Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valsts svētki nav tikai 18. novembris

Svinības Sidnejā

Laikraksts Latvietis Nr. 728, 2022. g. 24. nov.
Jānis Čečiņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
SidnejasLatviesuBiedriba

Sidnejas Latviešu biedrības priekšsēdis Jānis Čečiņš uzrunā klātesošos. FOTO Ojārs Greste.

Kopkoris diriģentes Māras Marnauzas vadībā. FOTO Jānis Čečiņš.

Sidnejas Latviešu vīru koris. FOTO Ilze Nāgela.

Koris BALTA diriģentes Māras Marnauzas vadībā. FOTO Andris Kariks.

Sidnejas Latviešu nama 18.novembra svētku skatuves noformējums. Autors Andris Kariks. FOTO Andris Kariks.

Daudziem pienāk novembra vidus, un tad tie sāk domāt par iešanu, vai neiešanu uz Latviešu namiem, lai kopā ar citiem 18. novembrī atzīmētu Latvijas Valsts svētkus. Bet tiem, kas sabiedrībā iesaistās vairāk, Valsts svētki, tāpat kā Lieldienas vai Ziemassvētki, ilgst daudz ilgāk nekā vienu vai divas dienas. Gatavošanās svētkiem notiek jau visu nedēļu, visu mēnesi, pat vairākus mēnešus uz priekšu.

Šogad Valsts svētkus Sidnejā kuplināja Latvijas Universitātes sieviešu koris BALTA, kā arī abi Sidnejas kori – Vīru koris un Skanda. BALTAI šis brauciens bija atlikts no 2020. gada, kad Covid dēļ netika uz AL58. Kultūras dienām. Toties Sidnejas kori, pārcietuši visas Covid likstas, dziesmas aktam jau sāka mācīties neilgi pēc Jāņiem.

BALTA ielido Sidnejā 9. novembrī, un varētu teikt, ka svētki ir sākušies! Jau 13. novembrī notiek visu koru kopmēģinājums, 15. – otrs.

Zālē sievas un vīri kar Latvijas karogus. Vēl lielāki karogi un lielum liela Lielvārdes josta tiek kārti skatuvē. Nākamajās dienās notiek tehniskie mēģinājumi gan aktam, gan tiešraidei internetā. Dāmas pa nama un pa māju virtuvēm gatavo pīrāgus un dzeltenmaizi. ar ko cienāt viesus. Dienu pirms akta pienāk ziņa – svētku runātāju, ģenerālleitnantu Raimondu Graubi noķēris Covids. Braukt uz Sidneju nevarēs! Slimība nopietna, bet laimīgā kārtā ne tik, ka viņš nespēj ierakstīt savu runu. Milzīgs paldies viņam par to!

Svētku diena klāt, vēlā pēcpusdienā Latviešu namā sarodas visi kori beidzamajiem mēģinājumiem, programmas nodrukātas, kafejnīca darbojas, ļaudis jau nāk, un akts var sākties!

Pēc karoga ienešanas Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams uzrunā tautu un aicina dziedāt Dievs, svētī Latviju! Latvijas Valsts prezidenta un LAAJ priekšsēdes apsveikumiem seko Raimonda Graubes ierakstītā runa un apbalvojumi un, visu beidzot – kori.

Kā pirmais tautas priekšā stājas Sidnejas Latviešu vīru koris, tad, ilgi gaidītā BALTA, kurai drīz vien pievienojas Skandas sievas un tad Vīru kora vīri. Publikas priekšā stāv un dzied varens jauktais koris Dziesmu Svētku virsdiriģentes Māras Marnauzas vadībā. Kā skanēja? Lemjiet paši. Visu aktu un koncertu var noskatīties Sidnejas Latviešu biedrības mājas lapā: https://slb.org.au

Pēc karoga iznešanas tikpat kā neviens negribēja iet mājās, jo ir taču svētki! Labs darbs padarīts, dāmas sarūpējušas cienastu, biedrība vīnu – pēc pāris stundām klātesošajiem, koristu vadītiem, rodas vēlme vēl uzdziedāt.

Vēl nākamajā dienā darbojas pārvietojamā pasu stacija, un svētdienā notiek BALTAs patstāvīgais koncerts. Jā, Valsts svētki Sidnejā tiešām nebija tikai vienu dienu vien!

Jānis Čečiņš,
SLB priekšsēdis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com