Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Pagātne vai tagadne“

Ņujorkas Baltijas filmu festivāls (NYBFF) atgriežas

Laikraksts Latvietis Nr. 723, 2022. g. 19. okt.
Daris Dēliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ņujorkas Baltijas filmu festivāls (NYBFF) atgriežas jau piekto gadu šogad novembrī Skandināvu centrā (Scandinavia House), Ņujorkā. Festivāls notiks hibrīda formātā, piedāvājot jaunākās filmas no Latvija, Igaunijas un Lietuvas. Klātienes seansi notiks no 2. līdz 6. novembrim, un tad turpināsies tiešsaistes platformā līdz 13. novembrim. Tiešsaistes seansi ir pieejams visiem skatītajiem ASV.

Festivāla dibinātājs Daris Dēliņš stāsta: „Šogad festivāla programmā ir 15 filmas, to skaitā 10 spēlfilmas un 5 dokumentālas filmas, no kurām 8 ir Ziemeļamerikas pirmizrādes, viena ASV pirmizrāde un viena – NY pirmizrāde. Festivāls ir pagodināts ielūgt gandrīz visu filmu režisorus uz festivālu, lai tie varētu piedalīties seansos un pēc izrādes diskusijās.”

Festivāls sākās trešdien 2. novembrī ar Signes Baumanes jaunāko animācijas filmu Mans laulības projekts (My Love Affair with Marriage, 2022, Latvija/ASV/Luksemburga). Filmā režisore atskatās uz savu pieredzi ar laulību, atdarinot savus piedzīvojumu caur Zeldu. Filma guva žūrijas balvu šī gada Annecy International Animated Film Festival. Pēc izrādes sekos festivāla atklāšanas pieņemšana, kuras galvenais sponsors šogad ir Latvija, to skaitā Latvijas patstāvīgā pārstāvniecība pie ANO, Ņujorkā, LIAA un Latvijas uzņēmums ASV Edhard Corporation. Festivāla atklāšanas vakarā piedalīsies filmu režisori no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, kopā ar nacionālo kino centru vadītājiem, tai skaitā Ditu Rietumu no NKC.

Signes Baumanes filma atspoguļo šī gada festivāla tēmu – Pagātne vai tagadne, kas atsaucās uz spilgto emocionālu reakciju, kas izcēlās Baltijas valstīs (un citur) pēc Krievijas federācijas iebrukuma Ukrainā.

Jūle Rozīte, festivāla galvenā kuratore: „Kad sākās karš, Austrumeiropas iedzīvotāji un daudzi no mums visā pasaulē piedzīvoja disonansi, redzot acu priekšā pagātni un tagadni vienlaicīgi. Pēkšņi ģimenes traumas un kolektīvās atmiņas atdzima, jo pārmantotie okupācijas stāsti, kurus mēs esam dzirdējuši bērnībā, notika no jauna mūsdienu Ukrainā. Mums vienlaikus jāatceras sava pagātne un jāpārvar tā, jāsvin tagadne un jāraugās nākotnē. Šeit var palīdzēt kultūra. Baltijas valstu kino var atgādināt par to, kas bija, kalpot kā brīdinājums, vai arī iedvest cerību.“

Festivāla programmā ir iekļautas vēl 5 filmas no Latvijas, tā skaitā: Tizlenes (Lame-os, rež. Marta Elīna Martinsone, Latvija/Čehija, 2021); Māsas (Sisters, rež. Linda Olte, Latvija/Itālija/Čehija, 2022), Homo Sovieticus (Homo Sovieticus, rež. Ivo Briedis, Latvija/Lietuva/Čehija, 2021), Akmeņi manās kabatās (Rocks in My Pockets, rež. Signe Baumane. ASV/Latvija 2014) un Spiegs, kurš mans tēvs (My Father the Spy, rež. Jaak Klimi & Gints Grūbe, Latvija/Vācija/Čehija/Igaunija, 2019). Citas filmas, kurām Latvija ir kopproducents ir The Sleeping Beast (Igaunija/Latvija), un Songs for a Fox (Lietuva/Latvija/Igaunija).

Festivāla tēma Pagātne un tagadne atkārtojas daudzās vietās festivāla programmā un it īpaši ir klātesoša filmas Mariupolis 2 (Lietuva/Vācija/Francija, 2022) ASV pirmizrāde. Dokumentālā filma dod saistošu ieskatu Krievijas šīgada brutālā okupācijā pilsētā Mariupolē. Filmas režisors, lietuvietis Mantas Kvedaravičius, filmēšanas laikā tika sagūstīts un zaudēja savu dzīvību.

Filmas izrādes notiek Skandināvu centra kino zālē no 2. līdz 6. novembrim. Tie, kas nevar piedalīties klātienē, var filmas programmu baudīt tiešsaistes platformā no 4. līdz 13. novembrim.

Biļetes var iegādāties mājas lapā: www.balticfilmfestival.com, kur arī var uzzināt vairāk par šī gada programmu, kā arī sekot festivālam Facebook un Instagram portālos.

Par NYBFF

Dibināts 2018. gadā, Ņujorkas Baltijas filmu festivāls ir lielākais Baltijas filmu festivāls ASV un vienīgais Baltijas filmu festivāls ārpus Eiropas, ko kopā atbalsta Latvijas, Igaunijas un Lietuvas nacionālie kino centri.

NYBFF arī finansiāli atbalsta ALA, PBLA Kultūras fonds, Latvijas vēstniecība ASV, Latvijas patstāvīga pārstāvniecība ANO, Latvijas godu konsulāts Vermontā un Latvijas uzņēmums ASV Edhard Corporation, kopā ar Lietuvas ģenerālkonsulāts Ņujorkā, Igaunijas ģenerālkonsulāts Ņujorkā, Igaunijas Amerikas nacionāla apvienība, Igaunijas Kultūras ministrija, Lietuvas fonds ASV, Skandināvu centrs, Amerikas Skandināvu fonds, un Sondra Litvaitytė.

Daris Dēliņš,
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com