Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ivars Cinkuss Austrālijā

Šoreiz pie „saviem“ koriem

Laikraksts Latvietis Nr. 711, 2022. g. 29. jūlijā
Anita Andersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Simtgades Dziesmu svētku kopmēģinājums Melburnā ar Ivaru Cinkusu 2018. gadā. Pirmā rindā no kreisās Austrālijas t/l koru vadītāji/diriģenti: Ivars Štubis (Vīru koris „Veseris“/SLVK); Daina Kaina (Sidnejas Jauktais koris); Inese Laine (Austrālijas apvienotais koris „Atbalsis“); Lilita Daenke (Adelaides jauktais koris „Dziesmu laiva“); Sandra Dragūna (Sidnejas Jauktais koris); virsdiriģents Ivars Cinkuss; Anita Andersone (Melburnas jauktais koris „Daina“/ Kopmēģinājuma koordinatore); Sandra Birze (Melburnas jauktais koris „Daina“/ Vīri koris „Veseris“); Viktorija Mačēna (Sidnejas Jauktais koris); Edgars Vegners (Jauktais koris „Daina“/ Vīru koris „Veseris“). FOTO Ojārs Greste.

Ivars Cinkuss, pirmo reizi kā oficiāli apstiprināts Diasporas koru virsdiriģents, viesosies Austrālijā no 4. līdz 22. augustam. Brauciena mērķis – lai mundrinātu Austrālijas koru saimi un atbalstītu gatavošanos nākamajiem Dziesmu Svētkiem Latvijā 2023. gadā. Ideja piesaistīt virsdiriģentu ārvalstu koru saimei briedusi vairāku gadu garumā, beidzamajos gados ārpus Latvijas koriem arvien kuplākā skaitā piedaloties Latvijas Dziesmu svētkos. Pagājušā gada septembrī Latvijas Nacionālais kultūras centrs iecēla Ivaru šajā amatā, un no tā laika viņš ar pilnu atdevi pilda virsdiriģenta pienākumus, viesojoties pie pasaules koriem Eiropā, ASV, Īrijā un Anglijā. Nu ir radusies iespēja aplūkot koru darbību arī vistālākajās valstīs no Latvijas – Austrālijā un Jaunzēlandē. Kaut diemžēl atkrituši oriģināli ieplānotie apmeklējumi pie Oklandes un Brisbanes koriem, vairāki to pilsētu koristi teikušiem apmeklēs mēģinājumus Sidnejā, Melburnā vai Adelaidē.

Pirmajā nedēļā Ivars strādās ar SLB latviešu kori SKANDA un Sidnejas Latviešu vīru kori – SLVK, otrajā nedēļā ar Melburnas jaukto kori DAINA un vīru kori VESERIS, bet beidzamajā nedēļā Adelaidē ar ALB jaukto kori DZIESMU LAIVA un DV vīru kori DAUGAVA.

Adelaidē, Ivars piedalīsies Baltijas ceļa atceres sarīkojumā, svētdien 21. augustā plkst. 14.00 Tālavā, diriģējot Baltiešu kori.

Gatavojoties maestro apmeklējumam, kori strādājuši pie Dziesmu svētku repertuāra un katram korim, saziņā ar Ivaru, izplānoti savi darbības mērķi. Abpusēji tiek ļoti gaidīta šī brīnišķīgā iespēja atkal tikties un kopā sadziedāt.

Dziesmota pēcpusdiena Ivara Cinkusa vadībā

Kaut mēģinājumu režīms Ivaram ir noslogots, Melburnas tautiešiem būs iespēja tikties ar Ivaru sestdien 13. augustā, plkst. 16.00, Melburnas Latviešu namā, kad Ivars pastāstīs par gatavošanos uz 150gades Dziesmu svētkiem, diriģēs dziesmas no Dziesmu svētku koncerta repertuāra un vadīs kopdziesmas. Uzstāsies arī atsevišķi mūzikas ansambļi. Baudīsim šo ļoti jauko iespēju omulīgā noskaņojumā pie galdiņiem pasēdēt, paklausīties, patērzēt, padziedāt!

Anita Andersone,
Projekta koordinatore
Melburnā, 2022. gada 26. jūlijā
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com