Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


PLATS solis Stokholmā (2)

Trīs dienas Stokholmā!

Laikraksts Latvietis Nr. 722, 2022. g. 13. okt.
Dace Čaklā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
PLATS

PLATS solis ir sperts. Un tas nudien bija plats. Mēs esam pavirzījušies uz priekšu ne tikai savā varēšanā, savās idejās un vēlmē darīt daudz vairāk un labāk, bet mēs arī zinām, kā un kurā virzienā spert nākamos soļus. Mūsu interneta draudzības no sasmaidīšanās, diskutēšanas un radošiem strīdiem ekrānā ir pārgājušas pavisam citā, daudz labākā kvalitātē – īstā rokasspiedienā, kad var sajust un izbaudīt drauga plaukstas un sirds siltumu. Mūsu uzmundrinājumi, mierinājumi, sapurināšana un visbeidzot apkampieni bija īsti un patiesi, un sajūtami. Mums vairs nebija jālieto emoji zīmes, lai izteiktu savas sajūtas, mēs smējāmies, raudājām, spēlējām un aplaudējām klātienē... un tas bija tik LABI!

Pirmās dienas soļi

PLATS solis, protams, sākās ar SAIETA ATKLĀŠANU. Taisnības labad gan jāsaka, ka pirms tam notika arī fotografēšanās Orsta Kultūras centra āra estrādē. Tai sekoja saieta atklāšanas ceremonija, uzrunas un iepazīšanās, ko papildināja grupas STOKHOLMAS SPĒLMAŅI atskaņotās melodijas.

Izrāžu maratons sākās ar Sidnejas Latviešu teātra (Austrālija) atsūtīto video izrādi (operators Ojārs Greste) P. Saulīša BALKONS. Tai sekoja svinīga Zviedrijā dzīvojošās latviešu mākslinieces Kristīnes Lagzdas Haapanen izstādes MANA DOMU LĪNIJA TEĀTRA SOLĪ atklāšana. Izrādes mijās ar pasākumiem un nākošie uz lielās skatuves kāpa Jauniešu teātris Eksperiments (Jūrmala, Latvija) ar F. Dīrrenmata lugas FIZIĶI iestudējumu. Tai sekoja Bergenas Latviešu amatierteātris LATiBergen (Norvēģija) ar MIGLAS PILNAS ACIS un Stokholmas Atraktīvais Latviešu amatierteātris Sala (Zviedrija) ar L. Stumbres BURVĪGIE BLĒŽI.

DISKUSIJU laikā izskanēja gan pamatoti aizrādījumi, gan uzmundrinājumi, gan kritika un uzslavas un pat ļoti konkrēti ieteikumi. DISKUSIJAS Nr 1. laikā eksperti Māra Ķimele, Laura Groza, Atis Rozentāls un Dzintars Krūmiņš analizēja redzētos pirmos piecus iestudējumus.

Pēc diskusijām teātra lielajā zālē uz skatuves kāpa Biedrības Stokholmas Forums teātra grupa (Zviedrija) ar izrādi A. Šniclers ANATOLS. Mazajā zālē tai sekoja Reikjavikas Latviešu teātris (Islande) ar L. Stumbres EDAS ZVAIGŽŅU STUNDA (videoizrāde) un pirmā diena noslēdzās ar Birmingemas Mazā teātra (Lielbritānija) H. Paukša lugas ČIR, ČIR! Iestudējumu.

Lieki sacīt, ka BALLĒ ar Stokholmas Spēlmaņiem teātrinieki nebija jāmudina celties kājās un ļauties dancošanai. Visiem taču zināms, ka Stokholmas Spēlmaņu ballītēs malā stāvētāju nav! Paldies amatierteātrim Jautrais tomāts no Ņūdžersijas (ASV), kas sponsorēja šos lieliskos muzikantus.

