Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Zila jūra, zaļa zeme“

Pirmais Pasaules latviešu jaunatnes seminārs 2x2 Īrijā ir noslēdzies

Laikraksts Latvietis Nr. 717, 2022. g. 7. sept.
A. Zeidaka, I. Frīdenberga, A. Nikolajenko, I. Grietiņa-Dārziņa, I. Zvirgzdiņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

2x2 Īrijā dalībnieki. FOTO Latviešu biedrība Īrijā.

Dublinas piepilsētā, senajā un leģendām apvītajā Drewstown house, uz septiņu dienu aktīvu semināru svētdienas pēcpusdienā sapulcējās 18-30 gadus veci 58 jaunieši no 11 valstīm (Īrijas, Latvijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Itālijas, Beļģijas, Vācijas, Somijas, Kanādas, Amerikas) un 22 nometnes organizatori, kā arī ieviržu vadītāji.

Semināra atklāšanā klātesošos uzrunāja nometnes vadītāja Inguna Grietiņa-Dārziņa, kura vēlēja dalībniekiem izbaudīt nedēļu ilgo kopābūšanu un darbošanos tā, lai šis seminārs visiem kopā un katram individuāli būtu atmiņā paliekošs kā vistuvākais un sirsnīgākais.

Turpinājumā 2x2 semināra padomes pārstāvis Kārlis Cerbulis jauniešiem atgādināja semināra vēsturi un galvenās vērtības, savukārt LR vēstniecības Īrijā konsulārās nodaļas trešā sekretāre Annija Roga sveica dalībniekus vēstniecības vārdā pirmajā seminārā Īrijā. Turpinājumā sekoja 2x2 vēstures filmas kopskatīšanās un vakara aktivitātes, kuras nodrošināja nometnes programmas vadītāji Katrīna Žaltkovska un Mārcis Benužs.

Semināra dienas plāni bija ļoti intensīvi un dažādām aktivitātēm piepildīti. Katru dienu notika rīta joga Unas Priednieces (Īrija) vadībā, tai sekoja brokastis (arī pusdienas un vakariņas) ar semināra lielisko un radošo komandu virtuvē – Gitu Stāvausi, Indru Jākobsoni, Normundu Krišjāni no Īrijas un palīgu, maizes tēvu Aigaru Opihtinu no Lielbritānijas. Dienas sākumā notika nometnes karoga pacelšana un došanās uz ievirzēm, kuras vadīja Elza McHugh un Zane Puncule no Īrijas, Didzis Vilcāns no ASV un Arvīds Pelēcis, Juris Baltačs, Linards Kalniņš no Latvijas. Pēc ievirzēm sekoja pusdienas un dienas aktivitātes stunda, kur jaunieši apguva cīņas elementus, ieklausījās Eiropas jauniešu organizācijas darbības galvenajos virzienus, mācījās veidot ieraugu maizītei vai vienkārši baudīja sauli un devās peldēties. Pēc tās notika dažādi projekti, kurus vadīja Una Priedniece, Māra Aguilar, Mārtiņš Punculis, Inguna Grietiņa-Dārziņa no Īrijas, Aigars Opihtins no Lielbritānijas un Daina Emīlija Freinberga-Upmale, Agita Berga no Latvijas. Pēc projektiem dalībnieki tika aicināti uz vakara aktivitātēm, kurās varēja diskutēt par sabiedrībā aktuālām tēmām.

Dienas noslēgumā kopējas vakariņas un vēlā programma, kurā varēja iepazīties gan ar latviešu Īrijā vēsturi un veikumu, gan noskatīties trimdas latviešu politisko aktivitāšu filmu Valiant, gan piedalīties talantu un beztalantu vakarā. Kāds piedzīvoja pirmo nometnes daudzinājumu un vēl kāds no dalībniekiem pirmo reizi piedalījās noslēguma vakarā. Vakaros, dienas aktivitāšu izskaņā notika gan danči, gan sadziedāšanās, kas bieži vien ievilkās līdz rīta gaismiņai.

