Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Panākumi komponistei Ellai Mačēnai

Pirmatskaņojumi Sidnejas Operas koncertzālē

Laikraksts Latvietis Nr. 726, 2022. g. 9. nov.
Ilze Nāgela -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ella Mačēna. FOTO Ojārs Greste.

Jaunākais no Ellas panākumiem ir viņas jaunais skaņdarbs Release, kuru pirmo reizi atskaņos Sidnejas Simfoniskais orķestris šī gada 9., 11. un 12. novembrī. Ellas darbs ir viens no 50, ko orķestris pasūtīja 2020. gadā 50 Austrālijas komponistiem projektā, kas saucas 50 Fanfares. Izraudzīto komponistu skaitā ir gan labi pazīstami, kā arī jauni komponisti, kuru darbus orķestris nav spēlējis. Ellas darbu atbalstīja Kristīne Bišopa (Christine Bishop).

Pirmatskaņojums notiks trijos koncertos, trešdien, 8. novembrī, piektdien, 11. novembrī un sestdien, 12. novembrī plkst. 20.00 Sidnejas Operas koncertzālē, diriģentes Simonas Jangas (Simone Young) vadībā. Koncerta programmā atskaņos arī Brāmsa Pirmo simfoniju un Bēthovena vijoļkoncertu (vijoles solists Džeims Ehnes (James Ehnes).

Otrs panākums Ellai ir, ka viņas kompozīcija Telpa starp zvaigznēm (The space between stars) ir iekļauta Publikas izvēles (People's Choice) koncerta sarakstā, no kura Sidnejas Simfoniskais orķestris izvēlēsies programmu. Kad Sidnejas Simfoniskā orķestra galvenā diriģente Simone Janga sāka apkopot sešas kategorijas nākamā mēneša People's Choice koncertiem, mūzikas pasaule ar aizturētu elpu gaidīja, kuri vietējie mākslinieki tiks iekļauti? Janga piedāvāja Austrālijas komponistiem veltītu kategoriju, kurā iekļauti Breta Dīna, Pegija Glanvila-Hiksa, Stjuarta Grīnbauma, Holijas Herisones, Metjū Hindsona, Elēnas Kats-Černinas, Greima Kēna, Ellas Mačēnas, Pītera Skultorpa un Kārļa Vīna darbi. Ella par šiem koncertiem saka: „Koncepcija ir izcila! Tagad ir grūti noticēt, ka mēs to visu laiku neesam darījuši. Tas ir atšķirīgs veids, kā svinēt vienam otru, un cits veids, kā sanākt kopā kā kopienai. Tā ir fantastiska Simonas Jangas iniciatīva, un es ceru, ka šis ir pirmais no daudziem People's Choice koncertiem, kas gaidāmi!“

Publika var balsot par darbiem vairākās kategorijās, kurus viņi vēlas dzirdēt. Varat atbalstīt Ellas kompozīciju, balsojot austrāliešu komponistu kategorijā vietnē: (https://www.sydneysymphony.com/concerts-tickets/whats-on/peoples-choice-voting)

Publikas izvēlētie darbi tiks atskaņoti koncertos 17., 18. un 19. novembrī Sidnejas Operas koncertzālē.

Ilze Nāgela
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com