Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijā radītā mediķes skulptūra uzstādīta Indijā

Aigara Bikšes „Mediķi pasaulei“

Laikraksts Latvietis Nr. 703, 2022. g. 25. maijā
info@bikse.lv -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Rožu ziedlapiņu kaisīšanas rituāls skulptūras atklāšanas brīdī. FOTO Publicitātes foto.

Grupa Hospitāļa dakteru atklāšanā pie skulptūras. FOTO Publicitātes foto.

Aigara Bikšes skulptūra „Mediķi pasaulei“ oriģinālā novietojumā pie Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja Rīgā 2020. gada jūlijā. FOTO Gunārs Nāgels.

Pirms nepilniem diviem gadiem Rīgā atklātā tēlnieka Aigara Bikšes skulptūra Mediķi pasaulei veikusi tālu ceļu pāri Eirāzijai un uzstādīta Indijas pilsētā Bareli pie Deepmala medicīnas koledžas.

Sešus metrus augsto skulptūru 31. martā atklāja Latvijas vēstnieks Indijā Artis Bērtulis un tās autors – tēlnieks, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikše. Viņš savu mākslas darbu indiešiem uzdāvinājis, un turpmāk tas atradīsies mācību iestādes pagalmā.

Aigars Bikše par savu darbu stāsta: „Šī skulptūra ir vēstījums nākamajām paaudzēm par laiku un izaicinājumiem, ko mēs pieredzējām. Tā atgādinās par mediķu svarīgo lomu sabiedrībā.“ Atklāšanas ceremonijā Artis Bērtulis min: „Mediķu darbs vienmēr būs apbrīnojams un godināms, to mēs pieredzējām pandēmijas laikā, un to mēs redzam šodien Ukrainā, kur mediķi kara apstākļos glābj ievainotos un riskē ar savām dzīvībām.“

Medicīnas institūts nepilna miljona cilvēku apdzīvotā Indijas ziemeļu pilsēta Barelī, kas atrodas ceļā starp Ņūdeli un Nepālu, nav izvēlēts nejauši. Tajā drīzumā tiks atvērta īpaša biodrošības laboratorija, kurā tiks meklēti risinājumi Covid-19 līdzīgu globālu pandēmiju iegrožošanai.

Deepmala slimnīcas pārstāvis – ārsts Somesh Mehrotra, kurš iniciēja skulptūras pārvietošanu, komentē: „Studenti šeit, Deepmalā, sajutīs degsmi, ar kādu mediķi ir strādājuši šajos nemierīgajos laikos, un latviešu mākslinieka jūtīgumu, ka viņš darbu ir radījis tik augstsirdīgi. Bikšes mākslas darba pārvietošana no vienas pasaules daļas uz citu ir dzīvs piemērs tam, ka cerībai un mīlestībai nav robežu.“

Skulptūra Mediķi pasaulei 2020. gada jūnijā bija viena no pirmajām šāda veida sabiedrības pateicībām Eiropā pēc Covid-19 pandēmijas, kas izmainīja dzīvi vismaz pusei cilvēces. Tā ir sabiedrības iniciatīva, kuras realizēšanā pēc tēlnieka aicinājuma iesaistījās gandrīz divdesmit uzņēmumi, dāvinot materiālus, darbarīkus, piešķirot māksliniekam palīgus, telpas, vedot materiālus un pašu skulptūru, kā arī uzstādot to. Skulptūra apzināti radīta iespaidīgā izmērā, lai parādītu, ka cilvēki veselības problēmu gadījumā ir kā bērni – atkarīgi no mediķu rūpēm, gādības un zināšanām.

info@bikse.lv



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com