Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Piemineklis nogāzts

Demontāža Uzvaras parkā

Laikraksts Latvietis Nr. 716, 2022. g. 31. aug.
-


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Piemineklis Uzvaras parkā – obelisks nogāzts, statujas aizvāktas. FOTO Valsts policija.

Pagājušā nedēļā Pārdaugavā demontēts piemineklis Uzvaras parkā ar nosaukumu – „Piemineklis Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem“. Piemineklis tika atklāts 1985. gadā, lai atzīmētu 40 gadus kopš Otrā pasaules kara beigām.

Saeimā 12. maijā bija pieņēmusi 1994. gada likuma grozījumu, kas apturēja pieminekļa aizsargājošo pantu, un 16. jūnijā pieņēma likumu „Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā“, kas, starp citu, uzdeva Rīgas pašvaldībai nojaukt šo pieminekli. Rīgas dome jau 13. maijā bija lēmusi uzdot Rīgas pieminekļu aģentūrai nodrošināt pieminekļa demontāžu.

Divu dienu laikā būvnieks demontēja karavīru grupu un sievietes skulptūru, un tad ceturtdien, 25. augustā, sistemātiski kaļot obelisku tuvu tā apakšai, noveda līdz 79 metrus augstās stēlas gāšanai un iekrišanai baseinā.

Baseinā mītošās zivis tika nodots zoodārzam kā barība zvēriem, jo likums neļauj zivis pārvietot uz citu ūdenstilpni. Baseina ūdens ir jau izsūknēts.

TV3 ziņo, ka Valsts prezidents Egils Levits šādi vērtēja procesu: „Mēs vairāk nekā 30 gadu tolerējām šos padomju okupācijas pieminekļus un piemiņas zīmes, kuras ir pilnīgā pretrunā mūsu demokrātiskajām brīvībām, ar demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Tagad, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, šis jautājums ir aktualizējies. Es domāju, tas ir pilnīgi loģiski un pareizi, ka šādas piemiņas zīmes tiek likvidētas, šis piemineklis tiek likvidēts, jo mums demokrātiskajā Latvijā, brīvajā Latvijā tādi nav vajadzīgi. Un tā, es domāju, ir laba zīme, ka mēs stingri stāvam uz mūsu valsts vērtību pamata.“

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš TV3 raidījumā 900 sekundes teica: „Mums ir jāsaprot, ka, kas tagad notiek Krievijas kara rezultātā, mēs, kā saka, atkabināmies faktiski pilnībā no Krievijas ekonomikas, arī no, teiksim, tādas bijušās imperiālistiskās telpas. Tagad notiek šo te padomju relikviju, pieminekļu nojaukšana. Likums ir pieņemts. Skaidrība ir. Pašvaldības strādā. Un tas viss ir process, kas notiek, kas saistās ar šo atkabināšanos. Protams, ir indivīdi, kurus tas uztrauc. Protams, Krievijai kā imperiālistiskai varai, tas var ļoti uztraukt. Bet mums vienkārši mierīgi jāiet uz priekšu. Mums nav tādā ziņā, ko uztraukties. Mums ir tikai, ko darīt.“

Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere raksta: „Nogāztais „okupeklis“ simbolizēja to, ka daļa Latvijas iedzīvotāju ignorēja mūsu valsts vēstures faktus un nežēlīgo okupāciju 1945. gada 9. maijā. Šaubos, vai tie, kas reiz svinēja svētkus pie simbola Pārdaugavā, to nezināja un nesaprata.

Objektus, kas slavina padomju režīmu, vajadzēja aizvākt jau deviņdesmito gadu beigās. Un tomēr, tagad Pārdaugavas simbols ir nogāzts, kas dod iespēju veidot vienotību sabiedrībā. Jārada politiskā nācija, kur uz valsts un latviešu valodas bāzes ir apvienojušies ne tikai latvieši, bet arī citu tautību cilvēki, kas ir lojāli šiem mērķiem. Tāpēc strukturēti jāīsteno iesāktā politika, lai arī sadzīvē latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda.“

Likums nosaka, ka šī pieminekļa virszemes daļa jādemontē līdz šā gada 15. novembrim, bet pazemes daļas demontējamas un atbrīvotās teritorijas sakārtošanas darbi īstenojami līdz 2023. gada 30. jūnijam.

Latvijas Okupācijas muzejs ir lēmis, ka nekādai pieminekļa oriģinālai detaļai vai fragmentam nav mākslinieciskas vērtības, arhitektoniskas kvalitātes vai izglītojošas nozīmes, tāpēc viss tiks iznīcināts. ■



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com