Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


LR vēstniecība atklāta Austrālijā

Vēstniecības zālē ceremonija no rīta

Laikraksts Latvietis Nr. 713, 2022. g. 10. aug.
Juris Jakovics -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Karogs_Australija_Latvija

Lentas pārgriešana vēstniecībā. No kreisās: Druvis Medenis, Maija Loida (Lloyd), Austrālijas Ārlietu ministrijas pārstāve, Austrālijas Ārlietu ministrijas Valsts sekretāra vietnieka p.i. Endrjū Golenovskis (Andrew Golenowski), Aborigēnu Ngunnawal cilts vecākais Vorens Deilijs (Warren Daley), Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičš, Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams, aizmugurē Katrīna Nobes, viņai priekšā Namējs Medenis, pašā priekšā Milla Medene. FOTO Juris Jakovics.

Vēstniecībā no rīta pēc atklāšanas. Aizmugurē Latvijas, Austrālijas un Eiropas savienības karogi. No kreisās: Elita Gavele, kundze no Austrālijas Ārlietu ministrijas (DFAT), Signe Brauna, Ieva Apine, Marģers Krams, Edgars Rinkēvičš, Vineta Freimane, Pauls Jirgensons, kundzes no Austrālijas Ārlietu ministrijas. FOTO Juris Jakovics.

Viesi noklausās uzrunas Austrālijas Nacionālā galerijā. FOTO Juris Jakovics.

Vijolniece Sofija Kirsanova uzstājās lielā pieņemšanā. FOTO Juris Jakovics.

Pārrunas vēstniecībā. No kreisās: Anita Andersone, Iveta Leitase, Miķelis Neimanis, Māris Neimanis, Egons Eversons, Vineta Freimane, LR Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieci diasporas jautājumos Elita Gavele, Juris Jakovics, Dace de Dekker, Margita Jakovica, Lilija Kambela (Campbell). FOTO Juris Jakovics.

Austrālijas galvaspilsētā Kanberā Latvijas vēstniecībā uz vēstniecības oficiālo atklāšanas ceremoniju trešdien, 3. augustā, viesus sagaidīja Kanberas latviešu skolas bērnu goda sardze tautas tērpos.

Atklāšanu ievadīja Ieva Apine, padomniece, pārstāvniecības vadītāja vietniece, dodot pirmo vārdu Ngunnawal aborigēnu cilts vecākam Varenam Deilijam (Warren Daley) laipni ielūgt viesus savā zemē.

Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams abi pieminēja šī brīža svarīgo nozīmi abu valstu kopīgi attīstītām attiecībām, abas būdamas valstis, kurās ir demokrātija, kuras uztur globālo tiesiskumu un atbalsta starptautisko sadarbību. Mēs varētu sagaidīt arvien tuvākas attiecības ir sadarbībā ar Eiropu, ir Austrālijas reģionā, ņemot vēra Krievijas nelegālo un necilvēcisko uzbrukumu Ukrainai un apdraudējumu ne tikvien Baltijas valstīm, bet visai pasaulei. Austrālijas Ārlietu ministrijas Valsts sekretāra vietnieka p.i. (Acting Deputy Secretary) Endrjū Golenovskis (Andrew Golenowski), atkārtoja līdzīgus uzskatus, nododams apsveikumus no Austrālijas Ārlietu ministres Penijas Vongas (Penny Wong).

Svinīgās atklāšanas simboliskais brīdis notika ar aborigēnu pārstāvja, Latvijas Ārlietu ministra, Latvijas vēstnieka un Austrālijas Ārlietu ministrijas pārstāvju izstieptās lentes kopēju pārgriešanu.

Sekoja apbalvojumu un ziedu pasniegšana Igaunijas vēstniecei Kersti Eesmaa un Kanberas Latviešu biedrības priekšsēdim Jurim Jakovicam, kā arī vēstniecības darbinieku un augsto viesu sastāšanās pie karogiem kopējai fotogrāfijai, ieskaitot Elitu Gaveli, Latvijas ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieci diasporas jautājumos.

Nobeidzot vēstniecības atklāšanu, netrūka ne uzkodu, ne dzērienu.

Pieņemšana Austrālijas Nacionālajā galerijā

Lielā pieņemšana notika Gandela zālē ap pusdienas laiku, kur simts dažādu valsts diplomātu un lūgtu viesu sanāca kopā noklausīties runas un apsveikumus. Kā iepriekš, runātāji bija no Latvijas Ārlietu ministrijas, no vēstniecības un no Austrālijas Ārlietu ministrijas. Svinīgā gaisotnē runāja par kopējām interesēm pasaules fonā. Bija tosti Austrālijas karalienei Elizabetei un Latvijas republikas prezidentam Egilam Levitam.

Sekoja muzikāls priekšnesums. Spēlēja Eiropā, Austrālijā un Izraēlā labi pazīstamā koncertu vijolniece Sofija Kirsanova ar trīs dažādiem latviešu komponistu skaņdarbiem, izceļot tautas dziesmas. Augstvērtīgais sniegums izraisīja ilgus aplausus.

Starp daudzajiem vēstniekiem un vēstniecēm bija Elita Gavele, Latvijas Diasporas vēstniece, un viegli atpazīstamā Igaunijas vēstniece Kersti Eesmaa, kā arī lietuviešu vēstnieks Darius Degutis. Austrālijas latviešu viesu sastāvā bija trīs goda konsuli – Juris Meija no Brisbēnas, Mārtiņš Tuktēns no Sidnejas un Jānis Purvinskis no Pertas. Piedalījās arī LAAJ prezidija priekšsēde Skaidrīte Aguļēviča no Adelaides un LAAJ vicepriekšsēži Jānis Čečiņš no Sidnejas, Anita Andersone no Melburnas un Juris Jakovics no Kanberas.

Lielais diplomātu un citu viesu pulks pakavējās svinīgā pasākumā ar interesantu uzkodu dažādību un šampāniešu glāzēm, savstarpējās pārrunās.

Pārrunas vēstniecībā ar Elitu Gaveli, Diasporas vēstnieci

Vēlā pēcpusdienā vietējo latviešu saimes darbinieki sanāca vēstniecībā uz pārrunām ar Elitu Gaveli, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieci diasporas jautājumos.

Diasporas vēstniece atklāja pārrunas pie kopēja galda, pastāstot mazliet par sevi un par saviem dažādu valstu diplomātiskiem nozīmējumiem. Vēstniece visus klātesošos iesaistīja atvērtā sarunā par pieredzi latviešu sabiedrībā un būtiskiem jautājumiem garā laika plūsmā, sev pierakstīdama piezīmes.

Sarunas bija atklātas un saistošas, kā vietējiem, tā vēstniecei. Skaidri sapratām, ka mūsu apstākļi tiek iegaumēti un ka Latvijā par tiem tiks pārdomāts, plašākā jomā diskutēts un attiecīgi iekļauts Latvijas diasporas politikā. Vērtīga tikšanās.

Vēlu vakarā visi šķīrās, kad vēstniecei bija neatliekami jādodas prom uz nākamo tikšanos.

JJ
5.08.2022
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com