Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ellas Mačēnas kompozīcijas pirmatskaņojums

Skaņdarbs gan korim, gan publikai

Laikraksts Latvietis Nr. 718, 2022. g. 14. sept.
IN -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sestdien, 2022. gada 17. septembrī, plkst. 19.30 Kanberā, Canberra Girls' Grammar School Auditorium notiks Ellas Mačēnas (Sāras Raisas teksts) skaņdarba pirmatskaņojums.

Par savu kompozīciju stāsta komponiste Ella Mačēna

Šo skaņdarbu komponēju Kanberas koru biedrībai (Canberra Choral Society – CCS), ko tā bija pasūtījusi savai 70 gadu jubilejai. Kā daļu no šīs komisijas, CCS man lūdza sacerēt darbu, kas atspoguļotu atjaunotnes, savienošanās un kopības tēmas. Darbs atdzīvojās, cieši sadarbojoties ar Kanberā dzīvojošo dzejnieci Sāru Raisu, kuras satriecošais teksts Attune – oda korim – tika sarakstīts īpaši šim gadījumam, un ir kļuvis par šī tāda paša nosaukuma darba centrālo stāstījumu. Komponējot šo mūziku, es vēlējos muzikāli pārstāvēt un cildināt kora unikālās balsis, kuras Sāras vārdos gleznotas. Es centos iekapsulēt katru attēlu, katru skaņu, katru atmosfēru un sajūtu, kā tas tika sniegts tekstā. Tā ir bijusi ārkārtīgi vērtīga pieredze, strādājot pie šī skaņdarba, un tas ir gods tagad dalīties tajā ar Sāru, Kanberas kora biedrību un plašāku sabiedrību.

Teksta autore Sāra Raisa stāsta

Attune ir skaņdarbs gan korim, gan publikai. Tā ir oda kora daļām no kora veseluma – šo daļu summas – atziņa, ka veselums ir iespējams tikai ar katru veicinošo elementu. Tas drīzāk ir kā gobelēns, kas godina katru tā pavedienu, atzīmējot katra individuālo krāsu un svaru. Kopīga aušana ir vissvarīgākā. Šī skaņdarba unikālais ir tas, ka katra daļa ir rakstīta nevis kā solo, nevis kā pjedestāls, lai šī daļa izceltos viena pati, bet gan iespēja izteikt pateicību visa kora vārdā, lai atzītu katras daļas ļoti konkrēto ieguldījumu. Attune jau ar savu nosaukumu cildina smalko, bet nepieciešamo mākslu, kurā katrs cilvēks ir ne tikai saskaņots, bet arī pieskaņots vienam un otram – klausīties, sapludināt, līdzsvarot mākslu – ētiku, kā arī būtību tutti – kopā. Darbā ir izmantoti arī attēli, kas ņemti no dabiskās pasaules – mūsu planētas floras un faunas, lai atgādinātu mums, ka šī noskaņošanās, kopā būšanas ētika/būtība runā arī par mūsu attiecībām ar vidi, kas mūs uztur; visas lietas dzied, ja klausāmies. Attune ir skaņdarbs, ar kuru jādalās – kora piedāvājums korim un visiem klausītājiem.“

Koncerts notiks sestdien, 17. septembrī, plkst. 19.30, Kanberā, Canberra Girls' Grammar School Auditorium.

Biļetes pērkamas: https://www.trybooking.com/eventlist/ccsconcerts

IN



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com