Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejā skābēja, marinēja un uzdziedāja

„Saknes un Zari“ projekts

Laikraksts Latvietis Nr. 711, 2022. g. 29. jūlijā
Baiba Haringtona (Harrington) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sēņotāji. FOTO Marika Makjū (McCue).

Sēņotāji. FOTO Marika Makjū (McCue).

„Saknes un Zari“ nodarbības dalībnieki. FOTO Marika Makjū (McCue).

Marika Makjū (McCue), Sāra Kolī (Sarah Colley), Susan Kolī (Colley). FOTO Marika Makjū (McCue).

„Saknes un zari“ nodarbība. FOTO Marika Makjū (McCue).

„Saknes un zari“ nodarbība. FOTO Marika Makjū (McCue).

„Saknes un zari“ nodarbība. FOTO Marika Makjū (McCue).

„Saknes un zari“ nodarbības rezultāti. FOTO Gundega Zariņa.

Pirms Lieldienām e-pastā pienāca aicinājums satikties Belangalo valsts mežā uz sēņošanu. Protams, ka gribējām sēņot! Ja tik tas nemitīgais lietus reiz apstātos! Kā pa brīnumu Pūpolu svētdienas rītā, 10. aprīlī, uzspīdēja saule. Sametām kurvjus mašīnā un braucām. Priekšā jau bija piecas ģimenes. Priežu meža klajumā plīvoja Latvijas karogs, zem karoga galdi ar uzkodām, karstu biešu zupu, krāsotām olām. Visi tika nopērti ar pūpoliem – Apaļš kā pūpols, vesels kā rutks, slimību ārā, veselību iekšā. Ģimenes izklīda mežā, bet drīz vien nāca atpakaļ ar rudmiešu pilniem kurvjiem. Bija dziedāšana, olu ripināšana, olu cīņas, sacensības, laimesti, rotaļas un spēles.

Divas jaunas sidnejietes – Marika Makjū (McCue) un Susan Kolī (Colley) bija sēņošanas dienu noorganizējušas. Viņas bija nolēmušas, ka Sidnejas Latviešu sabiedrības (SLB) labā būtu jādara lietas savādāk, lai pievilktu ļaudis! Sēņošanas diena bija brīnišķīgi labi izdevusies. Kopš tās abas divas ir SLB paspārnē uzsākušas projektu Saknes un Zari. Projekta mērķis ir piesaistīt jaunus cilvēkus pie Sidnejas latviešu sabiedrības.

Uz pirmajām Saknes un Zari nodarbībām Marika Makjū bija izsūtījusi aicinājumu: Skābēsim, marinēsim un dziedāsim. Atsauksme bija plaša. Svētdien, 17. jūlijā, SLB namā sanāca kādi 35 cilvēki visu gadu gājumu – no diviem gadiem līdz sirmam vecumam. Dažas ģimenes ieradās trīs paaudžu sastāvā tāpat kā uz 3x3. Piedalījās arī daži cittautieši.

Saimnieces Marika Makjū un Susan Kolī bija sagādājušas gurķus, sīpolus, ķirbjus, ābolus, bumbierus, cukuru, sāli, garšvielas un etiķi bagātīgos daudzumos. Pie galdiem Mārtiņa Siliņa zālē un kafejnīcā sēdēja ģimeņu un draugu grupas. Gurķus grieza gareniski, sīpolus ripiņās un ķirbjus kubiciņos. Pildīja burkas, klāt likot garšvielas, dilles, citronu šķēles un virsū lēja šķidrumus ar etiķi (marinādi). Pēc tam vēl sagrieza ābolus un bumbierus ievārījumam.

Dalībnieki bija sanesuši uzkodas kopējam galdam. Mājās nebija jāsteidzas. Blakus sēžot un ražīgi strādājot, sarunas, draudzēšanās un uzdziedāšana viegli ritēja. Ātri pagāja veselas piecas stundas. Uz mājām katrs līdzi ņēma skābēto un marinēto sakņu burkas. Ābolu un bumbieru ievārījums palika neuzvārīts, bet to pa vienai burkai katrs dabūšot vēlāk.

Paldies Marikai un Susanai par tik iedvesmoti, sabiedriski un ražīgi pavadītu dienu! Ļoti gaidīsim nākamo Sakņu un Zaru pasākumu.

Baiba Haringtona (Harrington)
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com