Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Atklātas pirmās „Matildas“

Ar Gundegu

Laikraksts Latvietis Nr. 719, 2022. g. 22. sept.
Vita Kristovska -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pirmā Austrālijas sieviešu futbola komanda preses intervijā Sidnejas lidostā ceļā uz 1. Asian Cup Honkongā 1975. gada septembrī, kur ieguvām 3. vietu.
Pirmā rindā, no kreisās: Lyn McKenzie (vārtsargs, assistant manager), Pat O’Connor, kapteine (uzbrucēja), (priekšā) Julie Dolan (midfield), (daļēji aizsegta) Christel Abenthum (uzbrucēja).
Otrā rindā, no kreisās: Kim Coates (aizsargs), Sue Larsen (uzbrucēja), Joe O’Connor (coach), Cindi Heydon (midfield), Trudi Fisher (aizsargs), Trixie van Lieshout (uzbrucēja). Aizmugurē, no kreisās: Vicki Kohen (midfield), Lyn Everett (uzbrucēja), Connie Burns (uzbrucēja), Kay deBry (publicity officer), Sue Binns (aizsargs), Gundega (Gundy) Zarins (midfield), Aunty Tarita Yvonne Peters, pirmā aborigēnu spēlētāja Austrālijas komandā (aizsargs), Sue Taylor (vārtsargs).
FOTO no Gundegas Zariņas personīgā arhīva.

Austrālietes spēlē Honkongā. FOTO Trixie Tagg / Barry.

Austrālietes spēlē Honkongā. FOTO Trixie Tagg / Barry.

Vienā sestdienas austrāliešu laikrakstā liels virsraksts: „Pirmās, bet neaizmirstamās: satiksim, pazudušās Matildas!“

Blakus virsrakstam redzam smaidošu Gundegu (Gundy) Zariņu. Šodienas attēls, ne no 1975. gada.

Raksts apraksta komandas vēsturi. Futbols Austrālija (Football Australia – FA) uzņēma 1975. g. vienu komandu savā futbola ģimenē, bet neatzīst komandu, kā pirmās Matildas. FA nav arī piešķīris oficiālos spēlēšanas numurus, cepures, utt.

Komandas vēstures pirmsākums 1974. g., kad nodibināja Sv. Jura Budapeštas Sidnejas komandu, kura 1974. gadā tapa par labāko sieviešu futbola komandu Austrālijā.

1975. gadā komanda dodas uz Honkongu, lai piedalītos Āzijas Kausa sacensībās. Galvenokārt futbolistes nāca no augšminētās komandas.

FA atzīst komandas vēsturisko nozīmi, bet uzsver, ka spēlētājas izraudzīja galvenokārt no vienas komandas, neievērojot FA tā laika statūtus. Honkongā bez Austrālijas piedalījās Jaunzēlande, Taizeme, Malaizija, Singapūra un HK. Austrālija turnejā izcīnīja trešo vietu. Viena no dalībniecēm uzsver, ka ar lepnumu pārstāvēja Austrāliju, tērptas dzeltenā un zaļā.

Laikrakstā aprakstīta cīņa, lai viņas tiktu atzītas par pirmajām Matildām, ne 1979. g. komanda.

Gundega Zariņa saka, ka nevēlas atņemt 1979. g. komandai slavu, bet grib, lai 1975. g. komandas panākumi tiktu atzīti.

Vai 1975. gada komandu atzīs par Matildām? Lai kāds iznākums, Gundegas Zariņas sasniegums ir izcils.

Vita Kristovska
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com