Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Intervija – Andra Dārziņa

Tikšanās Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 714, 2022. g. 17. aug.
Ilze Nāgela -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Andra Dārziņa. FOTO Rūdis Rahs (Rudi Rach).

Pandēmijas pēdējie divi gadi ir ienesuši maiņas mūsu visu dzīvēs. Andra Dārziņa mūsu laikraksta lasītājiem ir labi pazīstam, bijušas vairākas intervējas ar viņu, kā arī esam stāstījuši par viņas koncertdarbību. Tagad lūgšu Andru mazliet pastāstīt, kādi bijuši viņai šie pēdējie – pandēmijas gadi.

Andra stāsta

Gribu pievērst uzmanību interesantam faktam… itāļu mūzikas apzīmējums Corona vai Coronata apzīmē fermātu, tas ir brīdis, kur uz īsa laika mūzika apstājās, kustība tiek pārtraukta vai nu uz garas notis, vai pilnīgi ar skaņas pauzi, pēc brītiņa mūzikas plūsma atkal turpinās! Interesanta sagadīšanās ar šī vārda nozīmi... pandēmijas laiks sabiedrībai bija gandrīz kā muzikāla fermāta, pārtraukums normālai dzīvei..., bet kaut kad normālās dzīves plūsma var atkal turpināties.

Pandēmijas laikā sapratu, ka esmu ļoti priviliģēta ar drošu darbavietu universitātē. Kaut gan man notika mazāk koncertu, un vairāki koncerti tika atteikti, es nebiju ekonomiski skarta. Daudz grūtāk bija mūziķiem, kuriem nebija vietas lielos orķestros vai mūzikas skolās, vai augstskolās. Brīvmāksliniekiem pandēmijas likumi būtiski bija darba aizliegums.

No sākuma pandēmijā es mazliet atvilku elpu, pat izbaudīju fermātu. Pēc kāda laika man gan iegribējās atkal muzicēt... izmantoju tās iespējas, kas tajā laikā bija. Veicu vairākus ierakstus, kurus ievietoju YouTube. Spēlēju vairākos streaming* koncertos, kas tika pārraidīti internetā, bet bez publikas. Bija dīvaina sajūta koncerta drēbēs spēlēt koncertu bez publikas! Labs blakus efekts bija, ka daudzi koncerti vēl šodien ir pieejami internetā.

Spēlēju arī vairākos koncertos ar stipri ierobežotu publikas skaitu, kur publika sēdēja ar maskām uz sejām un attālināti no viens otra. Reti esmu piedzīvojusi tik uzmanīgu publiku, kurā nebija neviens vienīgs klepotājs!

Pandēmijas laikā es nodarbojos pastiprinātā veidā ar mūzikas ierakstiem un ar iespējām attālinātā veidā sniegt stundas.

Pasniegt stundas internetā pandēmijas sākumā bija grūti. Daudziem studentiem mājās nebija labs interneta pārklājums, skaņa un bildes kvalitāte nebija pietiekoša. Daži man lūdza pārlikt stundas laiku, jo līdziedzīvotājam, vijolniekam vai čellistam, arī tajā laikā notika mācības stunda, un līdz ar to internets gandrīz vai sabruka. Visā pandēmija laikā sniedzu stundas pa pusei tiekoties, pa pusi – neklātienē. Augstskolai bija izņēmuma kārtā atļauja sniegt stundas arī klātienē, ja studenti gatavojās uz eksāmeniem vai priekšspēlēm. Tāda situācija būtiski vienmēr pastāv, tāpēc varēju tiem studentiem, kas vēlējās, sniegt stundas arī klātienē. Gan mācībspēki, gan studenti bieži pārbaudīja sevi ar testiem. Augstskolā visā pandēmijas laikā bija maz slimības gadījumu, līdz kamēr omikrona variants gandrīz visus skāra!

Interesanta pieredze bija sniegt meistarklases Melburnas ANAM studentiem (Australian National Academy of Music) ar ZOOM video! Meistarklases Latvijā un Polijā notika līdzīgā veidā. Tā bija jauna un laba pieredze. Kaut gan man jāatzīstas, ka dzirdēt studentus klātienē ir daudz patīkamāk un strādāšana ir efektīgāka. Sniegšu meistarklasi Sidnejas konservatorijas studentiem 5. septembrī.

