Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„3x3“ saieti atgriežas

Latviešu ģimenes pulcēsies Mālpilī

Laikraksts Latvietis Nr. 705, 2022. g. 8. jūnijā
Ilze Kuzmina -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Malpils_2022

Mālpils 3x3 darba grupas batikošana. FOTO 3x3.

Jau 10. jūlijā, pēc divu gadu pārtraukuma, latviešu ģimenes atkal pulcēsies 3x3 saietā – šīs vasaras pirmais saiets norisināsies Mālpilī.

Mālpils saieta vadmotīvs ir koks. To pazīstam gan kā lietas koku, gan plosta baļķi, meža pamatu un pasaules plaušas. Tas ir arī dzimtas koks, Austras koks, Svētais koks, Dzīvības koks, Pasaules koks. Koks, kas savieno divas pasaules. Tāpēc Mālpils saietā viss grozīsies par un ap koku tagad un senāk: gaidāma gan praktiskā darbošanās ar koku un dabas iepazīšana, gan savas dzimtas sakņu spēka apzināšanās, gan augšana gaismā ar Austras koku.

Kā allaž, saietā būs gan ievirzes bērniem un pusaudžiem, gan arī pieaugušajiem. Un, kā vienmēr, būs gan praktiskās ievirzes, kur saieta dalībnieki mācīsies ko noderīgu un latvieša garam atbilstošu paveikt ar savām rokām, gan arī garīgās ievirzes, kur vairāk jāklausās sevī un vadītājā un jādomā.

Piemēram, bērni varēs iepazīt dabu un mežu zaļās dabas un vilku mācības ievirzēs, kā arī atraisīt radošumu, darbojoties ar koku un mālu, iepazīt folkloru un sportot. Pusaudži kopā ar Lauru Kuški gatavos brokastis, bet ar Pēteri Reiteru izbaudīs teātra un improvizācijas sajaukumu.

Tikmēr pieaugušie būs gaidīti ievirzēs par latviskajiem rituāliem pie Ineses Krūmiņas, dzimtas sakņu spēku pie Aloidas Jurčenko, runas mākslā pie Ārijas Stūrnieces un, protams, ģimeņu seminārā, kuru vadīs 3×3 mamma Līga Ruperte kopā ar Māru Tupesi no ASV.

Savukārt kopā ar Andri Tomašūnu ievirzē Mālpils cilvēku saknes varēs iepazīt vietējos ļaudis un caur viņu pieredzi iepazīt, kas mūs katru notur dzimtajā zemē. Praktiskajās ievirzēs gaidāma rotu kalšana, koka tauru darināšana, ēst gatavošana, ceļošana un aušana, kā arī lapu nospiedumu batikošanu uz auduma (ecoprint tehniku), kas, šķiet, ir pilnīgs jaunums 3X3 norisēs un ļaus saieta dalībniekiem tikt pie oriģināliem, lapu nospiedumiem rotātiem tērpiem. Batikošanas ievirzi jau izmēģinājuši saieta rīkotāji un darba grupa un atzinuši par ļoti saistošu un noderīgu.

Būs īpaša kokam veltīta ievirze, kurā to varēs iepazīt no dažādiem skatu punktiem.

Kā jau ierasts latviskajos saietos, vakaros iepazīsim vietējo kultūras dzīvi, sportosim, dziedāsim, griezīsim dančus un nīksim.

Mālpils saietu rīko Auziņu ģimene no Siguldas – Baiba un Rolands, kā arī viņu trīs meitas Madara, Dārta un Elīza.

Tā kā nu Mālpils iekļauta skaistajā, sakoptajā Siguldas novadā, 3X3 saietā varēs iepazīt šī novada interesanto un bagātīgo vēsturi, dabas krāšņumu un vērtīgo kultūras mantojumu. Tuvu saieta norises vietām ir Mālpils dabas taka, avoti, parks, muiža, pludmale un citas skaistas apkārtnes vietas, kurp saieta dalībnieki varēs doties jaukās pastaigās. Varēs doties ekskursijā un iepazīties ar Siguldas pils kvartālu, bobsleja trasi, ekspozīciju par Gaujas plostnieku dzīvi, pabūt Ziedoņa muzejā un vēl citās interesantās vietās Siguldas novadā.

Jāpiebilst, ka karš Ukrainā ietekmējis arī 3x3 rīkošanu. Siguldas novada dome ir iesaistījusies Ukrainas bēgļu izmitināšanā, tāpēc Mālpils izglītības iestāžu kopmītņu telpās, kur iepriekš bija plānota saieta dalībnieku nakšņošana, apmetušies kara bēgļi.

3x3 saime nakšņos Mālpils vidusskolas un bijušā Mālpils tehnikuma klasēs uz matračiem. Saieta rīkotāji teic, ka bēgļi būs laipni aicināti uz savējo vakaru, kurā uzstāsies vietējie pašdarbnieki.

Savukārt saieta dalībnieku darbošanās lielākoties notiks gaišajās, plašajās un mājīgajās Mālpils vidusskolas telpās, kā arī uz Mālpils kultūras centrā. Dancošana un nīkšana paredzēta Mālpils tehnikuma telpās.

Jāpiebilst, ka Mālpils 3x3 saiets neseno kovida ierobežojumu un citu apstākļu dēļ paredzēts neliels: tajā nebūs vairāk par 200 dalībniekiem. Tomēr dažas brīvas vietas vēl var atrasties. Ja vēlies būt klāt šajā saietā, kas noritēs no 10. līdz 17. jūlijam, izbaudīt latvisko gaisotni, iemācīties daudz ko jaunu, raksti: 3x3malpils2022@gmail.com.

Saietu atbalsta LR Kultūras ministrija, Siguldas novada pašvaldība un virkne uzņēmēju: Augusta zemenes, Valmiermuižas alus, Tarzāns, Rāmkalni, Kanclers u.c.

Ilze Kuzmina,
Mālpils 3x3 avīzes „Zarainis“ redaktore
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com