Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Mūsu ienaidnieka ienaidnieks?

Laikraksts Latvietis Nr. 730, 2022. g. 9. dec.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Vai ir tāda lieta kā „labs“ krievs'? Šāds jautājums sevišķi aktualizējās ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu apturēt TV kanāla Doždj (Дождь) darbību Latvijā, anulējot tās licenci.

Doždj (krieviski „Lietus“) ir starptautiski pazīstams kā TV Rain, un ir pieskaitāms pie Krievijas opozīcijas medijiem. Kad tās darbība Krievijā tika apgrūtināta, tad tā pārcēlās uz Latviju, saņēma licenci no NEPLP, un atsāka raidīt ar šā gada 18. jūliju. Raidījumi notiek sadarbībā ar Latvijas mediju grupu TV3 Group, kā arī savā tīmekļa vietnē un YouTube kanālā.

Darbojoties Latvijā, Doždj bija solījis nodrošināt valodas celiņu latviešu valodā, bet solījuma nepildīšanas dēļ saņēma 4000 eiro sodu. Nedaudz vēlāk saņēma 10 000 eiro sodu par okupētās Krimas iezīmēšanu kartē kā Krievijas teritoriju un Krievijas armijas nosaukšanu par „mūsu armiju“.

Un tad 1. decembrī raidījuma „Šeit un tagad“ vadītājs Aleksejs Korosteļevs, runājot par mobilizēto Krievijas armijas karavīru apstākļiem frontē teica: „Mēs ceram, ka daudziem karavīriem spējām palīdzēt, piemēram, ar aprīkojumu un vienkārši ar elementārām ērtībām frontē.“ Ar vārdu sakot, palīdzēt mobilizētiem karavīriem veikt Ukrainas iekarošanu un ukraiņu slepkavošanu, izvarošanu un aplaupīšanu.

Par šo, trešo, smago pārkāpumu NEPLP anulēja licenci un lūgs uzlikt ģeobloku TV Rain kanālam YouTube. Ar to būs sasniegta īpatnējā situācija, ka Krievijas opozīcijas medijs ir vēl pieejams pašā Krievijā (bet gan ar brīdinājumu, ka tas ir ārzemju aģents), bet būs pilnīgi bloķēts Latvijā.

Doždj tūliņ pārtrauca sadarbību ar Korosteļevu, bet, solidarizējoties ar viņu, atlūgumus iesniedza vēl trīs citi žurnālisti.

Kā šo visu saprast? Protams, esam vīlušies, bet nedrīkst veikt vispārinājumus – teikt, ka visi krievi slikti. Tāpat tas ir pierādījums tam, ka arī nedrīkst veikt pretējo pieņēmumu – ka visi Putina oponenti ir mums draugi.

Tāpat kā visā 20. gadsimtā, mūsu lielākais ienaidnieks ir bijis krievu imperiālisms, ne kādi dažādos laikos valdošie politiskie ietērpi. Cars bija slikts, Ļeņins, Staļins un komunisms bija slikts, Putins ir slikts. Tas nenozīmē, ka cara pretinieks Ļeņins bija mums labs, vai Ļeņina pretinieks Bermonts bija mums labs, vai šodienas Putina pretinieki būtu obligāti mums labi. Krievu imperiālisms un šovinistiskā domāšana ir mums lielākais drauds.

Diemžēl, dzīve ir daudz sarežģītāka, un mums jāspēj reaģēt, arī ja tas nozīmē darboties pret kādu Putina pretinieku, ja tas izrāda šādas šovinistiskas tieksmes.

GN
2022. g. 9. decembrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com