Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„IERAUGI NEDZIRDĒTO! Dziesmu svētki.“

Jauniešu koris BALSIS turpina projektu BALSIS zīmju valodā

Laikraksts Latvietis Nr. 723, 2022. g. 19. okt.
Georgs Zujevs un Emīlija Rūta Ozoliņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

21. oktobrī Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē plkst. 20.00 notiks pirmais Jauniešu kora BALSIS koncerts, kurā ar sinhronu surdo tulkojumu skanēs daļa no 2023. gada Dziesmu un deju svētku Noslēguma koncerta Kopā Augšup un Koru lielkoncerta Tīrums. Dziesmas ceļš repertuārā iekļautajām dziesmām. Koncertā piedalās Jauniešu koris BALSIS, mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis, diriģenti Kamila Siliņa un Georgs Zujevs, koncertmeistare Ieva Dzērve un surdo tulce Elza Veismane.

XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem 2023. gadā ir īpaša nozīme, jo apritēs 150 gadi kopš šīs tradīcijas aizsākšanās. Svētki izcelsies arī ar to, ka līdzās Noslēguma koncertam, notiks arī Koru lielkoncerts. Koncerta norises vieta ir unikāla, jo jaunatvērtajā Mežaparka Lielajā estrādē tagad ir arī jauna koncertzāle. Tā ir nosaukta izcilo diriģentu Gido un Imanta Kokaru vārdā, kuru ietekme uz Dziesmu svētku un Latvijas koru kultūru ir jūtama arī šobrīd. Koncertā skanēs abu leģendāro diriģentu Mežaparka estrādē pēdējās diriģētās dziesmas – Imanta Manai dzimtenei un Gido – Svētī debesīs šo zemi.

Svētku repertuārs būs pieejams un uztverams arī cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, lai visus vienotu šajā latviešu nācijai nozīmīgajā notikumā. Turpmāk tiks organizēti koncerti visā Latvijā, īpaši pilsētās, kurās ir lielākais cilvēku ar dzirdes traucējumiem īpatsvars.

Diriģenta un surdo tulka viens no galvenajiem izteiksmes līdzekļiem ir rokas. Koncerta laikā surdo tulces un kora diriģenta žestu valoda tiks attēlota uz ekrāna, kas klātesošajiem ļaus ieraudzīt arī diriģenta darbu tuvplānā. Izmantojot ilgās ekspozīcijas tehnoloģijas, kinētikas un sensortehnikas piedāvātās iespējas, katrai Dziesmu svētku repertuāra dziesmai vēlāk tiks radīts unikāls vizuālais ietērps, mākslas darbs, kas būs veidots no surdo tulka un diriģenta žestiem dziesmas atskaņojuma laikā.

Koncerts tiek īstenots ar Rīgas domes līdzfinansējumu. Koncerts notiek, pateicoties Latvijas Nedzirdīgo savienībai, RKTMC Mazajai Ģildei un XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Latvijas Nacionālajam kultūras centram. Ieeja bez maksas.

Pirms koncerta, no plkst. 19.00, pirmoreiz uz lielā ekrāna būs skatāmas visas 2021. gadā projekta BALSIS zīmju valodā. IERAUGI NEDZIRDĒTO! ietvaros izveidotās kordziesmu vizualizācijas, kas pielāgotas cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem (saite: ej.uz/ierauginedzirdeto).

* * *

Jauniešu kora BALSIS plānotie koncerti:

18. novembris plkst. 21.00 RKTMC Mazā Ģilde Latvijas Republikas proklamēšanai veltīts koncerts, kurā skanēs Jauniešu korim BALSIS komponētā Andra Sējāna un Valta Pūces mūzika.

13. decembris plkst. 21.00 Rīgas Svētā Jāņa baznīca Andreja Eglīša un Lūcijas Garūtas kantāte Dievs, Tava zeme deg!

Georgs Zujevs un Emīlija Rūta Ozoliņa



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com