Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valsts prezidents un PBLA valde

Jūrmalas rezidencē pārrunā ģeopolitiskos drošības jautājumus

Laikraksts Latvietis Nr. 706, 2022. g. 15. jūnijā
Latvijas Valsts prezidenta kanceleja -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
PBLA_teksts-200pxwb

Valsts prezidents Egils Levits tiekas ar Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes pārstāvjiem Jūrmalas rezidencē. FOTO Ilmārs Znotiņš - Valsts prezidenta kanceleja.

8. jūnijā Jūrmalas rezidencē Valsts prezidents Egils Levits tikās ar Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdes pārstāvjiem. Sarunas laikā īpaša uzmanība tika veltīta ģeopolitiskajai situācijai un drošības jautājumiem. Valsts prezidents informēja PBLA par šonedēļ gaidāmo NATO Austrumu flanga (B9 – Bukarestes devītnieka) valstu vadītāju sanāksmi, kur tiks pārrunāta kopīga pozīcija par sabiedroto spēku klātbūtnes pastiprināšanu arī Latvijā.

„Mēs cenšamies panākt blīvāku NATO patstāvīgo klātbūtni, sabiedrotajiem lielāku laiku pavadot Latvijā. Tas ir signāls Maskavai, ka NATO ir šeit un aizstāv katru tās dalībvalsti,“ teica Valsts prezidents. „NATO raksturo atturēšanas politika, un Krieviju var atturēt tikai ar spēka pozīcijām jeb ar skaidru signālu par militāro kapacitāti,“E. Levits. PBLA valdes pārstāvji interesējās par Valsts prezidenta redzējumu attiecībā uz karu Ukrainā, kā arī par NATO paplašināšanos, ņemot vērā Zviedrijas un Somijas iesniegumus dalībai organizācijā.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī aktuālie iekšpolitikas, ārpolitikas un diasporas politikas jautājumi. Valsts prezidents atzīmēja, ka iekšpolitikā šī gada aktualitāte būs Saeimas vēlēšanas, kas gaidāmas š. g. oktobrī. „Šīs vēlēšanas iezīmēs saprātības kursu,“ norādīja E. Levits, aicinot PBLA palīdzēt veicināt diasporas līdzdalību vēlēšanās, tai skaitā izglītojot par vēlēšanu procesu. Sarunas gaitā tika pārrunāti arī jautājumi par sabiedrības saliedētību, iekšējās drošības un iekšlietu sistēmas stiprināšanas nepieciešamību. Tāpat PBLA pārstāvji bija ieinteresēti pārrunāt šobrīd aktuālo jautājumu par pāriešanu uz mācībām tikai valsts valodā, ieskicējot diasporas skolu pieredzi.

Valsts prezidents informēja par 20.–21. jūnijā Rīgā gaidāmo Trīs jūru samitu un Biznesa forumu, pulcējot 12 valstu vadītājus un vairākus simtus uzņēmēju, lai veicinātu privātās investīcijas transporta un enerģētikas nozarēs šajā reģionā. Savukārt PBLA pārstāvji informēja par diasporas darbu plānu saistībā ar Eslingenas Dziesmu svētkiem šā gada 16.–19. jūnijā.

Izmantojot iespēju satikt apvienības pārstāvjus klātienē, Valsts prezidents pasniedza Cildinājuma rakstu Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes loceklim Andrim Ķesterim par viņa mūža darbu un ieguldījumu latviešu diasporas identitātes uzturēšanā un diasporas politikas veidošanā. „Jūs raksturo Tēvzemes mīlestība. Jūs mūža garumā esat nesavtīgi kalpojis mūsu Latvijai. Jūs mērķtiecīgi esat veicinājis Latvijas diasporas iesaisti valstiskas nozīmes darbos, kopis latviešu vērtības un tradīcijas, dokumentējis un iemūžinājis vēsturi, rūpējies par latvisko kultūru un izglītību, kā arī ilggadēji vadījis sabiedrisko organizāciju darbu gan Kanādā, gan Eiropā,“ atzīmēja E. Levits.

LV prezidenta kanceleja
8.06.2022.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com