Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Saules Svētki“

Kultūras dienu Līdzekļu vākšanas koncerts

Laikraksts Latvietis Nr. 727, 2022. g. 18. nov.
Gunta Eglīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Tautas dejo kopas „Ritenītis“ dejotāji kori „Daina“ un „Veseris“ pavadījumā. FOTO Dāvids Zemdegs.

Sestdien, 29. oktobra, drēgnā un lietainā pēcpusdienā liels apmeklētāju skaits izbaudīja krāšņu un jautru koncertu, kas radīja ieskaņu par to, ko varam sagaidīt Kora un Tautas deju uzvedumos nākamajās Kultūras dienās. Publikas siltā atsauksme liecināja, ka tās gaidām ar nepacietību. Bija patīkami redzēt ne tikai parastās sejas, bet arī jauniešus, kam bija līdzi austrāliešu draugi, kas ar interesi un prieku iepazinās ar šāda veida latviešu kultūru, kas nav daļa no viņu ikdienas.

Programma ritēja raiti, tautas dejām mijoties ar kora priekšnesumiem. Sēdvietu iekārtojums atļāva visiem labi redzēt ne tikai dziedātājus, bet arī dejotājus.

Bagātajā programmā bija liela dažādība kā ansambļu, tā žanru ziņā. Dzirdējām dziesmas no klasiskā repertuāra, tautas dziesmas, populāras un iemīļotas dziesmas un arī starptautiski iecienītā mūsdienu komponista Ērika Ešenvalda darbu.

Uzvedumā piedalījās tautas deju grupas Ritenītis, Jūrmalnieki un Piektais Ritenis un kori Daina, Veseris un jauns sievu ansamblis Serenādes. Dziedātājiem bija sevišķi smaga pēcpusdiena, jo tie arī pavadīja deju grupas.

Skaļie aplausi pēc katra priekšnesuma liecināja, cik lielā mērā visa programma iepriecināja apmeklētājus, bet būtu jāizceļ daži sevišķi skaisti brīži. Veseris aizkustināja klausītājus ar dziļi izjusto Bruno Skultes Aijā un enerģisko Valtera Kaminska Mūžu mūžos būs dziesma. Skaidrā dikcija atļāva saprast tekstu, kas koriem reizēm izzūd. Mārtiņa Brauna Saule, Pērkons, Daugava, Dainas un Vesera izpildījumā, kā vienmēr, sajūsmoja klausītājus. Sievu ansamblis Serenādes iespaidoja ar latgaliešu tautas dziesmu Rūtoj saule.

Ritenītis un Jūrmalnieki pārliecinoši attēloja salu Ziemas dejā (aukstais laiks noteikti palīdzēja), un visiem ļoti patika deja Lec, saulīte! Piektais Ritenis ar lielu precizitāti nodejoja sarežģītas dejas Balubauskas četrupāru deja un Šķiratiesi zosu pulki, ko publika ļoti atzinīgi novērtēja.

Koncerta noslēgumā atklāja AL59. KD simbolu, kas izraudzīts no dizainiem, ko konkursam iesnieguši mākslinieki no Austrālijas, Vācijas, Zviedrijas un Latvijas. Uzvarētāja ir Elīna Poikāne, kuras dizains ir bāzēts uz saktas motīvu. Īsā video Elīna stāstīja, ka logo ietver sauli, kas tuvina, vieno un silda cilvēkus. Skaista doma, veiksmīgi atdarināta.

Liels paldies dziedātājiem un dejotājiem un galvenai koncerta rīkotājai Lārai Brennerei, ansambļu vadītājiem Mārai Rumpei, Sandrai un Robertam Birzēm, Edgaram Vēgneram, Ingrīdai Eimanei un gaismas un skaņu meistaram Jānim Kārkliņam, kā arī KD organizētājiem Susanai un Pēterim Dārziņiem.

Koncertam sekoja raits saviesīgais vakars.

Gunta Eglīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com