Otrās dienas soļi

Otrā saieta diena atkal sākas ar izrādi. Šoreiz – Jorkšīras Improvizācijas teātris Spogulis (Lielbritānija) rādīja V. Pitkēvičas TĀ ZIVS. Pēc tam pie darba atkal stājās eksperti un DISKUSIJAS Nr 2. laikā secīgi ritēja notikušo četru izrāžu izskatīšana. Pēc tās visi devās uz zāli, kur jau skan „... mobilos telefonus ieslēdzam lidojuma režīmā...”, tumsa zālē, un skatītāju uzmanība pievēršas skatuvei. Tur sākas Latviešu-dāņu biedrības amatierteātra Pūpols (Dānija) L. Stumbres stāsts EDAS ZVAIGŽŅU STUNDA, pēc tā Stokholmas Atraktīvais Latviešu amatierteātris Sala (Zviedrija) ar izrādi PĀRVĒRTĪBAS.

Kamēr uz skatuves notiek pārbūves, spoguļzālē aktieri pulcējas MEISTARKLASĒ NR 1. – Kustība, ko vada Dzintars Krūmiņš. Pēc tās atkal izrādes. Šoreiz Jelgavas Studentu teātris (Latvija) ar japāņu tautas farsu KJOGENSTĀSTI.

Saietā notika arī IZSOLE, kurā iegūtie līdzekļi kalpos par sēklu nākamā saieta rīkošanai. Katrs teātris izsolei piedāvāja ar izrādi vai teātra dzīvi saistītu priekšmetu. Kas tur bija? Glābšanas komplekts aktieriem, izrādes piedzīvojuši vērtīgi rekvizīti, unikāls lugu krājums ar autogrāfu, cepumi no Austrālijas, multifunkcionāla Pelrušķītes kurpīte, mūža karte ieejai uz teātra izrādēm komplektā ar naktsmājām un citi labumi.

Pēc izsoles teātra zālē dalībniekus sagaidīja Īrijas latviešu teātris Sliedes (Īrija) un A. Zeibota DŽUNGĻU JOKI personāži.

Un atkal mācību stunda, ko saucam par DISKUSIJU Nr 3. jeb tikko nospēlēto četru izrāžu analīze kopā ar ekspertiem.

Dienas beigās – spēle, kas visvairāk atbilstoša teātra ļaudīm. Vakara pasākumā SPĒLES UN PRIEKŠSPĒLES parlaments cīnījās pret mafiju.

Trešās dienas soļi

Notikumus gari neiztirzāsim. Visam jānotiek raiti. Tieši tikpat raiti, kā cita citai sekoja izrādes saietā. Uz skatuves Īrijas koris LA'IR (Īrija) un teātris Sliedes (Īrija), S. Bondarevska MIGLĀ IESPROSTOTIE.

MEISTARKLASE NR 2. Improvizācija Astras Kacenas vadībā. Latviešu teātris Itālijā Momento (Itālija) ar S. Martinsones dialogiem SARUNAS un MADteātris (Somija) ar E. Nieminen LATE BLOOMERS.

Akcijā SAULESPUĶE uzziedēja saules puķes. Pateicoties māksliniecei Santai Siliņai no Īrijas, teātra ļaužu kopīgi locītas, līmētas un stiprinātas puķes uzziedēja pie āra estrādes sienas.

Un tad atkal atpakaļ skatītāju zālē, kur Teātris SAT (Zviedrija) gan lielus, gan mazus iepriecināja ar T. Ēgnera KĀPĒJPEĻUKS UN CITI DZĪVNIEKI BRĪNUMMEŽĀ.

DISKUSIJĀ Nr 4. par pēdējām četrām nospēlētajām izrādēm vārds atkal ekspertiem – Mārai Ķimelei, Laurai Grozai, Atim Rozentālam un Dzintaram Krūmiņam.

Pārtraukumā, kamēr eksperti un žūrijas apspriežas un vienojas par laureātiem, rit DISKUSIJA ar nosaukumu GANDRĪZ BRĪVAIS MIKROFONS. Tas sākas ar runām un beidzas ar sadziedāšanos. Tam seko kulminācija – SAIETA NOSLĒGUMS – ceremonija, uzrunas, apsveikumi un balvas.

