Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sveicināti, sportisti, no Dārvinas!

Par Austrālijas latviešu sportistu sekmēm

Laikraksts Latvietis Nr. 720, 2022. g. 28. sept.
Reinis Dancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Emīls Liepiņš. FOTO Linards Veide.

Digna Strautmane. FOTO no Dignas Strautmanes personīgā arhīva.

Beidzamajā laikā latviešiem ir bijuši vairāki panākumi sporta jomā. Vēlos ar Jums par šiem sasniegumiem padalīties.

Riteņbraukšana

UCI Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā ir ikgadējs pasaules čempionāts, kuru organizē Starptautiskā riteņbraukšanas savienība un no 2022. gada 18. – 25. septembrim Pasaules čempionāts notiks Volongongā (Wollongong), Jaundienvidvelsā. Pasaules čempionāts sastāv no vairākām sacensībām grupu braucienā, individuālajā braucienā ar atsevišķu startu un komandu braucienā. Latviju pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā pārstāvēs valsts čempions Emīls Liepiņš.

Savukārt Austrālijas Ziemeļu teritorijā 2022. gada 24. jūlijā divi latvieši: Reinis Dancis un Māris Stīls (Steele) piedalījās 109 km braucienā Darvinas Top End Gran Fondo sacensībās.

Reinis ierindojās 43. vietā (no 93 braucējiem) uzrādot 3:31:39.79 laiku, bet Māris ierindojās 44. vietā (no 93 braucējiem) ar 3:32:40.63 laiku. Māris gandrīz visu braucienu nobrauca peletona priekšā un ar to izpalīdzēja Reiņa riteņbraucēju komandai The OG nobraukt distanci līdz šim visātrākajā laikā. The OG komanda visātrākais braucējs Pauls Raus (Rowse) sasniedza finiša līniju 3:21:23.26 šajā laikā.

Basketbols

Šogad latviešu basketboliste, 24 gadus vecā Digna Strautmane, vienojās ar Nacionālās basketbola līgas Viens (NBL1) Dienvidu divīzijas komandu Melburnas Ringwood Hawks.

NBL1 ir Austrālijas otrā līmeņa basketbola līga, no kurienes spēlētāji mērķē spēlēt WNBL (Women's National Basketball League), kas ir Austrālijas pirmā līmeņa līga.

Šādi basketboliste kļuvusi par pirmo Latvijā uzaugušo spēlētāju, kura tagad pārstāvēs kādu Austrālijas basketbola klubu. Pēdējais latviešu izcelsmes spēlētājs, kurš pārstāvēja Austrālijas basketbola klubu, bija Amerikas latvietis Zigurds „Ziggy” Kauls, kas spēlēja ar Adelaides Sporta Klubu 1960. gados.

Ringwood Hawks uzvarēja Dienvidu divīzijas konferenci un turpināja uz NBL1 Austrālijas finālspēlēm, kur pirmo reizi piedalījās Rietumu, Centrāla, Ziemeļu, Austruma un aizstājēja konferences uzvarētāji. Ringwood Hawks aizgāja šajā turnīrā līdz finālam, bet tad zaudēja galējiem čempioniem Warwick Senators no Rietumaustrālijas.

Digna sezonā nospēlēja 28 spēles, iemetot 15.9 punktus par spēli, izspēlēja 3.1 piespēles (assist) par spēli, un arī izcīnīja 8.7 atlecošās bumbas zem groza par spēli.

2022. gada 22. septembrī latviešu izcelsmes Sāra Blicava spēlēs Austrālijas sieviešu komandā Opals 2022. gada pasaules čempionātā Sidnejā. (Skat rakstu LL.) Sāra tikko nobeidza NBL1 sezonu ar Džilongas Supercats, kur viņa piedalījās 5 spēlēs, iemeta 25.60 punktus par spēli, izspēlēja 2.0 piespēles (assist) par spēli, un arī izcīnīja 10.20 atlecošās bumbas zem groza par spēli.

Pēc pasaules čempionāta Sāra spēlēs Melburnas Southside Flyers komandā, bet Digna atgriezīsies Eiropā un spēlēs ar Eiropas komandu Olympiacos S.F.P.

AFL Futbols

Kā visi Austrālijā zina, jo ir septembris, tikko bija AFL finālspēle. Ko Jūs varbūt nezinājāt, ka 2022. gada 16. septembra finālspēlē piedalījās divi latviešu izcelsmes spēlētāji – ļoti mums pazīstams Mark Blicavs, kas spēlē ar Džilongas Cats un arī Zak Beilijs (Zachary Bailey), kurš ir dzimis Darvinā, Austrālijas Ziemeļu teritorijā. Zaks savu AFL futbola karjeru uzsāka ar Darvinas Southern Districts Crocodiles komandu un tad, kamēr viņš gāja skolā Adelaidē, viņš pārstāvēja Norwood Redlegs. Vēlāk viņu pieaicināja Brisbanes Lions AFL komanda. Viņa vectēvs ir ilggadīgais Darvinas latvietis Kārlis Ozoliņš.

2022. gada 24. septembrī Marks Blicavs un Džilongas Cats izcīnīja AFL čempionāti (t.s. Flag) pret Sydney Swans 133 (20 vārti 13 punkti) – 52 (8 vārti un 4 punkti). Marks ir tagad trešais latviešu izcelsmes spēlētājs, kas ir izcīnījis AFL Flag septembra lielajā dienā.

Pirmais latvietis kurš ir izcīnījis AFL čempionātu (t.s. Flag) ir Arnolds Briedis, kas 1975. gadā guva 5 vārtus finālspēlē pret Hawthorn Hawks. Vēlāk – 1977. gadā Briedis uzvarēja otro Flag atkārtotā finālspēlē (Grand Final replay 1977. gada 1. oktobrī) pret Collingwood Magpies. Arnolda brālis Roberts arī spēlēja AFL futbolu, un bija Arnolda komandas biedrs no 1976. līdz 1978. gadam.

Otrais bija Jason Akermanis, kas 2001, 2002 un 2003 gadā uzvarēja Flag ar Brisbane Lions.

BALTIC GAMES 2022/2023. gada Baltiešu spēles Adelaidē

BALTIC GAMES-2023 notiks svētdien, 2023. gada 21. maijā, Lightsview stadionā, Adelaidē. Sakarā ar to, ka Baltiešu spēles ir atguvušas savu popularitāti, lūdzu visus latviešu izcelsmes basketbolistus un volejbolistus Austrālijā, kuri vēlas piedalītie ss turnīrā, pieteikties tā, lai mūsu komandas ir stipras un ar savu spēles prasmi palīdzētu latviešiem beidzot atgūt Baltiešu Spēļu kausu. Gaidām pieteikumus no visām Austrālijas pavalstīm. Pieteikties pie Reiņa Danča: reinismichelle@bigpond.com

Trīs Zvaigžņu spēles Valmierā, Latvijā

2023. gada 11.–14. jūlijā notiks Trīs Zvaigžņu spēles Valmierā. Daudzi mūsu basketbolisti piedalīsies Vispārējos Dziesmu svētkos, tāpēc aicinu visus zēnus un meitenes, kas spēlē basketbolu vismaz 2. divīzijā savās pavalstīs, pieteikties un ar savu sportisko stāju un garu pārstāvēt Austrāliju Trīs Zvaigžņu spēlēs. Pieteikties pie Viktora Sīkā (0413018 588, vsikais@hotmail.com), vai pie LAAJ vicepriekšsēža Reiņa Danča (reinismichelle@bigpond.com).

Reinis Dancis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com