Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Cēsu kaujas

Atklāja bildi, pārkārtojot DV namu

Laikraksts Latvietis Nr. 710, 2022. g. 20. jūlijā
Gundega Zariņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Uz bildes piestiprināti 2 uz rakstāmmašīnas drukāti teksti:
Kreisajā pusē: „Šo pieminekļa attēlu, Cēsu kauju 60. gadu atceres dienā, 1979. g. 22. jūnijā, DV Sidnejas nodaļai, biedrības „Ziemeļnieki“ uzdevumā dāvināja Mārtiņš Tenisons.“
Labajā pusē: „Šis piemineklis celts no Allažu sūnakmeņa 1936. g. pēc mākslinieka A. Jullas meta, Liepas pagastā pie „Ellītes“ Cēsu kauju 1919. g. jūnija piemiņai.
Uz pieminekļa uzraksti:
„Latvieti, tev tēvzemes brīvību varoņi sniedza kā balvu.
Kad šai vietai tūvojies, tu zemu liec galvu!“ un
„Igauņi, piemiņa jums, talkā nācāt mums!““
FOTO Gundega Zariņa.

Pusdienas DV namā. FOTO Gundega Zariņa.

Kā jau ziniet*, lietuvieši Sidnejā pārdeva savu skaisto, samērā jauno namu Benkstaunā un meklēja jaunas telpas. Atnāca pārskatīt mūsu DV namu šeit Benkstaunā, bet galu galā nolēma izmantot Sidnejas Latviešu biedrības telpas Stratfildā. Izņemot lietuviešu avīzes Mūsu Pastoge redakcija, kura pieņēma mūsu piedāvājumu pārņemt DV biroja telpas. Tās būtiski reti kad lietojam, jo viss tagad iet elektroniski tā vai tā. Nav vairs vecie laiki, kad DV nams katru dienu čaloja ar darbiniekiem!

Tā nu sanāca, ka bija jāpārvieto viss mūsu inventārs pa skapjiem citās istabās un noliktavā; to darot, atklājās šī Cēsu kaujas bilde. Tā kā jūnijs bija attiecīgais mēnesis šīm kaujām, bildi atklājām jūnija pusdienās, lai vismaz tiktu pieminēts šis nozīmīgais posms Latvijas un Igaunijas kopīgā vēsturē.

Šo nesen atrasto bildi parādīja klātesošajiem š.g. sestdien, 4. jūnijā, pusdienās DV namā un noskatījāmies īsu YouTube video par Cēsu kaujām un to izšķirošo nozīmi Rīgas turpmākā atbrīvošanā un Latvijas būtiskās neatkarības nostiprināšanā.

Gundega Zariņa
Laikrakstam „Latvietis“

* Red.: “Sidnejas lietuviešu sabiedrība meklē jaunas mājas“: https://www.laikraksts.com/raksti/11193



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com