Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Atbalsts Latvijas studentiem

LĀZA stipendijas medicīnas studentiem

Laikraksts Latvietis Nr. 704, 2022. g. 1. jūnijā
Kamena Kaidaka -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LAZA

Latviešu ārstu un zobārstu apvienība (LĀZA) savā 75 gadu jubilejas gadā nu jau 17. reizi piešķir Prof. Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda stipendiju labākajiem medicīnas studentiem, lai palīdzētu un atbalstītu viņus ceļā uz ārsta amatu. Kopējais stipendiju apjoms šogad ir 6 500 USD. Profesora Ilmāra Lazovska stipendiātu kopskaits jau krietni pārsniedzis simtu, bet 2005. gadā pirmie Prof. Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda stipendiāti bija Aina Ivanova, Andrejs Ivanovs, Roberts Veidemanis, Madara Kapeniece un Mārtiņš Malzubrs.

Šogad stipendiātiem bija jāiesniedz savi pieteikumi atbilstoši nolikuma prasībām un jātiekas ar atlases komisiju. Klātienes tikšanos aizstāja saruna elektroniskajā vidē. Sarunā ar pretendentiem piedalījās LĀZA valdes locekļi: Dr. Kaspars Tūters (Kanāda), Dr. Zaiga Alksne-Phillips (ASV), Dr. Ēriks Niedrītis, fonda veidotājs un vadītājs (ASV), Dr. Daina Dreimane (ASV), P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja pārstāvis Mārtiņš Vesperis un Dr. Edīte Lazovska (Latvija). ZOOM semināru-atlasi vadīja LĀZA biroja vadītāja Kamena Kaidaka.

Profesora Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda stipendiju 1000 USD apjomā šogad ieguva divi Latvijas medicīnas augstskolu vecāko kursu studenti – Anete Erta (RSU/6. kurss), rekomendācijas sniedza pasniedzēji Elga Sidhoma un Aleksejs Zavorins, un Marks Smirnovs (RSU/5. kurss), rekomendācijas sniedza pasniedzēji Jeļena Krasiļņikova un Sandra Skuja.

Profesora Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda veicināšanas stipendijas (500 USD) ieguva Tīna Luīze Čupāne (LU/4. kurss), rekomendācijas sniedza pasniedzēji Baiba Jansone un Džanna Krūmiņa, Vita Konopecka (RSU/5. kurss), rekomendācijas sniedza pasniedzēji Mara Pilmane un Gunta Sumeraga, Anna Jete Gauja (RSU/5. kurss), rekomendācijas sniedza pasniedzēji Dace Rezeberga un Ingus Skadiņš, Daniils Žukovs (RSU/6. kurss), rekomendācijas sniedza pasniedzēji Nataļja Kurjāne un Viktorija Ķēniņa, un Ingus Arnolds Apse (RSU/5. kurss), rekomendācijas sniedza pasniedzēji Ģirts Šalms un Kārlis Rācenis.

Klātienes sarīkojums, uz kuru aicināsim visus LĀZA stipendiātus, LĀZA biedrus un draugus, notiks 9. Latvijas Ārstu kongresa laikā 23. septembrī, kad svinīgajā plenārsēdē tiks pasniegtas LĀZA stipendijas. Bet jau 30. jūnijā LĀZA atzīmēs savu jubileju ar svētku konferenci Minesotā Dziesmu svētku laikā.

Atgādinām, ka līdz 15. septembrim Latvijas jaunie ārsti, zobārsti un arī citi praktizējoši speciālisti var pieteikties Ojāra Veides fonda stipendijām – atbalstam savai profesionālajai pilnveidei.

Profesora Ilmāra Lazovska Medicīnas fonds radies, godinot ārsta Ilmāra Lazovska (1931–2003) piemiņu. Fondu drīz pēc profesora nāves izveidoja ārsts Ēriks Niedrītis (Ņujorka), kurš ir arī tā vadītājs. LĀZA aicina ziedot fonda sekmīgai darbībai, ko var ērti un ātri veikt caur www.lazariga.lv. Fondu finansiāli atbalsta arī Ojāra Veides Fonds, LĀZA biedri un citi ziedotāji.

Fonda mērķis ir atbalstīt vecāko kursu medicīnas studentu centienus apgūt ārsta profesiju un vēlmi strādāt savā profesijā Latvijā. Stipendijas tiek piešķirtas Latvijā studējošiem vecāko kursu medicīnas studentiem, kam ir ne tikai labas sekmes mācībās, plašs interešu loks, bet kas arī savu turpmāko dzīvi ir nolēmuši saistīt ar ārsta profesiju Latvijā, stiprinot un uzlabojot medicīnisko aprūpi valstī.

Stipendija 500-1000 USD apjomā tiek piešķirta 3-5 pretendentiem katru gadu. Kopš 2016. gada tiek piešķirtas arī veicināšanas stipendijas. Pieteikumus izvērtē un lēmumu pieņem Profesora Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda stipendiju komisija.

LĀZA vieno ārzemēs un Latvijā dzīvojošos ārstus un zobārstus, kā arī citus veselības nozares profesionāļus, zinātniekus un darbiniekus kopējam mērķim – visiem spēkiem veicināt veselības aprūpē un zinātnē iesaistīto studentu, rezidentu, ārstu un zobārstu izglītību un sadarbību. To dibināja 1947. gadā Eslingenā trimdā devušies latviešu ārsti.

Plašāk par Latviešu ārstu un zobārstu apvienību (LĀZA) un iespējām atbalstīt medicīnas izglītību www.lazariga.lv

Kamena Kaidaka,
LĀZA biroja vadītāja Latvijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com