Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Dibināsim partiju!

Laikraksts Latvietis Nr. 715, 2022. g. 24. aug.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Dažreiz liekas, ka Latvijā katrs, kuram nav slinkums, dibina politisku partiju. Protams, nav jau gluži tik traki, bet partiju veidošana un pārveidošana norāda uz trūkumiem Latvijas politiskā dzīvē. Normāli varētu būt, ka partija pārstāv un virza kādu deklarētu politisku vai filozofisku virzienu – konservatīvu, progresīvu, sociālistisku, nacionālistisku, liberālu,… Un tad vēlēšanas kļūst par tautas nobalsošanu par skatu uz nākotni.

Sliktāk ir tad, kad partija pārstāv ļoti šauras intereses. Pirmās četrās Saeimās katrā iekļuva no 20 līdz 27 saraksti. Starp tiem bija: Agrāko naudas noguldītāju un citu cietušo partija, Latvijas pagastu un apriņķu pašvaldību krievu darbinieku savienība, Krievu zemnieku apvienības un krievu sabiedrisko darbinieku frakcija, „Demokrātiskā Centra” un bezpartejisko sabiedrisko darbinieku saraksts, Bezpartejiskais nacionālais centrs, Ceire-Cion (Viens no partijas mērķiem bija izveidot ebreju valsti Palestīnā), Agudas Izrael, Latvijas Vācu baltiešu partija, Poļu savienība un vēl daudzas, daudzas citas gan ar līdzīgu elektorātu, gan ar citu. Pirmās četrās Saeimās populārākā partija vienmēr bija Latvijas Sociāldemokrātiskā Strādnieku partija, bet tā nekad neveidoja valdību.

Sanāk ļoti demokrātiski, bet sadarbība starp tik daudziem grupējumiem ir gandrīz neiespējama.

No pirmskara Saeimā pārstāvētām partijām ap trešā daļa bija ar nosaukumu, kurā minēta kāda nelatviešu tautība. Tagad tāda mums ir tikai viena – Latvijas Krievu savienība. Tagad ir tikai viena partija, kuras nosaukumā ir kāds amats vai nodarbošanās – Zaļo un Zemnieku savienība.

Trijās Saeimās bija pārstāvēta Miera, kārtības un ražošanas apvienība, kas, vismaz nosaukumā, gandrīz sasaucās ar vairākām šodienas partijām. Bet daudzām šodienas partijām nevar no nosaukuma minēt, kas būs to Centrālās vēlēšanas komisijā iesniegtajās programmās. Lasot partiju oficiālās programmas, bieži ir tā, ka nezin vai smieties vai raudāt. Necitējot nevienu konkrētu programmu, ir skaidrs, ka vairākas partijas skaisto saukļu pavadībā velk uz Latvijas valsts iznīcināšanu.

Kur vēlētājam glābties? Sabiedrības pastāvēšana ir atkarīga no katra tās locekļa attieksmes un darbības. Nav nekādā debesu grāmatā ierakstīts, ka Latvija un latvieši ir mūžīgi, vai pat ilgtspējīgi. Tas ir atkarīgs no mums pašiem, kā mēs bīdām savu un savu valsts nākotni.

Daļa no mūsu pienākumiem ir saprātīgi un atbildīgi balsot.

GN
2022. g. 24. aug.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com