Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Koru meistarklases Adelaidē

Ar diasporas koru virsdiriģentu Ivaru Cinkusu

Laikraksts Latvietis Nr. 716, 2022. g. 31. aug.
Adelaides dziedātāji -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Meistarklase. Centra Ivars Cinkuss. FOTO Mārīte Rumpe.

Meistarklase – Ivars Cinkuss ar vīru kori. FOTO Mārīte Rumpe.

Jauktā kora Dziesmu laiva diriģente Lilita Daenke brīdināja koristus, ka tiešām cītīgi jāmācās dziesmas, jo Adelaidē ieradīsies diriģents Ivars Cinkuss. Jauktā kora un vīru kora koristi apņēmīgi mācījās dziesmas vietējo diriģentu vadībā, lai Ivaram ierodoties varētu tās nospodrināt. Adelaides latviešu namos atkal skanēja Gaismas pils, Beverīnas dziedonis, Rīta un vakara dziesma un daudz citas skanīgas dziesmas. Ivars Cinkuss Austrālijā nav pirmo reizi un ir mīļš ciemiņš ikvienā pavalstī.

Tomēr šoreiz Ivars ir ieradies jaunā amatā kā Diasporas koru virsdiriģents. Viņa galvenais uzdevums esot sagatavot tautiešu korus jubileja Dziesmu svētkiem Rīgā 2023. g. vasarā. Ministru kabineta 15. februāra sēdē tika nolemts, ka XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII Deju svētki notiks no 30. jūnija līdz 9. jūlijam. „Dziesmu un deju svētku tradīcija 2023. gadā atzīmēs 150 gadus – tas ir nozīmīgs laika nogrieznis visaptverošai un unikālai kustībai, kas cauri laikmetiem un vēsturisko notikumu līkločiem ir spējusi vienot un iedvesmot,“ saka kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Adelaidē Ivars Cinkuss pavadīja ražīgu nedēļu, kuras laikā piedalījās jauktā kora Dziesmu laiva, DV vīru kora Daugava un Baltijas ceļa piemiņas koncerta mēģinājumos. Sestdien, 20. augustā, visas dienas garumā notika koru meistarklases, kuru laikā diriģents laboja dikciju, uzsvarus, skaidroja dziesmu rašanos un skaidroja, kāpēc kārtīgi jāiesildās pirms sāc dziedāt.

Meistarklases noslēgumā dzirdējām informatīvu stāstījumu par gaidāmo Dziesmu svētku norisi, plānotajiem koncertiem un mēģinājumiem. Ķīpsalā tiek plānota telts ar brīvo mikrofonu, kur diasporas kolektīviem būs iespēja uzstāties iepriekš piesakoties. Diriģents arī stāstīja par jauno Mežaparka estrādi, tās iekārtojumu un īpatnībām un izteica cerību mūs visus satikt jaunajā estrādē.

Kulminācija vizītei Adelaidē bija Baltijas ceļa piemiņas koncerts, kur uzstājās visu trīs Baltijas valstu kori un deju kolektīvi. Koncerta noslēgumā apvienotais koris dziedāja Atmostas Baltija, kur Ivars Cinkuss dziedāja Latvijas solo daļu. Šis solos saraudināja ne vienu vien skatītāju, arī koristu rindās nobira pa asarai. Ir svarīgi atcerēties, ka Latvija šodien ir brīva un neatkarīga un ceram, ka tā arī paliks vēl ilgi. Sakām lielu paldies Latvijas valdībai, ka viņiem rūp mūsu dziesmas un ka viņi dalās ar saviem diriģentiem, lai arī mūsu balsis ieskandinātu Lielo Mežaparka estrādi.

Paldies Ivaram par laiku Adelaidē un uz drīzu tikšanos!

Adelaides dziedātāji
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com