Kā atzina dalībniece Ance Zeidaka: „Pēc kārtīgas smadzeņu kustināšanas visas dienas garumā labākais veids, kā tās 2x2 nometnē atpūtināt ir nevis ar miegu, bet gan ar latviešu dziesmu dziedāšanu līdz pat nakts melnumam!“

Trešdiena semināra laikā bija īpaša, jo devāmies ekskursijā un piknikā ar LIAA vadītāju Kasparu Rožkalnu.

„No rīta modās itin visi – gan dzīvie, gan kritušie. Visi nepamodās vienā laikā, bet kombinācija ar cēlēju dziesmu un modinātāju simfoniju, kas iet ik minūtes intervālā, noteikti padara darbu. Šī diena bija īpaša ar to, ka devāmies apskatīt vietējos kalnus un tikties ar Kasparu. Izripojām cauri trīsjoslu ceļiem, pārbaudījām autobusa braukšanu slīpumā un bijām gatavi kāpt pirmajā kalnā. Pasveicinājām aitas un akmeņus, kā censoņi bijām augšā „Sugarloaf“ virsotnē. „Pazavēries uz vīnu pusi, tur kalni, pazavēries uz ūtru pusi – tur jūra.“ Kā akmentiņi, kopā ar Kasparu, noripojām lejā, kur mūs sagaidīja smaidīgs Aigars, Inguna un Gunta ar pīrādziņiem un maizītēm.

Visi gardumiem pildīti, laimīgi un aizrautīgi klausījāmies Kaspara Rožkalna stāstu par viņu pašu, par dzīves sparu un vēlmi skandināt Latvijas vārdu pasaulē. Mēs klausījāmies un ieklausījāmies, līdz sapratām, ka vēlamies Kasparu redzēt arī nākošajā 2x2“, dalās savās izjūtās Ilva Frīdenberga.

Ceturtdiena iesākās uz mazliet smeldzīgas nots, jo semināra laiks sāka virzīties uz noslēguma pusi. Taču tā sajūta, ka bijām vietā, kur mūs mīļi gaidīja, kur nometnes dienās tika izcepti augstāki maizes kalni par abām ekskursijas dienā sasniegtajām virsotnēm un kur mastā plīvoja pazīstamās un sirdi sildošās Latvijas karoga krāsas, kas mūs satuvināja vēl ciešāk.

Pienāca sestdiena – nometnes noslēguma diena.

„Dzestri saulainais rīts sākās ar patīkamu enerģijas uzplūdu, kas turpinājās visas dienas garumā. Beidzot dalībnieki izbaudīja arī kārtīgu Īrijas vasaru līdz pienāca noslēguma vakars. Cik interesanti un aizraujoši bija skatīties, ko katra ieviržu un projektu grupa nedēļas laikā bija izdarījusi un apguvusi. Noslēgumā, protams, bija grandiozais apvienotās teātra un kora trupas numurs Ingunas vadībā, kas saviļņoja ik vienu.

Maizes tēvs ar saviem dalībnieku darba rūķiem parūpējās par vienreizēji gardiem pīrādziņiem, mūsu fantastiskie pavāri par siermaizītēm, braunijiem un citām uzkodām.

Oficiālās lietas noslēdzot, sākās pēdējais danču vakars, kam sekoja 2x2 trimdas roka muzikālās apvienības koncertiznāciens ar latviešu trimdas laika rokmūzikas klasiskām. Un tad ballīte, kopā ar mūziķi Rūdi no Īrijas, līdz rītam,“ – stāsta Madara Nikolajenko.

Lielisks noslēgums lieliskai nedēļai. Paldies visiem, kas radīja īpašās sajūtas visas nedēļas garumā.

Īpaši liels paldies visai nometnes vadības komandai un mūsu 2x2 semināra mammai Lienei Dindonei!

Ance Zeidaka, Ilva Frīdenberga, Madara Nikolajenko, Inguna Grietiņa-Dārziņa, Inga Zvirgzdiņa
Laikrakstam „Latvietis“

Vairāk par semināru lasiet un skatiet:
https://www.facebook.com/2x2pasaule
https://www.facebook.com/latviesubiedribairija
https://2x2pasaule.lv/albums/

Semināru atbalstīja:
2x2 pasaules latviešu jaunatnes semināra padome, Latviešu biedrība Īrijā, LR Kultūras ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, LR vēstniecība Īrijā, Latviesi.com



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com