Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valsts svētku norise Kanberā

Piedalās koris BALTA

Laikraksts Latvietis Nr. 729, 2022. g. 2. dec.
Juris Jakovics -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Vēstnieks Marģers Krams, koris BALTA ar vēstniecības pārstāvjiem un citiem. FOTO Pēteris Grigulis.

Pasākuma veicinātājas. No kreisās: Vineta Freimane, Iveta Leitase, Ilze Lapsa-Beilsa (Bales), Sanita Lūka. FOTO Pēteris Grigulis.

Šī gada 17. novembrī Kanberas poļu kluba White Eagle telpās, Latvijas Republikas vēstniecība Austrālijā un Kanberas latviešu biedrība (KLB) kopā rīkoja Latvijas Valsts proklamēšanas svinības un sekojošo slavenā Latvijas universitātes kora BALTA koncertu, diriģentes prof. Māras Marnauzas vadībā, Ilonas Brūveres izkārtojumā.

Vēlu uzzinājām, ka sagaidītais uzrunas sniedzējs ģenerālleitnants Raimonds Graube, bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris, saslimis ar Covid-19 vīrusu. Steigšus mūsu Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams, ar Raita Freimaņa palīdzību, sagatavoja video ierakstu, ko rādīt mūsu sarīkojumā.

Valsts svētki norisēja latviski, bet sekojošo BALTA koncertu paplašināja austrāliešu un cittautiešu publika, kurā piedalījās arī cittautiešu vēstnieki. Tie bija Lietuvas vēstnieks Austrālijā Darius Degutis, Īrijas vēstnieks Austrālijā Tims Movs (Tim Mawe), kurš pārcelsies uz Latviju un būs tur vēstnieks, un Polijas vēstniece Austrālijā Agata Utnicka, Chargé d'Affaires ad interim.

Svinības ievadīja ar Latvijas valsts prezidenta Egila Levica video uzrunu un visu klātesošo Latvijas himnas nodziedāšanu, Ivetas Leitases vadīto, tautas tērpu izdaiļoto, Kanberas latviešu skolas audzēkņu pavadījumā, ar Raiti Freimani pie klavierēm. Cik mums gāja pie sirds, skolas bērnu pulka glītā, zinīgā, sirsnīgā piedalīšanās!

Klātesošos sveicis Juris Jakovics, KLB valdes priekšsēdis un LAAJ vicepriekšsēdis Kanberā, īsumā pieminēja ne tikvien Latvijas panākumus, bet arī Ukrainas skumjo stāvokli Krievijas uzbrukuma un turpinošā kara žokļos.

Latvijas Republikas vēstnieks Austrālijā un Jaunzēlandē Marģers Krams, teica runu, atgādinot par Latvijas un latviešu katram jūtami apdraudēto stāvokli, kurā Latvija izpalīdz Ukrainai jau no paša kara sākuma, sagādājot ieročus, uzņemot bēgļus un to atbalstot cik iespējams. Latvijas iekļaušanās NATO aizsardzības jomā esot šajos apstākļos ļoti vērtīga.

Sekoja ģenerāļa Raimonda Graubes svētku runas video ieraksts ar dziļi izklāstošiem, detalizētiem diapozitīvu attēliem ne tikvien skaidrojot Ukrainas nozīmi Eiropas un NATO ietvaros Krievijas sarūkošo uzbrukumu atvairot, bet arī Latvijas militārās aizsardzības un gatavības stāvokli ikkatrā gadījumā. Stāstījums lika manīt, ka Latvija ir gatava, ar savu bruņoto spēku un NATO militāro izpalīdzību un klātieni Baltijā atspēkot iespējamus uzbrukumus. Zemessardzes nozīme arī esot nepārprotami nozīmīga Latvijas aizsardzībai.

Apbalvojumi

PBLA KF Atzinības rakstu par izcilu darbu ilggadēji strādājot Austrālijas latviešu jaunatnes izglītības laukā saņēma Iveta Leitase.

LAAJ Atzinības rakstu Kanberas tautas deju grupas Sprigulītis vadītājam Tomasam Volšam (Walsh) piešķīra par neatlaidīgu un pašaizliedzīgu darbu latviešu kultūras popularizēšanā un tautas dejas tradīcijas saglabāšanā.

Svētku svinīgo daļu pabeidza, nodziedot Augstu laim' un prieku Latvijai un uzaicinot skolas bērnus nopūst kliņģerim svecītes un izdalīt kliņģeri, turpinot ar aicinājumu klātesošiem pie galdā klātām uzkodām un šampānieti pie bāra.

Kora BALTA koncerts

Uz kora BALTA koncertu pienāca klāt cittautieši. Koris sastājās uz podestiem un svinīgā klusuma brīdī Māra Marnauza uzsāka diriģēt pirmo dziesmu. Kā svētlaimīga plūsma kora dzidrās skaņas pārņēma klausītājus. Dziesma pēc dziesmas katru saistīja, katru iekļāva skaņu pasaules brīnumainajā ainā. Atšķiras latviešu tautas dziesmas no spāņu un citu valodu dziesmām ar kustībām un izjūtu. Uzzinājām, ka ar nodziedātām trīs spāņu valodas dziesmām koris BALTA ieņēmis otro vietu Spānijā konkursā, pārvarot daudzu spāņu koru censoņu.

Atvadām

Publika ar sajūsmu aplaudēja korim un diriģentei. Vēl ilgi klausītāji jūsmoja par kora dalībniekiem un iespēju viņiem parādīt Kanberas sevišķās atrakcijas un ķengurus, kuri mūsu pilsētas apkārtnē netrūkst. Tas, ka ar prieku un viegli Kanberas latvieši un pāris ieinteresētu austrāliešu sagādāja naktsmājas 22 Latvijas kora dalībniecēm, daži no kuriem sūrojās, ka viesi nepalika ilgāk, norāda, cik tiešām mīļi un atklāti kanberieši iejutās pasākuma atbalstīšanā.

Neskaitot lielo kori, kopā sanāca ap simts skatītāju un klausītāju. Zāle bija pilna līdz plīšanai. Kanberas apstākļos, klātesošo skaits bija pārsteidzoši prāvs. Lielā saistība saskatāma skolas un tautas deju grupas uzplaukšanā, kā arī Latvijas vēstniecības līdzdalībā pie ikkatras iespējas.

Juris Jakovics
Laikrakstam „Latvietis“
2022. g. 21. novembrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com