Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Trīs jūru iniciatīva

Noslēgusies Samita un Biznesa foruma pirmā diena

Laikraksts Latvietis Nr. 708, 2022. g. 29. jūnijā
Trīs jūru Samita Rīgā preses komanda -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Trīs jūru iniciatīva Samits. FOTO Ilmārs Znotiņš - Valsts prezidenta kanceleja.

2022. gada 20. jūnijā, pulcējot 12 iniciatīvas dalībvalstu līderus, stratēģiskos partnerus, reģiona un starptautiska līmeņa uzņēmējdarbības un investīciju sektora pārstāvjus, aizvadīta Trīs jūru iniciatīvas (3JI) Samita un Biznesa foruma pirmā diena.

Samita dienas pirmajā pusē Latvijas valsts prezidents Egils Levits uzņēma deviņus Trīs jūru iniciatīvas (3JI) prezidentus un amatpersonas, kā arī iniciatīvas partneru – ASV, Vācijas un Eiropas Komisijas pārstāvjus, lai slēgtas tikšanās laikā pārrunātu iniciatīvas būtiskos jautājumus un plānus. Prezidents atzīmēja Trīs jūru valstu reģiona stratēģisko lomu atbalstam Ukrainai, gan sniedzot palīdzību kara situācijā, gan Ukrainas atjaunošanā. Starp Samita darba kārtības jautājumiem bija iniciatīvas stratēģisko partneru iesaiste, sadarbības stiprināšana starp 3JI dalībvalstīm, Lielbritānijas un Japānas līdzdalība, valdību sadarbība, kā arī turpmākie plāni 3JI prioritāro virzienu stiprināšanā.

„Trīs jūru reģions ir izaugsmes reģions, jo šī reģiona ekonomika aug ievērojami straujāk nekā pārējā Eiropas daļa, tādēļ vēlamies veicināt turpmāku izaugsmi trīs Iniciatīvai svarīgās jomās – enerģētikā, transporta un digitālajā attīstībā, no kuriem enerģija šodienas ģeopolitiskās situācijas kontekstā ieguvusi īpašu nozīmi,“ akcentēja Valsts prezidents.

Samitā tiešsaistē piedalījās un video uzrunu teica Ukrainas valsts prezidents Volodimirs Zelenskis (Volodymyr Zelensky), atzīmējot 3JI nozīmi atbalsta sniegšanā Ukrainai, kā arī apstiprinot, ka Ukraina ir ieinteresēta kļūt par Trīs jūru iniciatīvas biedru un aktīvu dalībvalsti. Tāpat arī video uzrunas sniedza ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken), Japānas ārlietu ministrs Jošimasa Hajaši (Yoshimasa Hayashi) un Apvienotās Karalistes ārlietu ministre Elizabete Trasa (Liz Truss).

Samita izskaņā Latvijas Valsts prezidents svinīgi pasniedza 3JI karogu Rumānijas prezidentam Klausam Verneram Johannisam (Klaus Werner Iohannis) un nākamajai Samita rīkotājvalstij Rumānijai, kas organizēs 3JI Samitu un Biznesa forumu 2023. gadā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristalina Georgjeva (Kristalina Georgieva) atklāja 3JI Biznesa forumu. Divu dienu garumā politiskie un biznesa līderi diskutēs par investīciju vidi, ekonomikas attīstības scenārijiem, enerģijas piegādes ceļu un avotu dažādošanu, inovatīviem risinājumiem mobilitātes un loģistikas jomā, kā arī digitalizācijas sektora attīstību 3JI reģionā. Ievadot paneļdiskusijas, ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsvēra: „Sadarbība ne tikai palīdz Trīs jūru reģionam uzplaukt finansiāli, bet arī veido noturīgu sabiedrību, kas spēj izturēt ārējo spiedienu un agresiju.“

Savukārt, neraugoties uz globālajiem satricinājumiem Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristalina Georgjeva (Kristalina Georgieva) pozitīvi vērtē 3JI reģiona nākotni, pamatojot to ar dinamiku un apņēmību, kas raksturo šo reģionu. „Pateicoties cilvēkiem, inovācijām un smagam darbam, reģions vienas paaudzes laikā samazinājis aptuveni pusi no attīstības plaisas, kas to šķir no Rietumeiropas,“ uzsvēra Georgjeva.

