Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Aizvesto piemiņas atceres Kanberā

Poļu klubā un Sv. Pētera baznīcā

Laikraksts Latvietis Nr. 707, 2022. g. 22. jūnijā
Skaidrīte Dariusa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latvijas vēstniecības darbinieki. No kreisās: Valdis Bodnieks, Ieva Apine (padomniece), Marģers Krams (vēstnieks) ar kundzi Sandru. FOTO Juris Jakovics.

Lietuvas vēstniecības Australijā vēstnieka vietniece Aiste Jakštiene. FOTO Juris Jakovics.

Šī gada 12. jūnijā poļu kluba White Eagle telpās notika Kanberas Baltiešu kopīgi rīkotā 1941. gada 14. jūnijā Aizvesto piemiņas atcere.

Pie ieejas apmeklētājus sveica Melissa un Lilija Kambela (Lily Campbell), pateicoties viņiem par finansiālajiem ziedojumiem Ukraina atbalstam.

Atceri ievadīja ar Austrālijas valsts himnu, kam sekoja Kanberas Lietuviešu biedrības priekšnieces Žydres Pemberes uzruna.

Atceres runu teica Lietuvas vēstniecības Austrālijā vēstnieka vietniece Aiste Jakštiene. Savā runā viņa pieskārās tā laika notikumiem Lietuvā un pārejās Baltijas valstīs, kā arī patreizējos notikumos Ukrainā.

Atceres runu papildināja ar trīs video īsfilmām – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, kurās rādīja tā laika aculiecinieku stāstus par deportācijām, kā arī vēlāko laiku brīvības cīņām.

Svinīgās daļas noslēgumā visi vienojās kopīgā visu trīs Baltijas valstu himnu dziedājumā.

Atceres sabiedriskajā posmā visi pulcējās pārrunās pie bagātīgi klātiem galdiem un glāzes vīna.

Apmeklētāju vidū bija Latvijas vēstniecības Austrālijā vēstnieks Marģers Krams ar kundzi un citi vēstniecības darbinieki.

Pirmdien, 13. jūnijā, Sv. Pētera baznīcā, Reid, notika Kanberas latviešu ev. lut. draudzes dievkalpojums veltīts Aizvesto atcerei. Dievkalpojumu vadīja mācītājs Kolvins Makfersons (Colvin MacPherson). Pēc dievkalpojuma draudze pulcējās blakus esošajā baznīcas zālē pārrunām pie bagātīgi klātiem uzkodu galdiem. Draudzes priekšnieks Egons Eversons, uzrunājot klātesošos, stāstīja un rādīja viņa divas iegādātās grāmatas par Aizvestajiem. Tās ir: 1. – Aizvestie.1941. gada 14. jūnijs izdota 2001. gadā, Latvijas valsts Arhīvs. Grāmatā ir pieminēti 15 424 aizvestie. 2. – These Names Accuse, izdota 1982. gadā; otrais izdevums ar pielikumu, Latvian National Foundation. Šīs divas grāmatas ir lielākais piemineklis Aizvestajiem.

Skaidrīte Dariusa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com