Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Karavīru diena

Lāčplēšu atceres sarīkojums Adelaidē

Laikraksts Latvietis Nr. 728, 2022. g. 24. nov.
Astra Kronīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Valdis Jaudzems saņem DVCV Atzinības rakstu un zelta nozīmi. FOTO Agris Ezeriņš.

Koklētāju ansamblis „Ausma“. FOTO Astra Kronīte.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas valsts armijas uzvarai pār Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Šajā datumā Rietumu pasaule atzīmē 1918. gada 11. novembri – dienu, kad beidzās Pirmais pasaules karš, kad tika parakstīts miera līgums. Katru gadu šeit, Austrālijā, 11. stundā, 11. dienā 11. mēnesī lielākā tiesa tautas notur klusuma brīdi, pieminot šo notikumu. Kā mēs zinām, pēc Latvijas Republikas proklamēšanas, cīņa vēl turpinājās Latvijas teritorijā līdz 1920. gada 11. augustam. Šajās sīvās cīņās dzima Lāčplēši un Lāčplēša ordenis.

Kopš tā laika ir bijuši vairāki kari, konflikti un misijas, kuros latviešu karavīram ir bijis jācīnās, aizstāvot ne tikai savu tēvu zemi, bet arī brīvības pamatvērtību citās zemēs. Atceroties visus šos kareivjus, visus šos Lāčplēšus un viņu upurēšanos, Daugavas Vanagi katru gadu rīko Lāčplēša dienas atceres sarīkojumu, lai godinātu ne tikai Latvijas brīvības cīnītājus, bet visus latviešu bruņoto spēku kareivjus.

Šogad, ļoti vētraini lietainajā sestdienas pēcpusdienā, Daugavas Vanagu namā ieradās apmēram 50 tautieši. Pēc svinīgas nodaļas karogu ienešanas, visi vienojās, dziedot Latvijas valsts himnu. Sekoja diakona Dr. Ivara Ozola teiktie dievvārdi un nodaļas priekšsēdes referāts par latviešu valsts pamatvērtībām. Referātā Ilga Vēvere uzsvēra latviešu valodu kā izšķirošāko valsts pamatvērtību. Nekur citur pasaulē tādas nav. Ja nebūs latviešu valodas, nebūs nekā cita, kas definēs Latviju kā īpatnēju teritoriju ar savām īpašām tiesībām pastāvēt kā neatkarīgai valstij.

Ļoti aizkustinošs arī bija „Čikāgas piecīšu“ Youtube klips, kurā dziesmā Par mani, draudziņ' nebēdā, apdzied Brīvības pieminekli, kurš lepni stāv ielas vidū un novēro vēsturiskos notikumus ap sevi.

Par mani, draudziņ', nebēdā, mani cēla varoņcilts,
Man pamatā ir laukakmens, un tēvu zemes smilts...
Trīs zvaigznes, kas virs galvas mirdz,
Tās mani sasildīs.

Nevaram aizmirst, ka brīvība nav pati par sevi pieņemama – tā ir jālolo un jāaizstāv.

Pirms starpbrīža tika pasniegti apbalvojumi. Šogad augstāko apbalvojumu – DVCV zelta nozīmi saņēma ilggadējais nodaļas biedrs un revīzijas komisijas loceklis Valdis Jaudzems, bet Vendija Laurija (Wendy Lawrie), čaklā Vanadžu saiminiece, saņēma DVAV Atzinības rakstu.

Koncerta daļu uzsāka koklētāju ansamblis Ausma. Ansamblis, Lilitas Daenkes vadībā, atstāja ļoti labu iespaidu, gan ar izskatu, gan arī ar savu saliedēto muzikālo sniegumu. Sekoja daži klipi par Latvijas bruņoto spēku moderno tehniku, īpaši Somijā ražoto bruņumašīnu Patria 6x6 un apvidus auto prototipu VR-1 FOX.

Koncerta daļu noslēdza nodaļas vīru koris Daugava, sniedzot trīs brašas karavīru dziesmas: Kur Gauja plūst, Es kara'i aiziedamis un 15. Divīzijas dziesmu. Šoreiz kori diriģēja Astra Kronīte. Sarīkojuma oficiālā daļa beidzās ar kopīgi nodziedāto Daugavas Vanagu himnu un nodaļas karoga iznešanu.

Sekoja Vanadžu sagatavotais cienasts un saviesīga pēcpusdiena.

Daugavas Vanagi, sasauksimies!

Astra Kronīte
Laikrakstam „Latvietis“
2022. g. 15. novembrī.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com