Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Saulgrieži „Tērvetē“

Jauki un ļoti viesmīlīgi Jāņi

Laikraksts Latvietis Nr. 709, 2022. g. 13. jūlijā
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Saulgriežu vakars – 21. jūnijā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Jāņuguns „Tērvetē“. FOTO Ingrīda Biezaite.

Jāņuguns „Tērvetē“. FOTO Ingrīda Biezaite.

Zirgi ganījās turpat aiz sētas zaļā pļavā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Ļoti gaidījām 25. jūniju, lai dotos uz Tērveti svinēt Jāņus.

Tagad, kad kāds apjautājās, vai būsiet? Tad sarunvalodā ir ieviesies jauns apzīmējums: Mēs plānojam būt!

Šis laiks pasaulē ir tāds, ka jāpriecājas par katru mierpilnu dienu, kas tiek dāvāta katru rītu no jauna. Apkārt klīst gan gripa, gan Covid, un nekad nevari būt drošs, vai tie izdomās ciemoties pie Tevis, vai pie kāda no ģimenes locekļiem tieši tad, kad ir ieplānota rosīga un ļoti saviesīga diena...

Jāņu dienu sagaidījām sveiki un veseli. Un vēl par vienu iepriecinājumu vairāk – sestdiena, 25. jūnijs, ausa ar skaidrām debesīm un skaistu zeltainu saulīti. Saģērbušies kā kāpostgalvas – daudzās drēbju kārtās, lai nebūtu par karstu pie krāsniņām, kuras karsējas iekštelpās, un siltākas jakas virsū – tad, kad laiku pavada nometnes pagalmā – sarunās ar citiem svētku svinētājiem un pinot vainagus...

Sanākušos līgotājus sagaidīja Jāņa māte un Jāņa tēvs, visus cienājot ar sieru un alutiņu. Gan lieli, gan mazi sekoja muzikantiem, kuri stāstīja un mācīja šīs svētku dienas tradīcijas cauri laikmeta griežiem. Bija tik jauki noraudzīties kā dēli dejoja ar mammām un tēvi – ar meitiņām. Un kā vairākas paaudzes kopā gāja daudz dažādās šīs svētku dienas rotaļās un kopā mācījās deju soļus.

Kamēr saimnieces rosījās pa virtuvi, gatavojot pusdienas, tikmēr Laimas prasmīgajās rokās tapa viens pēc otra skaisti vainadziņi maziem un lieliem līgotājiem. Zaļumi bija sarūpēti tik daudz, ka kāds smiedamies piebilda, ka šeit uz zemes ir nolikts viss Tērvetes mežs.

Bet šī latviešiem tik ļoti mīļā vieta, kas apvīta ar daudzām atmiņām, ir dāsna dabas mīļotājiem. Mežs bija savā vietā tāds, kur varēja sarūpēt milzum daudz malkas ne vien krāsnīm, bet arī diviem lieliem ugunskuriem, kas klātesošajiem sagādāja tik daudz prieka, jo sniedza gan gaismu, gan siltumu. Un tad, kad vienā no tiem kvēloja vien ogles, tad veiklākie un drosmīgākie varēja lēkt tam pāri.

Mežā varēja skriet, staigāt, un bērni tajā bija izdomājuši spēlēt paslēpes. Tā slēpjoties aiz kokiem un kritušiem zariem, radīja nebijušu pārsteigumu viens otram un satraukuma mirkļus vecākiem, kuri kādā brīdī sāka meklēt savus noputējušos un ar sodrējiem nosmulējušos razbainiekus. Tad, kad tie bija atrasti, tad bija jāmeklē kāds no vecākiem. Tad, saucot vienam otru, visi viens otru atrada un varēja turpināt mierpilno svētku dienas baudīšanu.

Arī šoreiz bija iespēja piedalīties loterijā, cerībā uz pilnu lozi, un, ja gribējās uzreiz tikt pie laimesta, tad atlika vien makšķerēt Laimes akā.

Vēl vienu burvību šai dienai klāt deva zirgi, kas ganījās turpat aiz sētas zaļā pļavā. Lēnām izdevās iegūt to uzticību, un tad tie ļāva glaudīt savas galvas un labprāt ēda tiem piedāvātos salmus.

Pēc svaigā gaisā pavadītā laika, saimnieču sarūpētās pusdienas likās jo īpaši gardas. Arī karstvīns labi piestāvēja šai vēsajai, bet ļoti saulainajai dienai. Un sarunas pie garajiem, ar dažādām Jāņu zālēm izrotātajiem galdiem, raisījās viegli. Līgotājiem bija daudz kopīgu atmiņu un vienam otram pūrā dažādi ceļojumu piedzīvojumi.

Sauli nomainīja zvaigžņota nakts un sabraukušie svinētāji tupināja sēdēt un baudīt ugunskura liesmas. Raugoties tajās, sirdī iestājās liels, liels miers un ausīs skanēja Jāņa Jaunsudrabiņa teiktās rindas: „Vai tu nejuti vasaras krēslas stundās staigājam pa Latvijas ārēm pašu Dievu, pelēku mēteli, zīļu jostu?“ Un bija sajuta, ka viņš ir arī te, cik svētīta sanākusi šī diena...

Paldies visiem, visiem par tik jaukiem un ļoti viesmīlīgiem Jāņiem!

Likās, ka sabraukušie līgotāji ir noilgojušies pēc kopā būšanas atkal vecajā, labajā – mūsu Tērvetē!

Pateicībā,

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com