Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejā Jāņi aprūpējamiem

Arī cittautiešus iepazīstina ar mūsu Jāņu tradīcijām un dziesmām

Laikraksts Latvietis Nr. 710, 2022. g. 20. jūlijā
Gundega Zariņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sidnejas veco ļaužu aprūpes YACAH darbinieki Andra Karika vijolspēles pavadījumā „demonstrē“ plaukstiņpolku sarīkojuma dalībniekiem. FOTO Izmir Pūlū (Pooloo).

Andrejs Mednis pie klavierēm. FOTO Izmir Pūlū (Pooloo).

Bijušā Sidnejas latviešu veco ļaužu aprūpe LAIMA sākuma gados, kad darbojās pie Sidnejas Latviešu biedrības, atzīmēja saviem klientiem (toreiz skaitā 20) katru gadu divus sarīkojumus, proti, Jāņus un Ziemassvētkus, lai tie ļaudis, kuri nevarēja piedalīties SLB sarīkojumos, varētu izbaudīt šos gada svētkus.

Ar laiku dalībnieku skaits, kad aprūpe sāka darboties patstāvīgi kā YOUR Aged Care at Home atsevišķi no SLB. Pateicoties Austrālijas valdības jaunajiem noteikumiem, nebija ierobežots klientu skaits. Sekas ir tādas, ka tagad aprūpējam jau 120 klientus! To skaitā ir ne tikai vecāki ļaudis, bet arī NDIS (National Disability Insurance Scheme) klienti. Kaut latvieši ir procentuāli lielākā etniskā grupa mūsu aprūpē (15%), cittautieši protams ir vairākumā. Gaidām jaunus latviešu klientus!

Tātad Jāņos, rīkojot vai nu mūsu klientiem, viņu ģimenēm, draugiem vai aprūpētājiem pusdienas, varam tos iepazīstināt ar mūsu Jāņu tradīcijām un dziesmām saviesīgā sarīkojumā. Šogad tas notika trešdien, 22. jūnijā Latviešu draudzes Sv. Jāņa baznīcas zālē Hombušā. Jau iepriekšējā dienā izpušķojām priekštelpas un zāli ar Australian Native Plum meijām un galdus ar jāņuzālēm. Trešdien lielākā daļa aprūpes darbinieki jau no rīta mašīnās izsekoja izstrādāto maršrutu, lai visizdevīgākā veidā, cik vien daudz iespējams, pusdienotājus varētu laicīgi nogādāt uz pusdienām. Bija tādi, kurus atveda ģimenes, tātad atvieglojot transporta slodzi. Lai atļautu sarīkojuma laikā darbiniekiem laiku apkalpot klientus, ēdienu negatavojām paši, bet pasūtījām no ārpuses. Tas arī deva iespēju plašākā lokā darbiniekiem satikties, parunāties un iepazīties ar klientiem. Atlika tikai cienāt apmeklētājus ar Wynne Jumikes un Gundegas Zariņas paštaisīto Jāņu sieru.

YACAH darbiniece un valdes locekle Gundega Zariņa sākumā vienbalsīgi nodziedāja:

„Visu gadu Jānīt's jāja,
nu atjāja šovakar,
LĪGO!

Dimdēj' zeme atjājot'i,
skanēj pieši nolecot'i
LĪGO!“

Apsveica atnācējus Jāņos, īsumā paskaidrojot Jāņu svinību nozīmi un parašas, atgādinot, ka šeit mēs svinam garāko nakti, ne vasaras īsāko! Turpinājumā nodziedāja vēl Jāņu dziesmas Andreja Karika vijoles pavadījumā. Andris arī ir sadzejojis Jāņu dziesmu mūsu Austrālijas apstākļiem: ,,Gara, gara Jāņu nakts“...

Šoreiz nolēmām nedrukāt dziesmu lapiņas, lai pievērstu visu uzmanību dziesmām kā tādām. Un klātesošie latvieši jau zin vārdus un var dziedāt līdzi tā vai tā! Vēlāk Andris uzspēlēja danču melodijas un Andra Drēziņa un Ivara Štuba vadībā YACAH darbinieki ātri uz vietas iemācījās un parādīja viņu spējas ar Tūdaliņ, tagadiņ, Mugurdanci un Plaukstiņpolku. Pērkonītis lai paliek uz citu reizi!

Andrejs Mednis nospēlēja uz klavierēm virkni angļu dziesmu, kuras vairākiem bija pazīstamas un varēja dziedāt līdzi. Atceroties, ka sākuma gados, kad LAIMAS Jāņu pusdienās, ko rīkojām Latviešu nama Mārtiņa Siliņa zālē Imants Līcis savā klavieru pavadījumā ievija austrāliešu tautas dziesmu melodijas, nolēmu šīgada sarīkojumu nobeigt novadot Waltzing Matilda, austrāliešu tautas dziesmu, kam visiem būtu jāzina vārdus! Un tā arī bija! Vismaz piedziedājumam... Tā arī bija, ka visi varējam doties mājās kārtīgi un veselīgi izdziedājušies! Kā jau latvieši zin, – dziedāšana var dziedēt!

Gundega Zariņa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com