Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Mīļš vārds“

Austrālijas un Jaunzēlandes skolotāju konference

Laikraksts Latvietis Nr. 714, 2022. g. 17. aug.
Iveta Leitase -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LAAJ_LVA_IZM

Dzintari

Padoms nekad nepalīdz, mīļš vārds – vienmēr.

(Rainis)

Austrālijā tuvojas pavasaris, kad skolotāji katru gadu sarosījās un pulcējās kādā no Austrālijas pilsētām uz ikgadējo konferenci, ko rīko LAAJ Izglītības nozare. Pēdējos gados tās izpalika, un mēs bijām spiesti konferencēties Zoom vidē. Tas laiks nu ir aiz muguras, un šogad mēs varam izziņot (Piesitam trīs reizes pie koka!), ka konference notiks no 23. – 25. septembrim Dienvidaustrālijā. Beidzot, pēc pārdzīvotajiem Kovid gadiem, varēsim satikties klātienē mūsu burvīgajos Dzintaros. Vieniem tā būs atgriešanās jaunības dienu Vasaras vidusskolas gaisotnē, citi tos redzēs pirmo reizi, bet Dzintari nevienu neatstāj vienaldzīgu. Te ir mūsu latviskās izglītības dvēsele. Mūsu dziļās saknes ir 3x3 saimē, Tērvetes bērnu nometnē, Annas Ziedares Vasaras Vidusskolā, Austrālijas un Jaunzēlandes pilsētās, kur mācību gada laikā skolas, spēļu grupas, bērnudārzi, vidusskolēni un pieaugušie katru nedēļu pulcējas un mācās latviešu valodu, mācās par Latviju un apgūst dziesmas un dejas.

Skolotāja darbs ir grūts un atbildīgs un pēdējos divos gados tas ir bijis īpaši sarežģīts. Latviešu diasporas skolotāji visā pasaulē ziņo, ka daudzas skolas ir apsīkušas, pagurušas, dažas pat nav izturējušas un ir izjukušas. Parasti skolotāju konferencei bija kāda ar latviešu valodu vai pedagoģiju saistīta tēma, bet mūsu šīgada mērķis ir vairāk padomāt pašiem par sevi, atgūt spēkus un iedvesmu, iepūst otro elpu mūsu skolās un skolotājos. Kā to izdarīt – cita ceļa nav kā savilkt kopā savu skolu saimi, sapurināties un turpināt strādāt.

Skolas saime ir galvenais atbalsts skolotājiem, bet ir vēl viena saime, kurā var smelties atbalstu un uzmundrinājumu – tie ir skolotāji citās skolās. Es ceru, ka skolotājiem, satiekoties klātienē, izveidosies ciešākas saites un tās nostiprināsies nākamajā mācību gadā un kļūs par vēl vienu atbalsta tīklu un atspēriena punktu.

Konferences programma patreiz tiek veidota, bet varu pavēstīt, ka konferencē būs 3 skolotājas no Jaunzēlandes Baltā Mākoņa skolas. Jaunzēlandē skolas nav bijušas aktīvas jau daudzus gadus, un šogad jaunā Oklendas skola ir kļuvusi par latviskās izglītības centru un cerību. Skolas paspārnē darbojas arī bibliotēka, un skolotājām ļoti interesē Austrālijas skolu bibliotēku darbs.

Ja jūs gribat piedalīties konferencē, lūdzu piesakieties šeit līdz 1. septembrim:

https://forms.gle/A6LzS7tGQLnRzJqY8

Konferenci atbalsta Latviskās Izglītības Veicināšanas Kooperatīvā Sabiedrība Dzintari ar naktsmājām. Citas konferences izmaksas, viesu un dalībnieku daļēju ceļa naudu līdzfinansē Latviešu valodas aģentūra no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmas Valsts valodas politika un pārvalde.

Iveta Leitase,
LAAJ Izglītības nozares vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com