3JI Samita pirmās dienas izskaņā norisinājās prezidentu panelis, kurā valstu prezidenti un augstākās amatpersonas diskutēja par ģeopolitiskās un ģeoekonomiskās situācijas ietekmi un pārrobežu infrastruktūras attīstību.

Diskusijā piedalījās Latvijas prezidents Egils Levits, Slovēnijas prezidents Boruts Pahors (Borut Pahor), Rumānijas prezidents Klauss Verners Johaniss (Klaus Werner Iohannis), Polijas prezidents Andžejs Duda (Andrzej Duda), Bulgārijas prezidents Rumens Radevs (Rumen Radev), Austrijas prezidents Aleksandrs Van der Bellens (Alexander Van der Bellen), Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers (Frank-Walter Steinmeier), kaimiņvalstu, Lietuvas un Igaunijas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) un Alars Kariss (Alar Karis), Ungārijas prezidente Katalina Novāka (Katalin Novák), Čehijas Senāta spīkeris Milošs Vistričils (Miloš Vystrčil), Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, Slovākijas Republikas premjerministra vietniece un Investīciju, reģionālās attīstības un informācijas ministre Veronika Remišova (Veronika Remišová), Horvātijas ministru prezidents Andrejs Plenkovičs (Andrej Plenković) un Starptautiskās attīstības finanšu korporācijas izpilddirektors, ASV Skots Neitans (Scott Nathan).

„Lai veiksmīgi pārietu no Krievijas fosilā kurināmā, ir svarīgi, lai ES finansējums tiktu izmantots sinerģijā. Eiropas Komisija atzinīgi vērtē, ka tas atspoguļots kopīgā paziņojumā, aicinot Trīs jūru reģiona valstis nodrošināt maksimālas sinerģijas,“ sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis. Savukārt Vācijas Federatīvās Republikās prezidents Frenks Valters Šteinmeiers (Frank-Walter Steinmeier) apstiprināja, ka Vācija ir pastiprinājusi sadarbību ar 3JI valstīm, ņemot vērā darbu pie kopīgā pārrobežu enerģētikas infrastruktūras projekta.

Savukārt Latvijas valsts prezidents Egils Levits, daudzkārt uzsverot reģiona un Baltijas valstu solidaritāti īpaši Ukrainas kara apstākļos, apstiprināja: „Mēs pazīstam savu kaimiņu, bet mēs ejam savu ceļu, un tas ir Eiropas ceļš.“

Tāpat 20. jūnijā norisinājās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizēta reģiona Tirdzniecības un rūpniecības kameru apaļā galda diskusija Reģionālās drošības nodrošināšana, izmantojot transporta, enerģētikas un infrastruktūras tīklus: kameru loma tajā. Samitā divu dienu garumā, no 20. līdz 21. jūnijam norisinās otrais Trīs jūru Parlamentārais forums, kurā valstu amatpersonas no Latvijas, Bulgārijas, Horvātijas, Kanādas, Čehijas, Gruzijas, Lietuvas, Moldovas, Polijas un citām valstīm piedalās diskusijās par reģiona digitālo transformāciju, infrastruktūras interoperabilitātes attīstību, enerģētisko neatkarību un drošību. Tāpat arī 20. jūnijā norisinājās grāmatas tiešsaistes prezentācija: Trīs jūras iniciatīva: Nacionālo perspektīvu kartēšana, kuru organizēja Latvijas Ārpolitikas institūts.

3JI Biznesa foruma norise 21. jūnijā

3JI Biznesa forums turpināsies 21. jūnijā un tajā piedalīsies augsta līmeņa eksperti un pārstāvji no Starptautiskā valūtas fonda (SVF), Eiropas Komisijas (EK), Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD), Eiropas Investīciju bankas (EIB), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (EBRD), Japānas starptautiskās sadarbības bankas (JBIC), ASV Attīstības finanšu korporācijas (DFC), Latvijas Bankas, Ziemeļu investīciju bankas, 3JI Investīciju fonda, kā arī uzņēmumu Amber Infrastrucutre Group, ORLEN, Rolls Royce, Atkins, Google, LMT, Mikrotik un Greenergy pārstāvji.

3JI Biznesa foruma norisei un diskusijām iespējams sekot tiešsaistē 3JI Samita un Biznesa foruma oficiālajā mājaslapā 3seas.eu, Facebook un Twitter kontos @3seaseu.

Trīs jūru Samita Rīgā preses komanda



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com