Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Demontēs „Uzvaras“ pieminekli

Rīgas dome pieņēmusi lēmumu

Laikraksts Latvietis Nr. 702, 2022. g. 18. maijā
Rīgas domes Komunikācijas pārvalde -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Rīgas dome piektdien, 13. maijā, ārkārtas sēdē nolēma uzdot Rīgas pieminekļu aģentūrai veikt nepieciešamās darbības pieminekļa demontāžai Uzvaras parkā.

Pieņemtajā lēmumā paredzēts, ka Pilsētas attīstības departaments, Īpašuma departaments un Rīgas pašvaldības policija sniegs atbalstu Rīgas pieminekļu aģentūrai, lai tā demontētu padomju pieminekli.

Rīgas domē uzsver: lai būtiski paātrinātu pieminekļa demontāžu, speciālā likumā ir jāparedz, ka iepirkumam tiek piemērota Publisko iepirkumu likuma norma, kas nosaka, ka komisijas lēmuma pārsūdzēšana neaptur iepirkuma procedūru. Pieminekļa nojaukšanas darbu saskaņošanu var paātrināt, neapturot būvniecības ieceri, gadījumā, ja tā tiek apstrīdēta. Tas panākams, atzīstot pieminekli par nacionālo interešu objektu vai ar likumu nosakot, ka būvniecības ieceres apstrīdēšana neaptur tās darbību. Ar speciālo likumu ir iespējams samazināt būvniecības ieceres izskatīšanas termiņu.

Saeima 12. maijā galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā objekta „Piemineklis Padomju armijas karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem“ nojaukšanai.

Grozījumi pieņemti likumā „Par 1994. gada 30. aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem“.

Likumā noteikts, ka tiek apturēta „Krievijas Federācijas valdības un Latvijas Republikas valdības vienošanās par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību“ 13. panta darbību. 13. pants līdz šim noteica, ka Latvija nodrošina memoriālo būvju saglabāšanu Latvijā.

13. panta darbība tiks apturēta no 2022. gada 16. maija līdz brīdim, kad Krievija izbeidz starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu, tajā skaitā izved savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas un pilnībā atjauno Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti atbilstoši starptautisko tiesību prasībām, un pilnībā atlīdzina zaudējumus Ukrainai par jau izdarītājiem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Rīgas domes Komunikācijas pārvalde



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com