Mēs mūsu iestājeksāmena procedūru Štutgartes Mūzikas augstskolā pandēmijas laikā izmainījām tā, ka pirmā kārtā lūdzām kandidātiem iesūtīt video ierakstus, pēc kā izvērtēšanas tikai dažus kandidātus ielūdzām nākt personīgi spēlēt priekšā Štutgartē. Šo izvēles procedūru arī pēc pandēmijas tā paturēsim. Ar to ietaupām daudz laika un nevajadzīgu ceļošanu kandidātiem, kas brauc uz iestājeksāmeniem no visām pasaules malām. Pašlaik manā klasē ir altisti no Austrālijas, Francijas, Korejas, Japānas, Jaunzēlandes, Polijas un Vācijas.

Tāpēc, ka ar video starpniecību mācīšana daudzkārt bija neapmierinoša, es liku saviem audzēkņiem sūtīt jau gatavus skaņas un video ierakstus. Studenti, kas nelabprāt sevi ierakstīja un klausījās, bija šādā veidā pandēmijas iespaidā spiesti sevi objektīvi noklausīties. Tas daudziem nāca ļoti par labu.

Tagad, kad pandēmija jau pāriet uz endēmiju, priecājos, ka atkal notiek koncerti. Pandēmijas laikā biju izbadējusies pēc īstās, dzīvās mūzikas, muzicējot kopā ar citiem. Priecājos, ka pavisam drīz dažus darbus varēšu spēlēt Melburnas latviešiem kopā ar Konrādu Olševski (Konrad Olszewski) 27. augustā. Priecājos arī uz koncertiem ar Australian World Orchestra Zubin Mehta vadībā 31. augustā Melburnā un 2. septembrī – Sidnejā. Ļoti priecājos arī spēlēt kamermūziku Sydney Recital Hall 7. septembrī, klavieru kvarteta sastāvā ar Katiju Selbiju (Kathy Selby), Daniel Dodds un Dzonatanu Blīksu (Jonathan Blekes), Lunch Hour concert 13os.

Pēc visiem koncertiem, altvijole varēs atpūsties skapī pie maniem vecākiem, un es došos ar dzīvesbiedru Bernhardu staigāt Kakadu Nacionālajā parkā. Tas dos inspirāciju turpmākai spēlei!

Andras stāstījumu pierakstīja

Ilze Nāgela.


Andra Dārziņa Melburnas Latvieši namā

S!K!K!M! Literārā pēcpusdiena – atklāts sarīkojums Prof. Andra Dārziņa, altiste Muzikāls stāstījums sestdien, 27. augustā, plkst. 16.00, Melburnas Latviešu nama Hugo Misiņa zālē. Goda viese Prof. Andra Dārziņa, Akadēmiskās vienības ATĀLS locekle, savu muzikālo stāstījumu papildinās ar mūzikas spēli.

Muzikālā ceļojuma izskaņā viesi aicināti pakavēties pie šampānieša glāzes un uzkodām blakus kafejnīcas telpā.

Andra Dārziņa, altiste un altu spēles pedagoģe, dzimusi un uzaugusi Adelaidē. Deviņu gadu vecumā sāka mācīties altu. Apmeklēja Mūzikas vidusskolu (Brighton High Special Music School). Pēc bakalaura grāda iegūšanas Adelaides Universitātē, Andra turpināja studijas Berlīnes Mūzikas augstskolā. Ieguvusi vairākas starptautiskas mūzikas balvas un plaši koncertējusi Eiropā, Japānā, ASV, Dienvidamerikā un Austrālijā.

Izdevusi vairākus ierakstus, ar īpašu uzsvaru popularizējot latviešu komponistu skaņdarbus. Kopš 1998. gada strādājusi par docenti un profesori mūzikas augstskolās Vācijā, bet kopš 2004. gada ir galvenā alta spēles profesore Štutgartes Mūzikas augstskolā.

Par saviem nopelniem popularizējot latviešu mūziku, 2019. gadā Andra saņēmusi Latvijas valsts apbalvojumu – iecelta par Atzinības krusta kavalieri.

Andra viesojas Austrālijā, lai uzstātos ar Australian World Orchestra diriģenta Zubin Mehta vadībā. Melburnā koncerts notiks 2022. gada 31. augustā plkst. 19.30, Hamer Hall. Biļetes var iegādāties: https://www.australianworldorchestra.com.au

Nepalaidiet garām šo unikālo iespēju tikties ar Andru „mājīgā” vidē! Mīļi gaidīsim tautiešus kuplā skaitā – ne tikai S!K!K!M! locekles ar ģimenēm un draugiem, bet ikvienu mūzikas cienītāju!

Anita Andersone,
S!K!K!M! prezidija vārdā
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com