Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


3x3 Adelaidē

Viesi jau gatavojas!

Laikraksts Latvietis Nr. 713, 2022. g. 10. aug.
Mārīte Rumpe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
3x3_Sarkans

Julgī Stalte un Ēriks Zeps. FOTO Anrijs Požarskis.

Julgī Stalte un Ēriks Zeps. FOTO Anrijs Požarskis.

Augusts klāt, tas nozīmē, ka līdz nākošajam 3x3 ir palikuši tikai 5 mēneši un, kā zināms, tie paies ātri. Mums ir liels prieks jums pavēstīt, ka 3x3 viesi no Latvijas jau ir sarunāti un nu gatavo danču vakaru, muzicēšanas/folkloras ievirzi par jūru gan ar lieliem, gan ar maziem. Ceram arī uz referātu par to, kā viņiem gājis ekspedīcijā Sibīrijā un vai Sibīrijas latviešiem arī ir dzintars? Viesi ir ļoti muzikāli un Latvijā ļoti atpazīstami un dara daudz, lai jaunā paaudze dzird senču dziesmas un iemīl tās mūsdienīgā skanējumā.

Varbūt jau nojaušat, ka runa iet par folkloristi, lībiešu mūziķi, folkloras kopas Skandinieki vadītāju Julgī Stalti un postfolkloras grupas Rikši solistu un skolotāju Ēriku Zepu. Abi ļoti muzikāli un radoši; skatoties uz viņiem koncertos, var redzēt, ka enerģija šķīst uz visām pusēm un aplipina ar prieku un entuziasmu visus klātesošos. Bet nu – par katru no viņiem mazliet vairāk.

Julgī STALTE – varenās Staltu dzimtas un Latvijas senākās folkloras kopas Skandinieki turpinātāja. Skanīgi dzied, spēlē vijoli, kokli, bungas, dūdas un daudzus citus instrumentus, kā arī runā daudzās valodās, kā piemēram, latviešu, lietuviešu, igauņu un līvu. Līvu, Latvijas pamattautas, mēli, dziesmas un stāstus Julgī savieno kopā ar neskaitāmās ekspedīcijās un folkloras kustībā gūto pieredzi un mīļi dalās ar citiem. Viņa ir arī mūzikas un folkloras pedagoģe, kā arī darbojusies grupās Tuļļi Lum, Kalā Jeng, Tai tai un daudzos citos projektos.

Ēriks ZEPS – Latgales puisis, kas savu Latgales latviešu sakāmo un dziedamo izskandina ne tikai Latvijas Radio raidījumā Kolnasāta un vairākās skolās kā mūzikas skolotājs, bet arī enerģiskajā postfolkloras grupā RIKŠI. Ēriks dzied, spēlē akordeonu un dažus citus instrumentus, kā arī rada mūzikas kompozīcijas un tautasdziesmu aranžijas. Piedalījies daudzos Latvijas projektos gan kā vadītājs, gan kā mūziķis, dziedājis solo Dziesmu svētkos, devies dažādās ekspedīcijās un izstudējis etnomuzikoloģiju.

Abi etnomūziķi tā kārtīgāk iepazinās 2015. gada 3x3 nometnē Priekuļos. Visu nedēļu kopīgi burvīgi muzicēja un šķīrās līdz nākamajam gadam. Tā kādu laiku viņi tikai pa 3x3 nometnēm muzicēja, tāpēc deva savai apvienībai nosaukumu tkp – tā kā pērn. 2018. gadā pēc Latviešu Valodas aģentūras aicinājuma devās pusmēnesi ilgā braucienā pie Sibīrijas latviešiem Augšbebru ciemā. Pēc gada šāds brauciens atkārtojās, un arī viņu sadarbība kļuva biežāka. Šobrīd Ēriks un Julgī cītīgi muzicē un rada jaunas dziesmas kopā ar domubiedriem grupā tkp, spēlē dažādos koncertos un festivālos un vada tradicionālās kultūras meistarklases. Jau divus gadus ar Latviešu Valodas aģentūras atbalstu reizi mēnesī rīko interaktīvas nodarbības (ballītes) diasporas un Latvijas skolotājiem un visiem interesentiem – Zumēšanas, kuras dalībnieki jau pamazām izauguši par vienu kopīgu, draudzīgu kopu.

Arī bērnu ½x½ izbaudīs viesu klātbūtni un varēs iet rotaļās kopā ar Ēriku un Julgī.

Tiekamies 3x3 Adelaidē 2023. gadā no 2.-7. janvārim Adare (Victor Harbor). Ja radas jautājumi, droši raksties Mārītei Rumpei (m.rumpe@gmail.com) vai Dacei Freijai (dace123@me.com).

Apsolām drīz izrēķināt dalības maksas un nospodrināt programmu.

Mārīte Rumpe
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com