Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijas Universitātes gadasvētki Melburnā

Goda viesis Juris Jakovics no Kanberas, stud. korp. Lettonia

Laikraksts Latvietis Nr. 717, 2022. g. 7. sept.
Anita Andersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Melburnā atzīmēs Latvijas Universitātes 103. gada dibināšanas atceri sestdien, 17. septembrī, plkst.15.00, Melburnas Latviešu namā ar goda viesa Jura Jakovica svētku uzrunu un jauniešu muzikāliem priekšnesumiem, visu noapaļojot ar atspirdzinājumiem un uzkodām.

Būs Melburnas latvieši, kuri atcerēsies Juri Jakovicu ar ģimeni no 50iem un 60tirm gadiem, kad Juris dzīvoja Melburnā, bet beidzamos, vairāk nekā 40 gadus, viņš ir pavadījis Kanberā, pa starpu dzīvojot ārzemēs, darba komandējumos. Nesenajā Latvijas vēstniecības atklāšanā Kanberā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pasniedza atvaļinātajam ilggadējam valsts darbiniekam un Kanberas latviešu sabiedrības vadītājam Atzinības rakstu par viņa neatsveramo palīdzību vēstniecības izveidē.

Mazliet ieskats Jura bagātīgajā dzīvē

Juris Jakovics dzimis Latvijā. Viena gada vecumā kopā ar vecākiem devies bēgļu gaitās, nonākot Vācijā un 1949. gadā – Austrālijā.

Uzaudzis Melburnā. Apmeklējis Melburnas Latviešu biedrības Daugavas skolu. Dejojis tautas deju kopā Ritenītis. Spēlējis jauniešu teātrī. Kā daudzi latvieši, tajā laikā mācījies University High vidusskolā.

1962. gadā uzsācis studijas Melburnas Universitātē un ticis uzņemts studentu korporācijā Lettonia. Neilgu laiku vēlāk pārtraucis studijas un nokļuvis darbā toreizējā Imigrācijas ministrijā, kuras galvenais mērķis bijis Austrāliju attīstīt, nevis aizsargāt, kā tas tagad būtu. Tas izrādījies darbs mūžam ar posteņiem Austrālijas vēstniecībās Grieķijā, ar atbildību par imigrantu izraudzīšanu Austrālijai, un Filipīnas salās, kā imigrantu biroja vadītājam. Atgriezies Kanberā 1977. gadā, studējis un ieguvis bakalaura grādu tagadējā Kanberas Universitātē ar Atzinību socioloģijas nozarē.

Aktīvs latviešu sabiedrībā, uzņemoties dažādus amatus, turklāt mācot latviešu valodu, piedaloties Kanberas korī un tautas deju grupā Sprigulītis, un kopā ar ģimeni Saules Jostas ansambļa ārzemju turnejās. No vismaz 1995. g. ir LAAJ vicepriekšsēdis Kanberā un daudz agrāk darbojies Kanberas Latviešu biedrības valdē, reizi kā priekšsēdis un beidzamajos gados atkal kā valdes priekšsēdis. Izsekojis notikumiem Latvijā, izveidojis labas attiecības ar Baltijas valstu diplomātiem, it īpaši igauņu vēstniekiem, nerezidējošiem Latvijas vēstniekiem un tagadējiem Latvijas vēstniecības diplomātiem, kā arī ar augstiem viesiem no Latvijas, piemēram, agrākos gados ar Latvijas valsts prezidentiem Gunti Ulmani un Valdi Zatleru. LAAJ ietvaros, iestājies par Latvijas vēstniecības atvēršanu Austrālijā, rakstot Saeimas deputātiem.

Ārpus latviešu sabiedrības, Juris ir dedzīgs aktīvists vairākās labdarības organizācijās, kā Austrālijas Nacionālās universitātes uzsāktā Nusa Tenggara organizācijā, kuras misija ir samazināt materiālo trūkumu Nusa Tengaras provincē lauku apvidos. Piedalījies sociālekonomiskajā plānošanā šajā organizācijā, sadarbodamies ar Austrālijas ārlietu ministrijas ārzemju palīdzības nodaļu. Ilggadējs aktīvs biedrs starptautiski ievērojamā humānās palīdzības Rotary organizācijā, it sevišķi veicinādams dažādas socioekonomiskas izpalīdzību programmas, piemēram, ar aborigēniem Centrālajā Austrālijā un tuvās kaimiņvalsts Indonēzijas ekonomiski visapgrūtinātākajiem iedzīvotājiem.

Juris ir laulājies ar Margitu dz. Stone, stud. korp! Dzintra, vairāk nekā 50 gadus. Ģimenē ir divi bērni un četri mazbērni. Vaļas brīžos Juris labprāt dodas slēpot vienatnē svaigā dabā.

Uzrunas virsraksts – „Kultūra, piederība, balsošana”

Par savu uzrunu Juris ieskicē: Kultūra mūs vieno, Piederība ir identitātes saudzēšana, valsts veselības sargs. Balsošana sargā mūsu valsts demokrātiju, uzticot institūcijām, nebūdami barbari.”

Ar muzikāliem priekšnesumiem, atspoguļojot uzrunas dažādās tēmas, piedalīsies Melburnas jaunieši: Ingrīda Dārziņa (kopā ar Dainas kora koristiem, koncertpianisti Georgina Lewis), Kaspars Švolmanis ar Ēriku Stepaņuku un virtuāli – Fēlikss Baumanis ar Akseli Šmitu.

Kafejnīca Rīga pirms sarīkojuma nebūs atvērta, toties pēc akta, svētku dalībnieki tiks uzcienāti ar atspirdzinājumiem un uzkodām.

Atceres sarīkojumu rīko Studenšu korporāciju kopa Melburnā un Korporāciju kopa Melburnā sadarbībā ar Melburnas Latviešu biedrību.

Anita Andersone,
S!K!K!M! Seniore
LU gadasvētku rīkotāju vārdā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com