Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


PBLA priekšsēdis un diasporas vēstniece

Tiekas ar tautiešiem Birmingemā

Laikraksts Latvietis Nr. 728, 2022. g. 24. nov.
Dace Čaklā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
PBLA

PBLA

Priekšā, no kreisās Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele. Aizmugurē no kreisās: PBLA priekšsēdis Pēteris Blumbergs, izpilddirektors Raits Eglītis, Ingmārs Čaklais.

Lai satiktos, pārrunātu aktualitātes un iepazītos ar diasporu organizācijām Anglijas vidienē, Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) un Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvji ciemojās Birmingemā. Sestdienas, 29. oktobra, pēcpusdienā viesus sagaidīja vairāku diasporas organizāciju no Birmingemas, Pīterboro, Mansfīldas, Nūnitonas un Volverhamptonas vadītāji un pārstāvji. Visi kopā devās nelielā ekskursijā pa Birmingemu, pēc tam neformālā gaisotnē apsprieda diasporas organizāciju situāciju un izaicinājumus dažādās jomās, kā arī labākas sadarbības iespējas un citas aktualitātes.

Pasaules Brīvo latviešu apvienības priekšsēdis Pēteris Blumbergs, izpilddirektors Raits Eglītis, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele un Latvijas Republikas Vēstniecības Apvienotajā karalistē trešais sekretārs Artūrs Saburovs savu vizīti Birmingemā bija mērķtiecīgi plānojuši tā, lai klātienē iepazītos un satiktu ne tikai birmingemiešus, bet arī citu diasporas organizāciju pārstāvjus no dažādām nozarēm.

Šajā reizē uz aicinājuma atsaucās mājinieki Dace un Ingmārs Čaklie, kas tikšanās laikā pārstāvēja vairākas Birmingemā mājvietu radušas organizācijas: Latviešu Kultūras centru Birmingemā, Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienību (PLATS), Lielbritānijas Novusa federāciju, Birmingemas Mazo teātri, Birmingemas Novusa klubu un Vidusanglijas grāmatu draugu klubu, kā arī Londonā darbojošos latviešu teātri Trepes un Lielbritānijas Politisko diskusiju klubu. Tāpat uz tikšanos bija ieradusies arī Iveta Sūna no Pītereboro, kas ir Latvian Community Association in the UK vadītāja. Viņa nesa arī sveicienus no kolēģes Ineses Asermanes, kas Pīterboro aktīvi darbojas Peterborough latviešu skoliņā Pūcītes akadēmija, vada deju kolektīvus Rakstā un senjoru deju kolektīvu Virpulis, kā arī atbalsta līnijdeju kopu Mirāža. Savukārt, no Mansfīldas bija atbraukusi Liene Feldmane, kas vada latviešu skoliņu ar nosaukumu Mansfield bērnu un jauniešu studija Varavīksne, un ir Mansfield Teātra trupas Klēts vadītāja un režisore, kā arī dueta Liene&Helmuts un kamerkora Novadi dalībniece. Ilona Pavārniece pārstāvēja Latviešu sestdienas skoliņu Burtnieki Volverhamptonā, kur ilgāku laiku darbojas kā skolotāja. Anglijas vidienes mūziķus pārstāvēja Klāvs Freimanis, kurš sācis savas solo dziedātāja gaitas un kopā ar Birmingemas mūziķiem koncertos iesilda viesus no Latvijas, bet viņam ir arī iepriekšēja pieredze gan dejojot diasporas deju kolektīvos, gan dziedot koros.

Neformālās sarunās aktīvi tika iezīmētas perspektīvas par labāku lokālo un mazo diasporas organizāciju sadarbības iespējām gan ar Ārlietu ministriju, gan arī ar diasporas lielajām pārstāvības organizācijām pasaulē. Protams, lielākoties tika runāts arī par to, kā latvieši jūtas Apvienotajā Karalistē, par nesen notikušajiem diasporas pasākumiem Anglijā un par to, kā tautiešos vairot kopības sajūtu, lai latviskie pasākumi tiktu kuplāk apmeklēti. Visi bija vienisprātis, ka liela nozīme kopības uzturēšanai ir latviešu skolām, kurām būtu jākļūst par tādu kā aktivitāšu centru.

Daudz tika spriests par diasporas kultūras pasākumu kvalitāti un kā diasporā radītās kultūras vērtības vairāk atbalstīt un popularizēt mītnes vietās, citur diasporā un Latvijā. Diasporas organizāciju pārstāvji arī uzsvēra, ka gan Ārlietu ministrijai, gan arī citām diasporas lielajām pārstāvniecības organizācijām ļoti svarīgi ir uzturēt ciešus un regulārus kontaktus ar tā saucamajām mazajām organizācijām uz vietām. Dzīve visā pasaulē ir ļoti dinamiska, operatīva un regulāra komunikācija ir ļoti svarīga, tāpēc visi tic, ka šīs tikšanās rezultātā ir izveidojušies jauni kontakti, kas nesīs jau drīzus rezultātus dažādās jomās.

Latviešu Kultūras centrs Birmingemā ir bezpeļņas labdarības organizācija, kas saglabā, uztur, attīsta un veicina latviešu kultūru Lielbritānijā un pasaulē.

Vairāk informācija: https://www.facebook.com/LatviesuKulturascentrs un www.kulturascentrs.com.

Dace Čaklā,
Latviešu Kultūras centrs Birmingemā Projektu koordinatore
2022. gada 31. oktobrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com