Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Civilā aizsardzība

Laikraksts Latvietis Nr. 728, 2022. g. 24. nov.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Valsts svētkos redzējām iespaidīgu militāro parādi. Redzējām karavīrus no sabiedroto valstīm, arī no Ukrainas. Redzējām dažādu militāro tehniku. Arī bija ievērojams skaits sieviešu militāros formas tērpos.

Vēl gada sākumā Krievijas televīzijā rādījā scenāriju iespējamam uzbrukumam Baltijas valstīm. Svarīgs ir Suvalku koridors – 80 kilometru gara Polijas un Lietuvas robeža, kura stiepjas no Krievijas Kaļiņingradas apgabala līdz Baltkrievijai. Tas būtu vienīgais zemes ceļš, pa kuru vest militāro palīdzību Baltijas valstīm. Un arī vienīgais zemes ceļš, pa kuru varētu bēgt no Baltijas valstīm.

Ukrainas karš, protams, ir visu mainījis. Krievijas militārie spēki ir nopietni pavājināti, un tās iespējas veikt uzbrukumu ar parastiem ieročiem ir daudz zemākas nekā jebkad. Tomēr terorista valsts Krievija ir neprognozējama, un, diemžēl, mums visu laiku jābūt augstākā gatavībā. Tas pats attiecas uz kodolieročiem. Loģika nosaka, ka tos nelietotu, bet loģika nav Krievijas īpašība.

Genocīds Ukrainai liek mums nopietnāk domāt pa civilo aizsardzību. Tas ir plašs darbalauks, bet, diemžēl, nav redzēta sevišķa darbība par šo tēmu. Jau 1937. gada martā – vairāk nekā divus gadus pirms Otrā pasaules kara sākuma – Valdības Vēstnesī bija publicēts valdības rīkojums: „Instrukcija patvertņu ierīkošanai dzīvojamās ēkās aizsardzībai pret uzbrukumiem no gaisa“.* Tur ir ļoti detalizēti aprakstītas visas prasības.

Tā laika Iekšlietu ministrijas ēkā, tagadējā „Stūra mājā“ izbūvēja bumbu un gāzu patvertni. Šī patvertne vēl pastāv „Stūra mājas“ pagrabā zem ieejas no Brīvības ielas, kopā ar vēl divām 1950os gados izveidotām bumbu patvertnēm.

Laikrakstā „Brīvā zeme“ rakstīts: „Iekšlietu ministrijas namā, Brīvības ielā Nr. 37-39, izbūvētā bumbu un gāzu drošā patvertnē namsaimniekiem ministrijas nama pasivās gaisa aizsardzības pārzinis I. Strupe otrdienās un piektdienās no plkst. 3-4 p. p. paskaidros patvertnes iekārtu, jo tā noder par paraugu bumbu un gāzu drošo patvertņu izbūvei un ierīkošanai visos Rīgas namos. Šajā laikā patvertni var apskatīt arī rīdzinieki, kurus interesē jaunākie paņēmieni iedzīvotāju nodrošināšanai no varbūtējām gaisa uzbrukuma briesmām.“**

Kā ir paredzēts mūs šodien aizsargāt no tādiem uzbrukumiem, kādi tagad notiek Ukrainā?

GN

* Valdības Vēstnesis, Nr.67 (23.03.1937)
** Brīvā Zeme, Nr.243 (25.10.1938)



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com