Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Melburnas Latviešu biedrības rīkotie Jāņi

Melburnas Latviešu ciemā

Laikraksts Latvietis Nr. 709, 2022. g. 13. jūlijā
Iveta Laine -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
MLB

No kreisās: Ilze Kasparāne, MLB valdes priekšsēdes vietniece Daila Piksone, MLB valdes priekšsēde Iveta Laine un Anita Elberte. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Vēl dažus gadus atpakaļ, pirms Covid slimības izplatīšanās, viens no Melburnas Latviešu biedrības (MLB) svarīgākajiem sarīkojumiem bija Jāņu svinību rīkošana Melburnā. Lai gan mūsu apmeklētāju skaits gadu gaitā bija samazinājies, salīdzinot ar tām grandiozajām Jāņu ballēm, kuras rīkojām sešdesmitos, septiņdesmitos un pat astoņdesmitos gados, mēs tomēr turpinājām iesākto tradīciju. Galvenokārt tāpēc, ka Jāņi ir tie latviešu tautas svētki, kuri latviešiem visā plašajā pasaule ir ļoti iemīļoti. Tie ir silti, jautri, skanīgi un visu ģimeni iekļaujoši svētki.

Pēdējo trīs gadu laikā Jāņu sarīkojums visai Melburnas latviešu sabiedrībai netika rīkots, bet to esam rīkojušu tieši mūsu vecākai paaudzei Latviešu ciemā.

Arī šogad tika sastādīta programma, un tā novadīta kopā ar MLB valdes priekšsēdes vietnieci Dailu Piksoni un Latviešu ciema Aktivitāšu daļas vadītāju Anitu Elberti un darbinieci Ilzi Kasparāni, lai iepriecinātu ciema iedzīvotājus ar Jāņu dziesmu dziedāšanu un skaisto tradīciju izcelšanu.

Ievadā pastāstījām par Jāņu tradīciju lielo nozīmi Latviešu tautas vēsturē un attīstībā. Stāstījām par Jāņu tradīciju pirmsākumiem un to lielo vērtību, ko nes Latvijas vasaras vidū padarītie lauku darbi. Tika stāstīts par Jāņu siera siešanu un alus darīšanu. Visiem bija iespēja atkal nogaršot ciema iemītnieces Annas Švalbes sieto Jāņu sieru, kurš bija izdevies vienreizēji. Anniņa arī nodeklamēja skaistu dzejoli par Jāņiem.

Tika stāstīts par Jāņu zālēm un minēts, ka arī Austrālijā augošās zāles un puķes visas ir labas:

Visa laba Jāņuzāle,
Kas zied Jāņu vakarā.

Visiem galvā bija pašu vītie vainagi, un mūsu vienīgais Jānis tika īpaši sveikts, uzliekot viņam galvā ozolu lapu vainagu.

Iedzīvotāji kopīgi baudīja ciema virtuves sagatavotos gardumus, kā jau svētkos bija izcepts pat kliņģeris.

Un tik daudz dziedāšanas! Jāņu svinības nebūtu īsti patiesas bez dziedāšanas. Dziedājām par Jāņu gaidīšanu, par Jāņu saņemšanu, par mājas pušķošanu un vainagu vīšanu, par uguns kuršanu un Jāņu sieru un alu. Dziedājām par papardes zieda meklēšanu un jaunu puišu, jaunu meitu nakts izdarībām. Un tad pašās svinību beigās nodziedājām visiem mīļu dziesmu – Līgo mammiņ līgodama, līgo skaisti šovakar… Šo dziesmu esam paturējuši kā Jāņu svinību noslēguma dziesmu, kā piemiņu no mūsu ilggadīgās darbinieces un Jāņu programmas vadītājas Rasmas Celmas.

Un tā – līdz nākamajiem Jāņiem!

Iveta Laine
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com