Pirms nosaucam saietā apbalvotos teātrus un individuālos laureātus, organizatoru grupa saka platu PALDIES visiem saviem palīgiem. Bez jums saiets nebūtu izdevies tik veiksmīgs!

Saieta darba grupas dalībnieki Sandra Bondarevska, Agnese Jēgere, Dace un Ingmārs Čaklie, Anna Kosareva, Lāsma Pintere, Liāra Ozola, Aija Pedersena un Dziesma Tetere no sirds pateicas visiem, visiem, kas palīdzēja un atbalstīja. Tie bija: diskusiju vadītāja un korespondente Gunta Eneroth, māksliniece Kristīne Lagzda Haapanen, fotogrāfi Ance Kazaka, Jānis Mankops, Gvido Plaudis, ēdinātāji – Judīte Dravniece ar komandu; saieta logo idejas autors un grafiskā dizaina veidotājs mākslinieks Mareks Melecis, grafiskais dizaineris Renārs Krastiņš, palīgs pasākuma izdales materiālu sagatavošanā Artūrs Salenieks, palīgs komunikācijā zviedru valodā Ieva Lase, saieta mājvietas saimnieki Arsta Fulkets Hus komanda, video operators Imants Miezis, klauns Ivita Goldberga Miljone, žūrijas palīgi Regīna Purva un Egija Plavane. Saieta atklāšanas muzikālā noformējuma radītāji un balles mūziķi Stokholmas Spēlmaņi, atklāšanas noformējuma un akcijas Saulespuķe māksliniece Santa Siliņa, gide Vita Viktorsone, izsoles vadītāji Kaspars Žūriņš un Artūrs Markots. Tehniskie palīgi teātra skatuves iekārtošanā, izrāžu tehniskā aprīkojuma sagādātāji un palīgi aizskatuvē: Eduards Jēgers, Māris Roberts Čaklais, Elza Umure, Jēkabs Kalniņš un Kārlis Goldbergs. Gaismas un skaņas nodrošinātāji Jūlija Bondarenko un Ivars Ozols. Skatuves ekrāna tehniskais nodrošinātājs VPT grupa un Māris Čakars. Pasākumu vadītāji: Elza Mankopa, Agnese Jēgere, Kārlis Liģeris un Ivars Keišs.

Mēs esam pateicīgi mūsu viesiem – Latvijas amatierteātriem no Jelgavas un Kauguriem, tāpat arī zviedru teātra kopām no Stokholmas, kuru sniegums iedvesmoja ikvienu PLATS dalībnieku. Mēs no jums mācāmies un mēs jums saucam BRAVO! Arī jūs palīdzat mums pilnveidoties.

PLATS teātru izrāžu un aktieru vērtējums vispirms SKATĪTĀJU BALSOJUMĀ:

Labākā izrāde – Hermanis Paukšs Čir, Čir, Birmingemas Mazais teātris (Birmingema, Lielbritānija), režisors Ingmārs Čaklais; Labākās aktrises titulu dalīja: Marija Ribakova, Late Bloomers, MADteātris (Helsinki, Somija) un Dace Čaklā, Čir, Čir, Birmingemas Mazais teātris (Birmingema, Lielbritānija); Labākais aktieris – Inguss Priede, Čir, Čir, Birmingemas Mazais teātris (Birmingema, Lielbritānija).

PLATS izrādes DRAUGU ŽŪRIJAS (Velga Līce, Dace Umbraško, Līga Milta un Astra Kacena) vērtējumā:

Labākā izrāde – Evelīna Nieminena Late Bloomers, MADteātris (Helsinki, Somija), režisore Alise Polačenko; Labākā aktrise – Dace Čaklā, Čir, Čir, Birmingemas Mazais teātris (Birmingema, Lielbritānija), Labākais aktieris – Ivars Keišs, Čir, Čir, Birmingemas Mazais teātris (Birmingema, Lielbritānija). Specbalva par muzikāli dramaturģiskas dziesmu spēles materiāla jaunradi Miglā iesprostotie, Īrijas jauktais koris LA'IR un teātris Sliedes.

