, Džordžina Lūiss (Georgina Lewis), Tomas Kalējs, Roberts Birze. FOTO Sandra un Roberts Birze.

Melburnas Stīgas (Melbourne Strings) veidotas ar vēlmi sadarboties un spēlēt aizraujošas programmas klausītājiem Melburnā. Šī pilsēta ir tik dinamiska un novatoriska klasiskajā mūzikā; esmu šeit satikusi daudzus labus stīdziniekus un mūziķus, kurus mīlu un cienu. Arī Melburnas Universitātei ir liela loma Melburnas Stīgu veidošanā – savas doktorantūras laikā un arī pasniedzot universitātē, iepazinu daudzus lieliskus studentus. Citus mūziķus atkal dzirdēju koncertos un biju sajūsmā, kad viņi vēlējās pievienoties Melbourne Strings. Orķestra dalībnieku vidū ir draugi, kolēģi un talantīgi studenti. Mums patīk kopā muzicēt un ar nepacietību gaidām šo skaisto programmu.

Koncertā Melburnas Stīgas atskaņos Pētera Vaska vijoļkoncertu Tālā gaisma, Ed. Grīga divas Ziemeļu Melodijas un Sandras Aleksejevas-Birzes jaundarbu Balādi stīgām un balsīm.

Vaska vijoļkoncerts Tālā gaisma ir bijis mans sens sapnis. Šis koncerts ir stūrakmens latviešu mūzikā manis pētītajā periodā: Baltijas revolūcija un laiks kopš tika atjaunoja Latvijas neatkarība. Vasks bija viens no pirmajiem komponistiem, kurš ieguva starptautisku atzinību. Viņa vijoļkoncerts (1997), kas rakstīts vijolniekam Gidonam Krēmeram, ar lieliem panākumiem tika atskaņots ar toreiz jaundibināto Kremerata Baltica. Vasks savu radošo darbību ir veltījis pārsvarā stīgu instrumentiem un ir saņēmis pasūtījumus no Richard Tognetti un Australian Chamber Orchestra, Kronos Quartet un čellistes Sol Gabeta.

Sandras Aleksejevas-Birzes skaņdarbs ir sarakstīts speciāli mūsu debijas koncertam. Šis skaņdarbs ir balstīts uz latviešu tautasdziesmām un izceļ stīgu instrumentu kantilēnās iezīmes vienotībā ar vokālo kvartetu. Ar šo darbu Sandra vēlējās parādīt latviešu kultūras lieliskās dziedāšanas tradīcijas. Dziedātāji ir koru Daina un Veseris dalībnieki un ļoti dedzīgi koristi – pati Sandra, Roberts Birze, Tomas Kalējs un Džordžina Lūiss (Georgina Lewis).

Viena no manas ar Sandras sadarbībām bija, kad Anitas Andersones aicināta Sandra uzrakstīja variācijas par latviešu tautasdziesmu Div' dūjiņas. To atskaņoju 14. jūnija Aizvesto piemiņas pasākumā, kas notika Zoom 2021. gada jūnijā. Mēs gribējām šo sadarbību turpināt, un šis koncerts bija lieliska iespēja. Sandra jutās ļoti iedvesmota rakstīt jaunu darbu.

Lai arī latviešu komponistu darbi man ir kļuvuši ierasta lieta programmu koncertos, vēl joprojām vienmēr ir īpaša sajūta prezentēt mūziku no Latvijas. Novērtēju interesi par latviešu mūziku gan no klausītāju puses, gan sadarbojoties ar citiem mūziķiem. Tas ir nesis daudz brīnišķīgu sadarbību, piemēram, Syzygy Ensemble, pianisti Džordžinu Lūisu (Georgina Lewis) un saksofonistu Nīlu Beijlu, kā arī tagad Melbourne Strings.

Kopš 2007. gada dzīvoju ārzemēs, un atrašanās prom no Latvijas un manas ģimenes kaut kādā veidā latviešu mūzikas atskaņošanu man ir padarījusi vēl nozīmīgāku.

Mēs esam pateicīgi Melburnas pilsētai un Melburnas Universitātei, kas mūs atbalsta šī projekta īstenošanā.

https://www.eventbrite.com.au/e/melbourne-strings-concert-distant-light-tickets-278077606607

Sofija Kirsanova
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com