EKSPERTU vērtējumā PLATS dalībnieki saņem: Grand Prix – izrāde Miglas pilnas acis, kas tapusi pēc Tamāra Horihas Zerņas romāna Meitiņa motīviem, Bergenas latviešu amatierteātris LATiBergen (Bergena, Norvēģija), režisore Liāra Ozola; Zelts – Evelīna Nieminena Late Bloomers, MADteātris (Helsinki, Somija), režisore Alise Polačenko; Sudrabs – Hermanis Paukšs Čir, Čir, Birmingemas Mazais teātris (Birmingema, Lielbritānija), režisors Ingmārs Čaklais; Bronza – Sandra Bondarevska Miglā iesprostotie, Īrijas jauktais koris LA'IR (Dublina, Īrija) un Īrijas latviešu teātris Sliedes (Kildare, Īrija), režisore Sandra Bondarevska.

Labākā režija – Liāra Ozola, Miglas pilnas acis pēc Tamāra Horihas Zerņas romāna Meitiņa motīviem, Bergenas latviešu amatierteātris LATiBergen (Bergena, Norvēģija). Labākā aktrise – Agnese Jēgere, Pārvērtības, Stokholmas Atraktīvais Latviešu amatierteātris Sala (Stokholma, Zviedrija). Labākais aktieris – Inguss Priede, Čir, Čir, Birmingemas Mazais teātris (Birmingema, Lielbritānija); Labākā otrā plāna aktrise – Marija Ribakova, Late Bloomers, MADteātris (Helsinki, Somija); Labākais otrā plāna aktieris Raivo Karēlis, Edas zvaigžņu stunda, Rekjavikas latviešu teātris (Reikjavika, Islande). Labākā horeogrāfija – Digna Miščenko un Roberts Eglītis Miglā iesprostotie, Īrijas Jauktais koris LA'IR (Dublina, Īrija) un Īrijas latviešu teātris Sliedes (Kildare, Īrija). Labākā scenogrāfija – Liāra Ozola Miglas pilnas acis pēc Tamāras Horihas Zerņas romāna Meitiņa motīviem, Bergenas latviešu amatierteātris LATiBergen (Bergena, Norvēģija). Labākie tērpi – Late Bloomers, MADteātris (Helsinki, Somija). Labākais muzikālais noformējums – Rasa Stonkus un Signis Jaunzems Miglā iesprostotie, Īrijas Jauktais koris LA'IR (Dublina, Īrija) un Īrijas latviešu teātris Sliedes (Kildare, Īrija).

Specbalva par aktierisko atdevi un azartu, Rejs Kūnijs Glābjas, kas var, Austrālijas Latviešu teātris (Melburna, Austrālija), režisore Valda Rube, Ojāra Grestes video.

Ceturtās dienas solis

Gandarīti par paveikto, Latvijas vēstnieces Zviedrijā Ilzes Rūses aicināti, pirmdienas rītā devāmies uz vēstniecību Stokholmā. Paldies par sirsnīgo uzņemšanu un tik ļoti garšīgo svētku kliņģeri!

Un visu beidzot – šis pasākums nebūtu noticis bez mūsu atbalstītājiem Sabiedrības Integrācijas fonda (SIF), Kultūras ministrijas, PBLA Kultūras Fonda, Latvijas vēstniecības Zviedrijā, Zviedrijas latviešu apvienības, laikraksta Latvietis, Latvieši.com, Baltic-Ireland.ie un Latviešu Kultūras Centra Birmingemā. Pateicoties jums mēs izglītojamies, PLATS saime aug un kļūst arvien stiprāka. PALDIES!

PLATS (Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienība)
Dace Čaklā,
Projekta koordinatore



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com